huis begroeid met klimplanten

Klimplanten, soorten en verzorging

huis begroeid met klimplantenWil je graag klimplanten in je tuin? Lees dan in dit artikel meer over de verschillende klimplanten en de verzorging van deze planten.

Klimplanten als afscheiding

Als je in een nieuwbouw wijk komt wonen, is er behalve bebouwing meestal nog geen groen te bekennen. Daar wil je snel verandering in aanbrengen. Een mooie en eenvoudige oplossing om snel groen in je tuin te hebben en privacy te creëren in je tuin, is het gebruik van klimplanten. Je kunt dat op verschillende manieren doen.

  • Je kunt een stuk gaas plaatsen en dat laten begroeien met klimop bijvoorbeeld.
  • Zet de klimop in de juiste grond, zodat de groei van de klimop snel zal beginnen. Je zult dan snel een hele dichte haag klimop hebben. Zorg er in eerste instantie voor dat het gaas strak en goed is gespannen, zet een extra versteviging van bijvoorbeeld een paal ertussen als het een behoorlijke lengte bedraagt
  • Je kunt er ook voor kiezen om een kant en klaar heg van klimop te zetten. Even een tip tussendoor: het zijn geen echte klimplanten, maar leibomen zorgen ook snel voor wat privacy. Andere klimmers die je kunt gebruiken zijn clematis, kies voor snelgroeiende als je snel resultaat wilt. In de winter echter vallen de bladeren af en heb je wel inkijk.
  • Nog meer snelgroeiende klimmers die vaak worden gebruikt zijn bijvoorbeeld: wilde wingerd, klimop in diverse soorten, klimhortensia, blauweregen, bruidssluier. Heb je al een muur of schutting als afscheiding dan kun je deze laten begroeien om meer groen in je tuin te krijgen.
  • Er zijn zelfhechtende klimplanten, maar ook klimplanten die houvast nodig hebben. Help de planten door gaas tegen de schutting of muur te bevestigen. Een kokosschutting kun je ook mooi laten begroeien (hoeft niet, is zonder begroeiing ook een aanwinst voor een natuurlijke uitstraling in je tuin) , daar hebben de klimplanten een prima houvast.
  • Behalve gaas kun je ook draad spannen voor de klimmers die slechts een klein beetje houvast nodig hebben om zich vast te houden, de zo genaamde rankende klimmers. Voorbeelden van rankende klimmers zijn akebia (klimbes of schijnaugurk), clematis, kamperfoelie, sterjasmijn. Allemaal prachtige klimplanten! Veel klimplanten zijn in de winter kaal.
  • Er zijn echter ook groenblijvende klimplanten: hedera (klimop) in diverse soorten, kamperfoelie henryi (die heerlijk geurt), clematis armandii en de Toscaanse jasmijn. Naast klimplanten die je kunt gebruiken voor meer privacy in je tuin kun je ook leiplanten gebruiken: klimrozen, leirozen, druif, vuurdoorn. Wil je op je terras snel een gezellige plek creëren dan kun je de pergola laten begroeien met de kiwi, de klimroos, de druif, blauweregen, de bruissluier.
  • Bekijk de diverse mogelijkheden en bepaal dan welke klimplant jij het mooist vindt, of kies er meer dan één. Houd rekening met de standplaats, zon, schaduw?

Klimplanten, de soorten

Er zijn klimplanten waar je weinig werk aan hebt, de klimplanten die zichzelf vasthouden aan het materiaal waartegen ze zijn geplant, denk aan hedera (klimop, in toom houden door te knippen), maar er zijn ook klimplanten, die een houvast nodig hebben met jouw hulp, door gaas te zetten tegen de muur/afscheiding of draad te spannen.

  • Je kunt ook een onderscheid maken in groenblijvende klimplanten en bladverliezende klimplanten. Voorbeelden van bladverliezende klimplanten zijn: klimhortensia, clematis.
  • Voorbeelden van groenblijvende klimplanten zijn hedera in diverse soorten (diverse maten van blad en kleuren), kamperfoelie henryi, clematis armandii, Toscaanse jasmijn.
  • Dan hebt je ook nog het onderscheid in snelgroeiende en langzaam groeiende klimmers. Ook een druif, klimrozen, een vuurdoorn zorgen ervoor dat een muur of afscheiding op een mooie manier wordt "weggewerkt". Door het gebruik van klimplanten in je tuin breng je op een heel natuurlijke manier hoogteverschillen aan. Tegen een muur, een hekwerk kun je prachtige klimplanten laten groeien. Het is een kwestie van smaak welke klimplanten jij daarvoor uitkiest. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een heg aan te planten, maar dan duurt het wat langer voordat je er beschutting van hebt tegen wind en storende inkijk.
  • Een raamwerk van hout, van wilgentwijgen of hazelaartwijgen is dan de oplossing. Een leuke klimmer om er tegenaan te zetten en je hebt een mooi natuurlijk uitzicht, ook als de klimmer in de winter haar blad heeft verloren.
  • Snelgroeiende klimplanten kunnen in één seizoen veel meters groeien en zorgen voor een beschutte plek. Snelklimmende planten ook wel hemelbestormers genoemd zijn onder andere de bruidssluier en de blauweregen.
  • Op het terras tegen de pergola is het mooi om bijvoorbeeld een van volgende klimplanten te zetten: klimpompoen, sierpompoen, lathyrus, pronkboon (let op bonen zijn giftig), Suzanne-met-de-mooie-ogen en de klimmende Oost Indische kers. Ook klimrozen zijn altijd prachtig, maar de doorns zijn scherp. Even over nadenken of je die zo dichtbij (op het terras) wilt planten denk aan kleine kinderen en huisdieren! Als je deze twee snoeit, ruim dan het afval erg goed op, een doorn van een roos in het zooltje van een hondenpoot kan voor een behoorlijke ontsteking zorgen.
  • Gebruik een goede snoeischaar en trek handschoenen aan! Zoals gezegd zijn er gemakkelijke klimplanten die zelf met hun ranken omhoog klimmen en houvast vinden in het materiaal waartegen ze geplaatst worden.
  • Sommige klimmers echter hebben echt houvast nodig en je zult er draad voor moeten spannen of een stuk gaas gebruiken waaraan de plant zich kan vasthouden. De clematis heeft zeer nadrukkelijk jouw steun nodig anders wordt het een 'rommeltje'!

Enkele klimmers die de moeite waard zijn

Hop: humulus lupulus is een bladverliezende klimmer, heeft een snelle groei, heeft water en mest nodig. Kies voor de Aurens als je grote bloemen wilt.

  • Druif: de druif slingert zich om bijvoorbeeld de pergola, heeft groot blad en mooie vruchten.
  • Wilde wingerd: is heel goed zelfhechtend, groeit hard.
  • Klimhortensia: zelfhechtend, licht geurend.
  • Bruidssluier: snelle groeier, ietwat slordig, als je van strak houdt.
  • Clematis: andere naam is bosrank, houdt zich vast aan andere planten, kan bijvoorbeeld tussen de klimop worden geplant. Diverse soorten met mooie bloemen. Je hebt vroege bloei, zomerbloei of bloei in de herfst en ook de grootte van de bloem varieert van klein tot groot.
  • Kamperfoelie: geurend, groeit niet zo snel, slingerende groei. Wilde kamperfoelie heeft een heel sterke geur.
  • Blauweregen: een slingerende groei, ietwat slordig, als je van strak houdt, geurt en groeit snel.

Het snoeien van klimplanten doe je meteen na de bloei. Vind je dat de plant te 'rommelig' is dan kun je ook flink snoeien. De klimmer loopt weer opnieuw uit. Jij bepaalt tot hoever de klimplant zich mag uitbreiden, dus op tijd de snoeischaar erbij. Wordt de plant te oud, dan vervangen of heel ver terugsnoeien en kijken of deze van onder af aan opnieuw uitschiet. Dat zal in de meeste gevallen gebeuren. Je krijgt dan een jonge plant met sterke oude wortels, waardoor de plant snel zal groeien. Ben niet te bang om te snoeien, het maakt de klimplant een stuk aantrekkelijker als deze goed wordt verzorgd. Vergeet ook niet om mest te geven. Kijk eens bij de diverse klimplanten hoe groot de bloemen zijn en hoeveel er aan de plant staan, daarvoor is wel af en toe wat bemesting nodig.

Klimplanten, de verzorging

Sommige klimplanten kunnen nog wel eens erg 'rommelig' worden. Als jij houdt van een tuin die strak geknipt en gesnoeid is, houd daar dan bij de aankoop van klimplanten rekening mee. De clematis bijvoorbeeld moet je in toom houden en kun je niet zo maar haar gang laten gaan. De ene clematis soort groeit sneller en rommeliger dan de andere, maar ze hebben alle hun onderhoud nodig. Je zult ervoor moeten zorgen dat de clematis tegen de schutting aan blijft, zij groeit vaak zo uitbundig dat er delen gaan hangen en voor een slordig geheel zorgen. Het is moeilijk een clematis die zich snel en zonder ingrijpen laat gaan, tot de orde te roepen. Het enige wat je dan kunt doen is de plant een heel stuk terug snoeien. Je krijgt de dunne takken namelijk niet uit elkaar zonder schade aan te richten. Dus op tijd ingrijpen, of rigoureus ingrijpen als je te laat bent, dat laatste kan ten koste gaan van de volgende bloei. Een clematis die van onder helemaal kaal is, kun je van boven terug snoeien in de hoop dat deze onder opnieuw nieuwe scheuten zal ontwikkelen. Clematis, een prachtige plant, die aandacht verdient en op tijd een snoeibeurt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 8726x
Toegevoegd: 22-08-2016 20:06
Gewijzigd: 04-09-2016 12:38

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!