Tuinonderhoud, wat houdt dat in?
Heb je een eigen tuin die je regelmatig moet onderhouden? Dan is het belangrijk te weten wat er onder tuinonderhoud wordt verstaan. In dit artikel kom je meer te weten over tuinonderhoud dus lees maar snel verder.
Tuinonderhoud, algemeen
Ben jij de gelukkige bezitter van een tuin of tuintje, dan weet je dat er onderhoud aan een tuin is. Dat geldt voor zowel de grote als ook voor de kleine tuin. Het is in sommige gevallen zelfs zo dat een kleine tuin meer onderhoud nodig kan hebben dan een grote, andersom kan uiteraard ook. De aanleg van de tuin en de plantenkeuze zijn daarin cruciaal. Maar ook hoe je er zelf in staat. Wil jij een tuin waar best wat onkruid mag groeien, waar niet elke week in geschoffeld of gesnoeid wordt? Of moet jouw tuin er hetzelfde uitzien als een plaatje uit een boek met de mooiste tuinen? Het belangrijkste is dat jouw tuin wordt zoals jij dat wilt en dat jij ervan geniet.
In een tuin, zeker in een wat grotere tuin ben je nooit klaar. Er is altijd wel wat te doen. Je ziet tijdens het onderhoud planten die niet op de juiste plaats staan, die te langzaam of juist te snel groeien, planten die aangevreten worden door insecten enz. Allemaal dingen die je wilt aanpakken. Dus handen uit de mouwen bij tuinonderhoud. En denk niet dat je alleen in het voorjaar of de zomer tuinonderhoud moet doen, ook in de herfst is er in de tuin genoeg werk, zelfs in de winter kun je op vorstvrije dagen in de tuin werken. De echte tuinman of tuinvrouw, degene met de groene vingers zal geen moeite hebben om in elk seizoen het nodige tuinonderhoud voor zijn of haar rekening te nemen.
Wat versta je onder tuinonderhoud?
Tuinonderhoud is zeker niet alleen het perkje mooi harken, tuinonderhoud houdt veel meer in dan dat. Tuinonderhoud is namelijk het optimaal verzorgen van de tuin en toebehoren, zodat het geheel er verzorgd en gezellig uitziet, zoals jij dat voor ogen hebt met jouw tuin. Jouw tuin hoeft uiteraard niet te voldoen aan het plaatje in het tuinboek, maar aan het beeld wat jij hebt van een gezellige, mooie, leefbare tuin voor mens en dier (huisdier, vogeltjes, vlinders, hommels, bijen enz.).
Werkzaamheden in de tuin
- Bomen en struiken snoeien.
- Vaste planten, die te dicht bij elkaar staan eventueel scheuren en opnieuw uitplanten.
- Uitgebloeide bloemen verwijderen (er uit knippen met een handig bloemenschaartje bijvoorbeeld), zodat de nieuw gevormde knoppen de kans krijgen open te gaan en de plant geen energie hoeft te steken in de uitgebloeide bloemen, die zaad gaan vormen.
- Klimplanten voldoende steunen, of opnieuw opbinden.
- Planten in bakken controleren op grond, moet er potgrond bij?
- Hagen knippen.
- Planten in te kleine potten overpotten naar een maatje groter.
- Planten waarbij de groei en bloei achterblijven wat mest geven, kijken naar een andere standplaats, kortom zoeken naar wat er anders moet om het beste resultaat van de plant te krijgen.
- Lelijke takken en takken die verkeerd groeien afknippen.
- Druiven krenten, dat betekent uitdunnen van de trossen om grotere druiven te krijgen. Tomatenplanten dieven, om straks grotere tomaten te oogsten.
- Fruitbomen en fruitstruiken controleren op schadelijke beestjes en zo nodig behandelen.
- Te grote bomen en struiken (laten) verwijderen, als deze het licht en water van de andere 'tuinbewoners' opnemen.
- Planten die in jouw ogen tegenvallen wat betreft kleur, bladvorm, grootte en groei weggeven of op een plek in de tuin zetten die niet opvalt.
- Kleur aanbrengen met éénjarige planten om saaie stukken in je tuin op te vrolijken.
- Onkruid wieden, dat kun je laten liggen als het enige dagen droog blijft. Dat moet je meteen opruimen als er binnenkort regen wordt verwacht, doe je dat niet dan gaat het onkruid namelijk vast zitten en groeit gewoon weer verder. Je hebt dan voor niets het tuinonderhoud gedaan.
- Onkruid verwijderen van het terras en de paden. Wanneer je een verzorgd geheel wenst dan horen daar een keurig terras en mooie paden bij, zonder onkruid. Je kunt spuiten tegen onkruid als je veel stoepen moet schoonmaken, maar doe het dan op een milieuvriendelijke manier.
- Tuinmeubels en het tuinhuis dienen er ook goed verzorgd bij te staan. Misschien een nieuw verfje op het tuinhuis en nieuwe kussens op de tuinstoelen om er een fris geheel van te maken. Tuinonderhoud en onderhoud aan toebehoren helpt allemaal mee om een prachtige tuin te krijgen.
- Verticuteren van het gras, het onderhoud van het gras wordt hier bijna als laatste genoemd. Toch kan dit het eerste werk zijn in het nieuwe tuinseizoen. Door een mooi groen grasveld oogt je tuin meteen perfect. Gras maaien, goed verticuteren en kalk en mest erop strooien. Of koop twee in één, kalk en mest, dan hoef je slechts één handeling te verrichten. Verder behoeft gras, anders dan menigeen denkt, niet veel onderhoud. Je kunt er ook voor kiezen om minder maaien, minder te bemesten en bloemen en mos toe te laten voor een heel natuurlijk grasveld (is momenteel helemaal in).
- Schilderen van de pergola, op het moment dat deze nog niet is begroeid.
Tuinonderhoud uitbesteden
Wanneer jij je vrije uurtjes echt vrij wilt zijn voor je kinderen, je partner, je ouders enz., dan zou het tuinonderhoud naast je drukke baan weleens teveel kunnen worden. Het is dan niet meer relaxed om de tuin te onderhouden, het is een moeten geworden en je geniet er dus niet meer van. Jammer, hoog tijd om dat te veranderen, want de tuin is een plek om te genieten ook al moet je er tuinonderhoud in doen. Dat genieten kan echter blijven, als je ervoor kiest om een tuinman in te huren. Het blijft jouw tuin, jij vertelt de tuinman wat je graag gedaan wilt hebben. Uiteraard geeft hij je ook advies als je dat wenst.
Je kunt een tuinman één keer per jaar vragen voor het grote onderhoud, snoeien bijvoorbeeld. Vooral het snoeien van fruitbomen en struiken geeft nogal eens problemen. Vraag het de vakman! De tuinman heeft het juiste gereedschap, dat is een groot voordeel, jij hoeft dat niet aan te schaffen. De rest van het tuinonderhoud kun je zelf doen. Je kunt de tuinman ook vaker inhuren als je meer werk wilt uitbesteden. Voor jou blijft er dan alleen het ontspannen in en genieten van de tuin over. Hoe relaxed zal dat voelen? Kun je het echter niet laten om de tuin mee te onderhouden, werk dan gezellig samen met de tuinman en luister naar zijn weetjes op zijn vakgebied.
Tips tuinonderhoud
Het onderhouden van de tuin, vraagt soms om veel tijd en energie. Het is daarom goed om de onderstaande tips er in mee te nemen, zodat je het jezelf een stuk gemakkelijker kunt maken.
- Plaats grotere struiken, dan hoef je niet ieder klein bosje te snoeien. Grotere struiken vragen ook om onderhoud, maar ze beslaan meer plaats, waardoor er ook minder onkruid kan groeien.
- Zorg dat de tuin makkelijk is ingedeeld zodat je bijvoorbeeld van laag naar hoog kunt werken.
- Bodembedekkers kunnen het tuinonderhoud een stuk gemakkelijker maken. Er kan op deze plaatsen dan geen onkruid groeien als je het goed dicht laat groeien. De eerste jaren misschien wel, maar door het dan goed bij te houden, zorg je dat de bodembedekkers de overhand krijgen en dat het onkruid geen kans meer krijgt.
- Begin op tijd met het tuinonderhoud, dan kun je dit het hele jaar door bijhouden en hoef je niet in een keer alles te doen. Als je iedere week een beetje doet, is het goed te overzien.
- Heb je hele zware klussen te doen? Wil je alles in een keer goed laten snoeien? Dan kan er altijd een tuinman of hovenier komen die deze werkzaamheden van je overneemt.
- Lichte en zware werkzaamheden, bij tuinonderhoud kom je het allemaal tegen. Als je het zelf allemaal wil doen, maar de zware werkzaamheden lukken niet, pas de tuin dan aan zodat je het wel allemaal zelf uit kunt voeren.
- Bakken op de stoep kunnen het ook mooier maken, maar kunnen ook voor meer werk zorgen (ze moeten misschien in de winter naar binnen). Let hier goed op wanneer je de tuin gaat onderhouden, zodat je het jezelf een stuk gemakkelijker kunt maken.
- Zorg dat je goede gereedschappen hebt, dit maakt het onderhouden van je tuin ook een stuk gemakkelijker. Je kunt hierdoor alles beter aanpakken en dat bespaart je tijd.
- Als je veel tuin hebt en alles moet in de zomer veel water hebben, maak dan een sproeier. Dit kan je ook veel tijd besparen en is een eenmalige investering. Iedere zomer kun je genieten van de voordelen, met een druk op de knop is de sproeier aan en hoef je niet iedere keer met de gieter te lopen.
- Onkruid plukken kun je zelf doen, maar je kunt de stoepen soms ook spuiten, hierdoor bespaar je jezelf ook tijd. Er zijn ook natuurlijke middelen die je hiervoor kunt gebruiken. Dit maakt het jou ook weer een stuk makkelijker en het is zo gebeurd.