man bezig met beplanting

Beplanting, de mogelijkheden

man bezig met beplantingWil je je tuin graag opnieuw beplanten of het een en ander aanpassen? We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn met beplanting.

De omheining

Een tuin zelf aanleggen is veel werk, erg leuk, maar niet eenvoudig om het in één keer helemaal goed te doen. Nou hoeft dat natuurlijk ook niet, want in een tuin blijf je bezig, die is nooit helemaal klaar en als het je hobby is, is dat het leuke eraan. Je kunt de beplanting ook uitbesteden aan een hoveniersbedrijf, dat met ervaring en kennis van zaken een mooie tuin zal aanleggen. Als eerste is het belangrijk dat een tuin goed wordt omheind. De meeste mensen willen namelijk een tuin waarin zij ongestoord kunnen ontspannen en werken, zonder constante inkijk van buren en/of voorbijgangers. Een goede omheining daar zou je dus het beste mee kunnen beginnen.

Moet er tussen jouw tuin en die van buren een afscheiding komen, overleg dan wat je gaat doen, of wat je samen gaat doen. De omheining van de gehele tuin kan gerealiseerd worden met groenblijvende planten (bijvoorbeeld hedera, bamboe) of bladverliezende (een beuken haag bijvoorbeeld) als je voor een natuurlijke omheining kiest. Er zijn echter nog veel meer mooie afscheidingen die ook heel natuurlijk ogen dat zijn bijvoorbeeld rieten matten. Andere mogelijkheden zijn een schutting van hout die je al dan niet laat begroeien, een stenen muur of gaas. Het is van belang dat de omheining stevig is en niet bij een fikse storm zal omwaaien. Dit karwei kun je zelf aanpakken of uitbesteden. Met de beplanting van je tuin begin je meestal nadat de omheining is geplaatst en er vervolgens een tuinplan klaar ligt. Een tuinplan is een prima houvast om de beplanting tot een goed resultaat te brengen.

Het tuinplan

Wanneer je een tuinplan maakt houd dan in elk geval rekening met het volgende:

  • Dient de tuin kindvriendelijk te zijn? Kies dan niet voor een vijver of maak de vijver 100% veilig voor kinderen.
  • Zijn er huisdieren? Misschien is het dan handig om verhogingen of bakken te maken om in te planten.
  • Ligt de tuin dieper of hoger dan de woning? Dit in verband met waterafvoer.
  • Heb jij (of eventueel je partner) groene vingers? Heb je geen groene vingers en/of heel weinig tijd kies dan onderhoudsarme beplanting. De medewerker van het tuincentrum kan je daarbij adviseren.
  • Ga jij de beplanting zelf doen of roep je de hulp in van een tuinman? Zelf doen is leuk, maar kost tijd. De tuinman is een vakman en neemt je alles uit handen of een gedeelte.
  • Wat is je budget voor de beplanting? Als laatste genoemd, doch niet minder belangrijk.

Komen er ook "bouwwerken" in de tuin zoals een tuinhuis, een vijver, een pergola, een speelhuisje voor de kinderen, een zandbak, een schommel, een groentekas? Ga je naast een siertuin ook een moestuin aanleggen? Wil je veel bestrating of een gazon plus een terras? Er zijn zoals je leest veel zaken die je mee kunt nemen in je plan, maar dat hoeft uiteraard niet. Je kunt een terras aanleggen en gras zaaien en daarbij de beplanting kiezen.

Welke beplanting kies je?

Het tuinplan is gemaakt, nu kun je op zoek naar de beplanting. Dat is ontzettend leuk om te doen. Soms ook frustrerend, omdat je vaak meer planten zou willen aanschaffen dan waarvoor je de ruimte hebt. Houd ook echt rekening met die ruimte, een struik en een boom moeten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Waar moet je nog meer rekening mee houden bij de beplanting van de tuin? De ligging van de tuin: hoe is de tuin gelegen, op het noorden, het zuidoosten, het westen enz.? Voor sommige planten is dat heel belangrijk. Daarnaast is de tuingrond belangrijk om te weten. Is de grond al bewerkt, of is het arme grond. Heb je zure grond? Neem een monster en laat dat beoordelen bij het tuincentrum. Een medewerker zal bekijken hoe de grond is, want dit is een heel belangrijk aspect bij de beplanting van je tuin. Je weet nu hoe de ligging is t.o.v. de zon, de grond is goed of je hebt de grond verbeterd, nadat je advies hebt gekregen. Je weet welk deel je wilt beplanten, dat staat in het tuinplan met de afmetingen er ongeveer bij. Nu komt het leukste werk, het uitzoeken van de beplanting in het tuincentrum.

Aanbod beplanting in het tuincentrum

Je hebt online en in tuinmagazines al gekeken naar de mogelijkheden. Je hebt de meest fraaie tuinontwerpen gezien, wellicht heb je tuinen bezocht en je ogen uitgekeken. Vaak staan in tijdschriften over tuinen en de fraaie planten die je online ziet, de namen van de beplanting erbij. Schrijf de namen op als je deze niet kunt onthouden.

  • Maak je de keuze voor reeds grote beplanting of begin je met alles in het klein? Grote en oudere beplanting is vaak veel duurder. Kijk naar een boom van enkele jaren oud en naar een jong exemplaar en zie het verschil.
  • Toch kun je voor grotere en oudere beplanting kiezen, wanneer je snel een dichte tuin wilt hebben. Dit gaat prima met grote bomen, ook leibomen zijn een prima oplossing als je de tuin ook wat hoger 'dicht' wilt hebben als er huizen kort achter je tuin staan bijvoorbeeld.
  • In je tuinplan zul je de boom of bomen als je veel grond hebt als hoogste punt hebben staan, vervolgens wat struiken en ten slotte de vaste planten. De eenjarigen komen er in de lente en zomer bij en daar hoef je niet zoveel rekening mee te houden. Daar is wel een plekje of een bloembak voor te vinden. Als je een boom of meer bomen kiest voor beplanting houd dan voldoende afstand met de buren.
  • Is de tuin klein en wil je toch 'de hoogte in' ook dan geldt weer kies voor leibomen, de ideale oplossing. Je zult veel planten en struiken mooi vinden, maar maak het niet te bont als je een tuinbeplanting wilt die rust uitstraalt. Uiteraard kun je als dat jouw voorkeur heeft vele verschillende struiken en planten kiezen als beplanting om te kijken wat er het beste in jouw tuin groeit.
  • Zorg voor afwisseling van groenblijvende en bladverliezende planten. Groenblijvend is mooi en zorgt ervoor dat de tuin dichtbegroeid blijft, maar bladverliezend heeft het voordeel dat je de jaargetijden er zo fraai in terugziet, de fraaie bladverkleuring in de herfst, de kale takken in de winter, de knoppen in de lente.
  • Ook op de bladverkleuring kun je letten als je beplanting uitkiest. Er zijn namelijk planten te koop die in herfst op z'n mooist zijn door diverse herfstkleuren, soms geel maar ook fel rood komt voor. Lees de productinformatie van de beplanting en houd daar rekening mee bij het aanplanten. Deze informatie geeft duidelijke aanwijzingen bij de beplanting van je tuin. Bijvoorbeeld: de standplaats (zon, schaduw, halfschaduw), de hoogte en de breedte, bladverliezend of groenblijvend, bloeiend (of niet), winterhard of bescherming nodig bij vorst, mest of turf nodig.
  • Wil je nog meer bijzonderheden weten over jouw beplanting (over mogelijke ziektes bijvoorbeeld) bewaar dan alle kaartjes met de naam van de plant, zodat jij alles wat je hebt aangeplant nog eens kunt opzoeken in een tuinboek of online.        





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3339x
Toegevoegd: 27-09-2016 11:01
Gewijzigd: 22-10-2016 20:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!