Een echt grasveld is natuurlijk prachtig om te hebben, maar er gaat ook veel tijd in zitten. Je moet het gras met regelmaat maaien en je moet onkruid eruit verwijderen. Is er een langere periode zonder regen, dan zal je het grasveld moeten besproeien om ervoor te zorgen dat het er toch mooi groen uit blijft zien. Heb je hier allemaal geen zin in, maar wil je ook geen tegels in je tuin? Dan is het een aanrader om te kiezen voor een gazon van kunstgras. Zo heb je een groene tuin, zonder dat je hier veel tijd in hoeft te steken! Het kunstgras voelt zacht aan je voeten aan en het is bovendien voor kinderen heel geschikt om op te spelen.
Prijzen van kunstgras
Wil je kunstgras gaan kopen, dan zal je zien dat er veel verschillende varianten te krijgen zijn. Waarschijnlijk valt het je ook al snel op dat er groot verschil in kunstgras prijzen zit. Uiteraard heeft dat te maken met de kwaliteit van het product en er zijn verschillende factoren die zorgen voor een lagere of hogere kwaliteit. Zo bevatten sommige varianten meer vezels dan andere en ook de vorm en de hoogte van de vezels kan verschillen. Ook bestaat er verschil in het materiaal waar het kunstgras van gemaakt kan zijn. Al deze eigenschappen bepalen samen de kunstgrasprijs.
Het aantal vezels per vierkante meter
Een van de factoren die zorgen voor verschil in kunstgras, is het aantal vezels dat per vierkante meter aanwezig is. Oftewel: hoeveel ‘grassprietjes’ zitten er op een vierkante meter? Hoe dichter de grassprietjes op elkaar staan, hoe steviger het eindresultaat is. Staan de sprieten verder uit elkaar, dan zullen ze gemakkelijk plat gelopen kunnen worden. Daardoor kun je lelijke plekken in het kunstgrasveld krijgen. Ook is het zo dat een hogere dichtheid zachter aanvoelt aan je voeten. Bij een hoog aantal vezels per vierkante meter betaal je meer, maar de kwaliteit ligt dus ook beduidend hoger en het biedt meer comfort.
Hoogte van de pool
Ook de hoogte van de grassprieten is van belang voor het kostenplaatje. In het verleden hadden kunstgrasmatten vaak een erg lage pool en je ziet dit nog steeds wel op bijvoorbeeld een hockeyvel. Maar voor in jouw tuin wil je liever een wat hogere pool. Dat ziet er niet alleen natuurlijker uit, het voelt ook zachter aan. Daardoor is het comfortabeler om over te lopen en er op te spelen!
De vorm van de vezels
Een belangrijke factor voor de kwaliteit van kunstgras, is de vorm van de vezel. De minst sterke variant is een rechte vezel, deze kan immers gemakkelijk buigen als je erover heen loopt en beschadigd daardoor relatief snel. Sterkere vezels zijn niet recht, maar hebben speciale vormen, zoals de C-vorm, S-vorm, diamantvorm en W-vorm. Deze laatste is het sterkst van allemaal en is dus een aanrader als jij er zeker van wilt zijn dat jouw kunstgrasveld er vele jaren mooi uit blijft zien. Soms soorten kunstgras zijn opgebouwd uit verschillende vormen vezels, voor een nog natuurlijker en sterker effect.
Polyethyleen of polypropyleen
Uiteraard is ook het materiaal waar de vezels van gemaakt zijn van groot belang voor de kwaliteit en dus ook voor de prijs. Over het algemeen zijn er twee verschillende grondstoffen waar gebruik van gemaakt kan worden, namelijk polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP). Het gaat te ver om hier helemaal uit te leggen wat het verschil is tussen deze twee. Wat voor jou belangrijk is om te weten, is dat PE beter kleurvast is. Het is beter bestand tegen de Uv-straling van de zon en daardoor blijft de groene kleur veel langer mooi. Kunstgras dat gemaakt is van PE is daardoor wat duurder, maar doordat je er uiteindelijk ook veel langer plezier van hebt, is het op de lange termijn juist voordeliger!
Impregnatie tegen zuren
Een kunstgrasveld kan met allerlei zaken in aanraking komen, niet alleen met zonlicht. Denk bijvoorbeeld aan vogelpoep of aan ontlasting van je huisdieren. Ook kun je er zelf natuurlijk frisdrank of iets anders op laten vallen. Wil je voorkomen dat dergelijke zaken er meteen voor zorgen dat je vlekken of beschadigingen krijgt? Dan is het goed om te kiezen voor kunstgras dat geïmpregneerde vezels heeft. Op die manier is het veel beter bestand tegen zuren en hoef je niet bang te zijn dat je snel beschadigingen krijgt.
Backing of ondergrond
Een belangrijke factor voor verschil in kunstgras is de ondergrond die gebruikt wordt, ook wel de backing genoemd. Deze kan enkelvoudig zijn, maar er kan ook van een dubbele backing gebruik gemaakt worden. Ook het materiaal waar de backing van gemaakt is kan verschillen. Wil je lang plezier hebben van je kunstgras, dan is een dubbele backing van hoogwaardig materiaal echt van groot belang.
Slijtvastheid
Je zou denken dat ook de slijtvastheid een belangrijke factor is voor de bepaling van de kunstgrasprijs, maar dat is niet altijd het geval. Er bestaan goedkopere varianten nepgras die behoorlijk slijtvast zijn. Het grote verschil met de duurdere varianten is vooral de uitstraling en de eventuele verkleuring. Goedkopere varianten zien er door de samenstelling en lagere pool vaak onnatuurlijk uit, maar dat maakt ze natuurlijk niet per definitie ongeschikt om te gebruiken.
Verschil in kunstgrasprijs
De verschillen in de kosten van kunstgras worden dus door verschillende factoren bepaald. De vorm, hoogte, samenstelling en eventuele impregnatie van de vezels spelen een rol, net als de dichtheid van de vezels en de backing die gebruikt wordt. Kies je een hogere kwaliteit, dan ziet het geheel er vaak mooier en natuurlijker uit. Hoe hoger de kwaliteit is, hoe hoger de prijzen over het algemeen ook liggen. Maar doordat je kunstgrasveld langer mooi blijft, hoef je het minder snel te vervangen en zijn de kosten per jaar uiteindelijk dus voordeliger!