Composiet

Waar moet je op letten bij composiet?

ComposietComposiet planken hebben diverse voordelen ten aanzien van traditioneel hout. Hoewel ze in de meeste gevallen dan wel iets duurder zijn in aanschaf zitten er genoeg financiële voordelen aan vast. Zo valt er veel te besparen ten aanzien van onderhoudskosten en de algemene levensduur van uw vlonder, terras of balkon.


Bij veel van de huidige composietplanken zijn de natuurlijke deeltjes, zoals bijv. houtstof of rijstschillen, ingekapseld door kunststof. Dit heeft verschillende voordelen, zo is het mindergevoelig voor vocht en rot, barst en splintert het vrijwel niet. De verhoudingen van bepaalde composiet verschillen behoorlijk. Vrijwel alle kwaliteitsfactoren zijn afhankelijk van de samenstelling en de basis kenmerken van de gebruikte grondstoffen. Of het nou gaat om loof- of naaldhout, HDPE of PVC en de mogelijke additieven zoals UV stabilisators of talk.

Kijk daarom altijd goed naar de specificaties van iedere plank en kies degene die het beste bij jou omgeving past. Ook is het belangrijk rekening te houden met mogelijke wettelijke normen waaraan materialen moeten voldoen om te mogen worden toegepast. Denk hierbij aan formaldehyde-, druppelvorming en de brand- en rookklasse van de plank. Die is tevens ook deels afhankelijk van de totale constructie waarin het is toegepast.

 

Voordelen composiet planken

  • Lange levensduur
  • Onderhoudsarm
  • Zeer duurzaam
  • Meer kleurmogelijkheden
  • Hogere brandklasse
  • Kleurvaster
  • Insectbestendig
  • Rot, barst of splintert niet
  • Holle varianten zijn vaak licht van gewicht
  • Algen en micro-organismen hechten zich moeilijk
  • Anti-slip

Nadelen

  • Duurder in aanschaf
  • Gevoeliger voor krassen
  • Thermoplastisch eigenschappen (afhankelijk van de hoeveelheid kunststof)
  • Materiaal moet zich (net als hout) stabiliseren
 

Aandachtspunten bij composiet planken.

Montage

Bij het monteren van composiet planken is het aanhouden van de verwerkingsvoorschriften essentieel voor het langdurig kwaliteitsbehoud van het dek. Niemand wil natuurlijk dat de planken na verloop van tijd krom gaan trekken of dat door het afschot smerigheid op het dek blijft liggen. Een paar belangrijke aandachtspunten bij het monteren van de composiet planken zijn als volgt:

  • Het afschot (scheelt over termijn veel aan onderhoud)
  • Een goede afwatering (geen plasvorming onder dek)
  • Een uitstekende ventilatie (ruimte rondom het dek heen)
  • Kopse naden (composiet zet meer uit in de lengte)
  • Maximale overspanning (Verschillen afhankelijk van toepassing bijv. publiekelijk / residentieel)
  • Gebruik (de plank neuzen kunnen bijvoorbeeld gevoelig zijn voor zwaar beladen karretjes)
  • Verbanden (Stapel of halfsteens heeft meestal de voorkeur)
 

Be- & verwerking van composiet planken

De planken zijn zo bewerkbaar als hout, ook zijn er geen speciale gereedschappen vereist. Dit is echter wel deels afhankelijk van de samenstelling van de houtcomposietplanken. Het type kunststof is hierbij de bepalende factor. Het materiaal moet tenslotte niet gaan ontbranden of smelten. In de meeste gevallen is boren, zagen of frezen geen probleem. Lees echter vooraf goed de verwerkingsvoorschriften door.

 

Onderhoud

Wij raden aan composiet periodiek of niet jaarlijks te reinigen. Dit is om te voorkomen dat vuil aan het materiaal gaat hechten en een goede afwatering wordt gewaarborgd. Controleer hierbij ook of er nog sprake is van een goede ventilatie aan alle zijden en er geen sprake is van vochtophoping onder het dek. Bij vorst is het belangrijk dat er bij gebruik van strooizout of pekel geen zoutkristallen vormen. Ook is het aan te raden gebruik te maken van een kunststof sneeuwschep zonder stalenneus, dit is om krassen te voorkomen.

 

Krassen & vlekken verwijderen

Krassen
Meestal verdwijnen oppervlakkige krassen na een stabilisatieperiode. Blijvende krassen zijn te verwijderen middels een staalborstel met koperen haren. Ga hierbij voorzichtig te werk in de lengterichting van de plank.
Vlekken
Het meervoud van de vlekken zijn de verwijderen met een milde zeep en warm water. Watervlekken vervagen meestal over tijd, indien deze hardnekkig zijn is het aan te raden een schoonmaakmiddel te gebruiken op basis van oxaalzuur. Hetzelfde geldt hierbij voor roestplekken, laat het hierbij maximaal 15 minuten inwerken anders kunnen er grote kleurverschillen optreden. Schimmel kan middels een zachte oplossingen op basis van bleekwater worden verwijderd.

 

Productie & anti-slip

De meeste houtcomposiet planken worden geproduceerd middels een extrusietechniek. Hierbij wordt vloeibaar kunststof gemengd met houtdeeltjes en door een matrijs heen geperst. Het uiteindelijk gevormde staafmateriaal wordt dan bij de uiteinden op een bepaalde lengte gezaagd. Tevens is het mogelijk dat bij de productie een klein laagje siliconen op het materiaal achterblijft. Dit is om de plank wat makkelijker uit de matrijs te krijgen. Deze laag verdwijnt in de meeste gevallen over een bepaalde tijd na plaatsing.

 

Brandveiligheid

Procesadditieven en het type kunststof typeren de brandklasse van een plank (zoals PVC en brandvertragers). Massieve planken hebben bijna altijd een hogere brandklasse, maar zijn tevens ook zwaarder en duurder. Kijk bij het toepassen van de planken op vluchtwegen altijd goed naar mogelijke druppelvorming en de brand- & rookklasse. Besluiten en voorwaarden kunt u terug vinden bij het Bouwbesluit. Andere factoren zoals branddoorslagwaardes & brandwerendheid zijn altijd afhankelijk van de gehele constructie. Raadpleeg bij onzekerheid een expert om de situatie te beoordelen. Vaste waardes en normen hierbij zijn de  NEN-EN 13501-1, DIN 4102, NEN 1775, NEN 6065 & NEN 6066.

 

Onderconstructie

Het is belangrijk dat de onderconstructie goed in elkaar zit. De plank los op de vloer leggen of verlijmen is niet aan te raden. Kies hierbij voor hardhout, composiet, staal of aluminium onderbalken. Hou ook goed rekening met de maximale overspanning, deze kan verschillen afhankelijk van een residentiële of publieke toepassing. Raadpleeg mogelijk de leverancier als je het niet zeker weet. Vaak beschikken aanbieders over verschillende oplossingen. Alle kleine beetjes kunnen de algemene levensduur van het dek waarborgen of zelfs behoorlijk verlengen.

 

Stabiliserende periode composiet planken

Houtcomposiet zit net als hout uit bij temperatuur verhogingen. Het is daarom belangrijk goed op te letten als er sprake is van grote temperatuurverschillen tussen de opslagperiode en aanvang van de montage. Wisselende temperaturen hebben namelijk grote invloed op de toleranties en vormvastheid. Dit is de reden dat aangeraden wordt voorafgaand aan de montage rekening mee te houden. Geef thermoplastisch materiaal daarom de tijd om te klimatiseren.

 

Objecten op het composiet vloerdek

Onder zware statische objecten kan over tijd vorstschade of schimmel vormen. Dit kan worden voorkomen door objecten te plaatsen op een “tussensteun” (Denk hierbij aan rubberdragers). Let bij de plaatsing op dat de werking van de planken niet wordt geblokkeerd en de maximale overspanning niet te groot is. Plaats bij twijfel een extra orderegel. Net als bij hout kunnen objecten als stoelen of tafels gewoon geplaatst worden. Als deze echter scherpe steunen of randen hebben adviseren wij een extra beschermlaag eronder te plaatsen. Hiermee gaat u effectief krasvorming tegen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Fiberplast
Aantal keer gelezen: 5243x
Toegevoegd: 13-10-2017 16:28
Gewijzigd: 16-12-2019 16:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!