tomatenplantje planten

Tips bij het kweken van tomaten

tomatenplantje plantenOnterecht wordt vaak gedacht dat tomaten kweken helemaal niet mogelijk is in Nederland. Terwijl tomaatjes het prima doen in ons klimaat. Als je nog nooit klimaten gekweekt hebt, dan is het slim om jezelf in te lezen. Dankzij onze tips weet je wat je allemaal moet doen om de tomaten op te kweken tot perfecte exemplaren.

Wanneer kan je tomaten kweken?

Je kan zelf kiezen of je tomaten eerst in huis wil kweken of liever meteen buiten. Je kan beginnen met zaaien vanaf maart tot half mei. Als je half mei gaat zaaien, dan is er een kans dat je oogst heel klein is. De tomaten hebben minder lang de tijd gehad om te rijpen. Ga je microtomaatjes zaaien? Deze kan je zelfs nog in juni zaaien en oogsten omdat ze vrij snel groeien. Als je binnen gaat zaaien dan kunnen de tomaten half mei of begin juni naar buiten. Oogsten kan in augustus en september.

Waar moet je de zaadjes in doen?

Tomaten groeien het beste in de volle zon. Vanwege het Nederlandse klimaat beginnen we meestal in maart met het kweken van tomaten in huis. We laten het plantje uitgroeien tot een volwaardige struik. Half mei kan de struik naar buiten en begint deze vaak pas met het ontwikkelen van tomaatjes. Als je de tomatenstruik buiten zet, dan kan je deze eventueel in de volle grond zetten. Als je meerdere tomatenplanten buiten zet, dan moeten ze minimaal 25 centimeter uit elkaar staan. Bij grote tomaten is het slim om vijftig centimeter aan te houden.

Begeleid je struiktomaten tijdens het groeien.

Het is slim om je tomaten te begeleiden tijdens het groeien. Al snel heb je een scheve struik en deze kan omvallen. Eventueel kan je een hek achter de tomaten plaatsen en de tomaatjes hieraan vastbinden. Het is slim om de tomaten in de volle zon te zetten. Met weinig zon zal je struik wel groeien, maar is de kans op een rijpe oogst klein. Bemest de tomaten eventueel regelmatig met organische meststof.

Regen en tomaten

Tomaten houden eigenlijk niet van regen. Ze hebben wel regelmatig water nodig, maar teveel water zorgt al snel voor rot. Het is slim om je tomaten te beschermen tegen flinke regenbuien. Vooral als het regelmatig flink regent is een beetje bescherming slim. Een oplossing om je tomaten te beschermen tegen de Nederlandse weersomstandigheden is door ze op een beschutte plek te zetten. Of plaats tijdelijk een paraplu tegen de regen.

Struiktomaten in een pot of volle grond?

Lang niet iedereen heeft de ruimte om struiktomaten in de volle grond te plaatsen. De meeste kwekers beginnen met kleine kweekbakjes waarin ze de zaadjes doen. Daarna kan zodra er een plantje ontstaat de tomaatjes verpot worden in een pot of bak. De meeste tomatensoorten doen het prima in een pot. Als je echt alleen in een pot wil kweken kies dan voor microtomaten. Deze doen het prima in een pot van 25 tot 50 centimeter. Er zijn verschillende microtomaten soorten die je in de tuin kan kweken. Een populair soort dat het prima doet in Nederland is de Fuzzy Baby. Je kan dit soort gewoon in een pot plaatsen.

Tomaten groeien

De meeste tomatensoorten stoppen al snel met het groeien in de hoogte. Als de maximale hoogte bereikt is dan begint het meer een struik te vormen. De meeste tomatenstruiken worden niet groter dan 50 cm. De doorsnede kan wel al snel toenemen tot één meter. Dit is de reden dat tomatenstruiken vaak in de volle grond geplaatst worden. Als je kiest voor microtomaten dan wordt de struik slechts twaalf centimeter hoog en twintig centimeter breed. Een microtomaat kan toch nog 30 tomaten opleveren. Grote tomaten leveren vaak vijf tot zes trossen met tomaten.

Dieven en opbinden

De verzorging van tomaten bestaat vooral uit dieven en opbinden. Dieven betekent niet meer dan het afknippen van uitgelopen okselknoppen. Een tomatenplant maakt al vrij snel een hoop bladeren en zijscheuten aan. Deze bladeren hebben een hoop energie nodig en dit gaat ten kosten van je oogst. Door deze extra zijscheuten weg te halen krijg je automatisch meer tomaten. Je hoeft niet bang te zijn dat je de plant te ver afknipt want een tomaat kan wel iets hebben. Als je echt een struiktomaat hebt dan is dieven soms niet nodig. Naast dieven ben je bezig met het opbinden van de tomatenplant. Je wil graag dat de plant recht groeit. Een hekwerk achter de tomaten is slim om verkeerd groeien tegen te gaan. Je kan bij de meeste tuincentra ook een roestvrijstalen tomatenstok kopen. De tomatenplant kan je aan de stok opbinden en op deze manier begeleiden tijdens het groeien.

Bemesting

Tomaten zitten vol met vitaminen en groeien vrij hard. Dit is de reden dat ze op een vruchtbare bodem geplaatst moeten worden. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten. Gebruik ook weer niet teveel mest want dat kan weer ziektes veroorzaken. Denk bij de keuze voor mest na over wat voor soort tomaten je wil kweken. Biologische tomaten kweek je dan ook op biologische mest. Het mestsoort dat je kiest kan bepalend zijn voor de kwaliteit van de tomaten. Op de achterkant van de zak bemesting staat vaak aangegeven hoeveel mest je nodig hebt per m2. Je kan hier ook teruglezen wanneer je de bemesting het beste kan geven. Er bestaat ook bemesting speciaal voor tomaten.

Ziekte

Helaas kan je tijdens het kweken te maken krijgen met ziekte. Vooral de aardappelziekte zien we regelmatig bij tomaten. De tomatenziekte is een soort rot dat ontstaat door teveel regen. Door tomaten onder een afdakje te telen voorkom je de aardappelziekte. Er kan ook neusrot ontstaan bij tomaten. Dit zijn rotte plekken die zichtbaar is op je tomaten. Vaak is dit een teken dat er voedingstoffen ontbreken in de bodem van je tomatenplant. Er zit meestal teveel stikstof in de bodem. Je kan de stikstof uit de bodem krijgen door je plant even teveel water te geven.

Halfrijpe tomaten aan het einde van de oogstperiode.

Je kan nog tomaten oogsten tot de eerste nachtvorst. De vruchten overleven geen nachtvorst en de tomaten worden dan niet meer rijp. Als er nachtvorst aankomt, dan zullen de tomaten niet meer rijp worden. Het is slim om de overgebleven tomaten te plukken. Leg deze tomaten in een papieren zak en leg er een appel bij. Je zal merken dat de tomaten alsnog zullen rijpen alleen het zal langer duren dan normaal. Mocht je tomaten overhouden na de oogstperiode, dan is het slim om ze eraf te halen. Je kan zo toch nog genieten van rijpe tomaten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 4463x
Toegevoegd: 19-10-2016 13:34
Gewijzigd: 19-11-2016 13:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3891 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!