gras

Gras soorten, welke zijn er?

grasGras in de tuin, dat kan, maar welke grassoort kies je? In dit artikel leggen we je meer uit over de verschillende gras soorten.

Betontegels eruit, gras erin

Het is een tijd geleden dat het de trend was om je gehele tuin te verharden. Lekker gemakkelijk, zo werd er gedacht. Geen zand, geen modder alles bleef schoon!! Geen grasmaaien in het weekend, je was vrij en kon heerlijk in je totaal verharde tuin genieten van…..Wat valt er te genieten als er geen groen om je heen is. Insecten en vogels zullen wegblijven, want er valt niets te halen in die schone tuin. En verder……een harde stortbui en de stoepen staan blank, het water kan geen kant op. Ideaal zo'n "schone" tuin. Meer mensen hebben ingezien dat je op die manier niet zo erg natuurvriendelijk bezig bent. Je hebt ook geen fijne tuin voor spelende kinderen, die elk kwartier schaafwondjes oplopen aan hun knietjes. Ook voor honden en katten is het prettig om heerlijk op het gras te rollen en te liggen.

Zorg voor groen om je heen en leg een mooi grasveld aan. Je hebt de keuze uit speelgazon en siergazon. Kijk naar je eigen situatie en bepaal dan welke grassoort je neemt. Ga je gras zaaien of wil je meteen een groen gazon hebben, dus graszoden leggen? Graszoden leggen is duurder dan een pak graszaad, maar je hebt wel meteen een mooi grasveld. Gras zaaien als je kinderen of huisdieren hebt kan wel, maar dan dien je het hele stuk dat je inzaait tijdelijk af te zetten, totdat het gras goed is doorgekomen. Ook graszoden moeten even liggen (denk daarbij aan enkele weken) om de wortels de kans te geven vast te gaan zitten, voordat je er volop gebruik van kunt maken. Het is sterk van het weer afhankelijk hoelang het duurt voordat jij een mooi groen en sterk grasveld hebt, waar je op mag lopen en spelen. Dat geldt voor gras door graszaad en voor graszoden.

Soorten gras

Er zijn wel 8.000 verschillende soorten gras. Teveel op hier even op te noemen. Gras kom je overal op de wereld tegen. Je kunt voor je eigen tuin ook kiezen uit diverse soorten gras, bijvoorbeeld siergras, premiumgras, speelgras en sportgras. Siergras is gras dat niet zoveel wordt belopen, de naam zegt het al, het ligt er voor de sier. Premiumgras kan met minder zonuren toch mooi blijven en is een sterke grassoort. Speelgras is uitermate geschikt voor spelende kinderen en huisdieren. Sportgras, daar kan zelfs op gevoetbald worden, het kan tegen een stootje.

Een mooi grasveld heeft onderhoud nodig. Op tijd maaien bijvoorbeeld en dan met een goede grasmachine, waarvan de messen scherp zijn. Siergazon groeit minder snel en hoeft dus ook minder vaak gemaaid te worden. Verticuteren is een belangrijke klus, zeker na een lange winter is het goed je grasveld stevig onder handen te nemen om straks van een prachtig groen veldje te kunnen genieten. Soms ook kan bemesten nodig zijn, weet echter wel dat het gras daardoor sneller zal groeien. Bemesten prima, maar niet teveel.

Siergrassen

Naast het bekende gras van het gazon en de speel- en sportvelden is er nog veel meer variatie in grassoorten. Bekende en populaire grassen, die naast mooi ook nog tegen inkijk zijn:

  • Struisriet, deze grassoort wordt 100 tot 150 cm hoog, bloeit in juli tot augustus, de bladen zijn hard, de pluim is prachtig.
  • Ruwe smele, deze grassoort wordt 70 cm hoog, bloeit juni tot augustus, het gras is wit met groengele pluimen. De dichte groene pollen zijn in de herfst geel.
  • Miscanthus floridulus, deze grassoort wordt wel 300 cm hoog, prima tegen inkijk door de zeer dichte groei, dit gras heeft groene stengels met een witte nerf.
  • Prachtriet (miscanthus sinensis), deze grassoort wordt 200 cm hoog, bloeit in september en oktober, rode pluimen met witte toppen ook een zilverkleurige bloei komt voor.
  • Panicum virgatum, deze grassoort wordt 80 tot 90 cm hoog, bloeit in juli en augustus, mooie intense rode herfstkleur, sterke plant voor volle zon maar ook in de wind.
  • Chinagras, geeft in het najaar prachtige pluimen en je zult er even stil van worden als de zon erop schijnt. Zo mooi is de natuur!
  • Slijkgras, deze grassoort wordt 80 tot 150 cm hoog, bloeit augustus en september en heeft een goudgele bladkleur, blikvanger in de winter.

Enkele grassen "moet" je in je tuin planten. De halmen wiegen in de wind, ontspannend om dit te bekijken. Het zonlicht legt een prachtige gloed over bepaalde grassen bijvoorbeeld bij de miscanthus sinensis. Hoge soorten gras geven een bepaalde structuur aan de tuin. De miscanthus sinensis bijvoorbeeld zorgt voor diepte als deze op een plek staat in de tuin waar nog een stuk tuin achter ligt. Deze plant zorgt echter ook voor een goede afscheiding als je het gras helemaal achterin plant. Genoemde grassoorten vullen grote open plekken mooi op.

Ook in de winter kun je genieten van de grassen als je de halmen aan de plant laat staan tot het voorjaar. Prachtig als er dauw of sneeuw op ligt en de zon erop schijnt. Heb je nu niet zo'n grote tuin en kun je alleen kleine grassoorten planten dan kun je kiezen uit de volgende prachtige grassen: diamantgras, zwenkgras, blauwstraalhaver en fectuca glauca. Genoemde grassen staan prachtig in kuipen en potten. Je kunt er je terras of balkon prima mee "aankleden". Natuurlijk zijn er nog veel meer prachtige grassoorten. Kijk online of in het tuincentrum en kies wat jij mooi vindt voor jouw tuin, want ook bij het aanplanten van een tuin zullen de smaken verschillen.

Allergie voor gras

De keerzijde van een mooi grasveld en prachtige grassen is het stuifmeel dat ze afgeven en door de wind wordt verspreid. Hooikoorts, allergie voor gras, komt bij veel mensen voor. Een verstopte neus, niesbuien, rode jeukende ogen, tranende ogen, loopneus, hoofdpijn het kan allemaal door een allergie voor gras komen. De eerste graspollen zijn er al in mei en zelfs tot september kun je van sommige grassen last hebben. Heel vervelend als anderen gezellig buiten kunnen vertoeven wil jij als hooikoortspatiënt liever binnen zitten. Het is mogelijk dat je niet alleen voor gras maar ook voor  bomen (bijvoorbeeld voor de berk, els, hazelaar) allergisch bent. Allergie voor gras heeft een behoorlijke impact op je dagelijkse leven. Praat erover met je huisarts en kijk wat er aan gedaan kan worden om de overlast te verminderen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 9757x
Toegevoegd: 12-09-2016 12:53
Gewijzigd: 01-10-2016 23:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!