Wanneer lavendel snoeien?

Wanneer lavendel snoeien?

Wanneer lavendel snoeien?Zet lavendel in de tuin, op je balkon of in potten op het terras. Lavendel kan zowel in de volle grond als in bakken worden geplant. De struikjes hebben wel wat onderhoud, een snoeibeurt, nodig om hun mooie bossige vorm te behouden. Lees daarom meer over het snoeien van lavendel!

Wanneer jij in je tuin lavendel hebt geplant, zul jij je als goede tuinier afvragen wanneer je deze het beste kunt snoeien. Het snoeien van lavendel dient twee keer per jaar te gebeuren. Vervolgens kun je het hele jaar door van een mooie struik en van de bloemaren genieten. Lavendel is een aanwinst voor je tuin. Ze ruikt heerlijk en de struikjes zijn prachtig om te zien, ook als ze niet in bloei staan. De grijs blauwe kleur van het blad is opvallend mooi ook in de winter als de tuin verder behoorlijk kaal is.

Het snoeien van lavendel

Gebruik voor het snoeien van lavendel een heggeschaar of een snoeischaar. Zorg ervoor dat je gereedschap scherp is, dit voorkomt schade aan de plant. Lavendel kan het beste gesnoeid worden in maart en in augustus, dus twee keer per jaar. Lavendel groeit hard en om te voorkomen dat de plant gaat verhouten, moet hij op tijd gesnoeid worden. Er kan gesproken worden over twee soorten snoei, de hoofdsnoei en de zomersnoei. De hoofdsnoei vindt plaats na de winter, in het begin van het voorjaar, eind van maart. Wanneer er nog wat vorst is, kan dit ook begin april. De weersomstandigheden bepalen mede wanneer jij de snoeibeurt uitvoert. De zomersnoei vindt plaats in augustus, na de bloei van de lavendel. Uiteraard snoei je wat later als de lavendel nog prachtig in bloei staat. De zomersnoei bestaat uit het verwijderen van de bloemaren.

Eerste keer lavendel snoeien

Het eerste jaar en ook daarna dien je de lavendel twee keer per jaar te snoeien, op de juiste momenten, in het voorjaar en in de nazomer. Vind jij het moeilijk of durf jij het snoeien niet goed aan, koop dan een goed boek waarin precies staat uitgelegd met tekeningen erbij hoe jij de lavendel dient te snoeien. Je kunt het ook op een filmpje op de computer opzoeken. Vind jij het dan toch nog een probleem, kijk dan een keer mee in de praktijk als iemand aan het snoeien is.

Hoe snoei je lavendel?

Bij de hoofdsnoei van lavendel is het belangrijk dat je met een heggeschaar ongeveer ene derde van de plant terugsnoeit. Je snoeit tot ongeveer 10-15 cm boven de grond. Er moet altijd blad aan de takken blijven zitten, doe je dat niet, dan zal de lavendel ook niet meer uit kunnen lopen en afsterven. Snoei je in het oude hout dan heb je een probleem, de lavendel loopt niet meer uit. Heb jij lavendel in de tuin staan, waarbij je in het oude hout hebt gesnoeid met als doel de plant te verjongen? Gooi die illusie gerust overboord, want je blijft tegen een lelijke plant aankijken. Je kunt het beste een nieuwe plant kopen.



In het voorjaar ga je de lavendel van het vorige jaar snoeien. Dit hoeft (meestal) niet als je in het voorjaar nieuwe planten bij het tuincentrum hebt gekocht. Als je jonge planten snoeit zorgt dit er voor dat ze wat later bloeien. Echter zorg je er hierdoor ook voor dat de planten wat ouder worden. Wanneer je de nieuw gevormde topjes verwijdert met een snoeischaar, wordt de lavendelplant ook mooi vol en er ontstaat een bossige struik. Dit komt omdat je de vorming van nieuwe scheuten onderin de plant gaat stimuleren.

In het najaar snoei je de lavendel na de bloei en dat wordt de vormsnoei genoemd. Je gaat hierbij namelijk de uitgelopen bloemen er af halen/snoeien. De bloemaren kun je drogen.

Volop lavendel in je tuin

Lavendel is echt een struik waar je er nooit genoeg van in je tuin hebt staan. Ben jij een liefhebber van lavendel en wie is dat niet? Bekijk hoeveel soorten lavendel er bestaan. Het is erg mooi om lavendel in groepen te plaatsen, een prachtig stuk in de tuin met grijs blauwe struikjes en in de bloeiperiode mooie roze, witte en/of diverse blauw tot paarse tinten bloemen. Blikvangers in je tuin, maar ook in potten op het terras of op het balkon. Op zoveel verschillende manieren kun je genieten van lavendel. Wist je dat je lavendel ook als lage haag (tussenruimte 30 cm.) kunt planten. Lavandula angustifolia is daarvoor geschikt. Deze lavendel heeft zilvergrijs blad en zacht paarse bloemen. Ze behoudt in de winter haar blad. Er is een kans op vorstschade in de winter. Een dergelijke haag staat het liefste in de zon, wordt maximaal 75 cm. En ook de lavendel als haag heeft twee keer per jaar een snoeibeurt nodig. Zoals bij alle lavendel het geval is, is dat het zonder een goede snoeibeurt een rommeltje wordt, ja, ook die prachtige lavendel. De struikjes vallen uiteen en zien er lelijk uit als er niet op tijd de heggeschaar of de snoeischaar in wordt gezet. Naast de heerlijke geur heeft lavendel nog een voordeel en dat is het feit dat ze de hele winter opvalt door het mooie grijze blad.

Soorten lavendel

Er zijn verschillende soorten lavendel. We kennen ongeveer 25 soorten. Er zijn ook nog heel wat kruisingen en dan komen we uit op wel 150 verschillende soorten. De lavendel die het meeste voorkomt is de Lavandula angustifolia en ook de kuiflavendel (Lavandula stoechas) kom je regelmatig tegen. Welke lavendel heeft jouw voorkeur? Lavendel is een heerlijk geurende struik. Lavendel kan tegen warmte en droogte en staat graag in de volle zon. Staat lavendel in de schaduw dan krijg je als resultaat een lelijke open struik. Halfschaduw als staanplaats voor je lavendel zou je kunnen proberen. Soms lukt dat, maar dan moeten de verdere groeiomstandigheden prima zijn. Probeer het gewoon eens uit! Vlinders vinden in de zomer hun weg naar deze planten. Lavendel is mooi als haag, maar ook voor de rand van de border worden vaak lavendelstruikjes geplant. Door lavendel in een pot op het terras te zetten geniet je tevens dichtbij huis van de heerlijke lavendelgeur. Wanneer je lavendel in een pot zet kun je voor een pot van klei kiezen, maar ook een opvallende kleur blauw kan erg mooi zijn met lavendel erin. De keuze is uiteraard aan de tuinman zelf, want naast de keuze van planten kan ook de smaak van potten erg verschillen. Gelukkig maar, want daardoor zie je zoveel verschillende prachtige tuinen, je doet steeds weer nieuwe inspiratie op.    

Wanneer kun je het beste lavendel planten?

Eigenlijk kun je lavendel het hele jaar door planten, je moet er alleen op letten dat het niet te streng vriest (maar dan zul je ook niet zo gemakkelijk de grond in kunnen). Het beste kun je lavendel in oktober planten, dan profiteer je namelijk van de bodemwarmte en ook van de eerste voorjaarszon. Vervang oude verhouten lavendelstruikjes door mooie nieuwe planten. Probeer een andere soort, een andere kleur! Vervang lavendelplanten die onderin kaal zijn. Zit er schimmel in de lavendel, verwijder deze planten, vervang ze door nieuwe. Zitten er op de lavendel schuimbeestjes, dan is dat niet erg fraai, maar deze richten geen schade aan, verwijderen kan, maar hoeft niet.
Lavendel op zich is een prachtige struik en voldoet alleen en in groepen prima. Leg een lavendelperk aan dichtbij je terras voor de heerlijke geur. De combinatie met rozen wordt vaak in tuinen toegepast. Maar wat weerhoudt je ervan om zelf te experimenteren met combinaties?   






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 14413x
Toegevoegd: 15-03-2015 16:42
Gewijzigd: 15-08-2015 20:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!