Terwijl sommigen al weken zitten na te denken over hoe en wanneer ze het gras zullen maaien, welke plant waar planten of welke nieuwe kussens kopen om het terras zo gezellig mogelijk te maken, zitten anderen met de vingers in het haar. Herken je jezelf in die laatste categorie? Je hebt helemaal geen weet van waar je het best moet beginnen? Say no more. We hebben 10 slimme tuintips bij elkaar verzameld om het tuinieren aangenamer te maken! Je leven zal zoveel makkelijker zijn en jouw tuin zoveel mooier! En als het zelfs met onze slimme tuintips niet lukt, dan kun je nog steeds een bekwame tuinman inschakelen. Zij zullen je sowieso kunnen helpen.
Heel evident en logisch, maar een mooie tuin begint steeds met een slim plan. Als je je tuin opnieuw wil aanleggen, moet je steeds een goede structuur hebben. Denk goed na over de indeling van jouw concept. Een gouden tip is om niet onmiddellijk te beginnen, en vooral niet als een wildeman tekeergaan. Neem de tijd om jouw tuin eerst te bestuderen: hoe valt de zon? Waar zijn er veel schaduwplekken? Komt er meer wind vanuit een bepaalde richting? Hoe en waar zou je graag een terras aanleggen? Op deze manier vermijd je om verkeerde beslissingen te nemen en om energie te steken in iets dat niet zal werken, en dus niets zal opleveren. Hetzelfde geldt voor jouw stadsbalkon: is jouw balkon naar het noorden gericht? Wat zijn de afmetingen? Neem altijd keurig de afmetingen. Zo’n stadsbalkon kan zijn soms kleiner ogen dan het is. Noteer die afmetingen als je naar de winkel gaat om een bankje of tafeltje wil kopen. Niets is lastiger dan verliefd worden op een mooie tafel, die dan te groot blijkt te zijn.
Dit lijkt heel logisch, maar toch betrappen we onszelf vaak op het tegenovergestelde: we passen de omgeving aan de plant aan terwijl het andersom moet: je moet planten en struiken kiezen die passen bij de bodem en bij het klimaat. Kies voor inheemse planten die typisch zijn voor de streek. Zo zullen ze minder snel ziek worden, omdat ze aangepast zijn aan de omgeving. Een palmboom in België is dus een beetje gek. Hou hier ook rekening met de aanleg en indeling van de tuin. Plant struiken en planten op de juiste plaats. Heb je bloemen die best in de schaduw moeten? Of struiken die veel direct zonlicht moeten hebben? Denk ook aan de windrichting.
Geen tuin, maar wel een balkon die je graag wat wil opfleuren met leuke planten en bloemen? Kies hier ook planten die geschikt zijn voor een bloempot. Planten op een balkon zijn vaker blootgesteld aan meer wind en meer zon dan planten die op de grond zijn. Bovendien drogen ze ook sneller uit omdat ze in potten of bakken staan. Kies dus voor plantensoorten die tegen een stootje kunnen. Hou ook rekening met hoe jouw balkon georiënteerd is. Sommige planten zijn niet geschikt voor de felle en warme zuiderzon, maar dan wel voor de ochtendzon als jouw terras naar het oosten is gericht.
Het is niet omdat jouw tuin klein is, dan het niet fijn mag zijn! Doeltreffendheid is hier belangrijk. Heb je een stadstuin? Dan zijn de meeste voorkomende problemen bij een stadstuin inkijk en schaduw. En dat willen we natuurlijk vermijden! Bouw een mooie pergola boven jouw terras met klimplanten om zo curieuze buren tegen te gaan. Zo kun je rustig genieten van jouw boek zonder gluurders te hebben. Een kleine tuin mag je absoluut niet volproppen, anders zal ie nog kleiner ogen. Speel met hoogteverschillen om hem zo groter en ruimer te doen lijken. Een trucje is om een boom “op stam” te planten: die zal niet alleen voor hoogte zorgen maar ook voor gezelligheid met z'n groot bladerdek!
Sommige tuinen zijn lang en smal, anderen zijn ondiep en breed. Dit vraagt natuurlijk om een andere inrichting. Je mag een breide en ondiepe tuin niet op dezelfde manier inrichten als een lange en smalle tuin. Als je een ondiepe en brede tuin hebt, moet je een dieptegevoel creëren. Denk in diagonale lijnen: plant (lage) struiken diagonaal, leg een wandelpad diagonaal aan... Gebruik ook lichte en neutrale schuttingen, maar ga wel voor voldoende groen om een luchtig en open sfeer te behouden. Net zoals voor een kleine tuin, speel je in een brede tuin ook met hoogteverschillen.
Iedereen droomt ervan om prachtige, bloeiende planten te hebben. En liefst het hele jaar door. Als je jezelf hierin herkent, moet je rekening houden met de bloeiperiodes van de planten. Zo kan je maximaal genieten van de planten. Sommige planten bloeien in maart en anderen in augustus. Het leuke aan verschillende planten met verschillende bloeitijden, is dat je tuin er nooit hetzelfde zal uitzien, en kleurrijk zal zijn het hele jaar door!
Als je tijdens de wintermaanden ook van kleur in je tuin wil genieten, is het slim om groenblijvers te planten. Denk aan wintergroene haagplanten, bomen of struiken. Het grote voordeel van deze planten is dat ze in de herfst en winter geen bladeren verliezen. En dat scheelt natuurlijk wat opruimwerk!
Je tuin is niet enkel voor jou gezellig, maar ook voor heel wat dieren en insecten. Want je tuin is eigenlijk nooit voor jou alleen. Maak het hen dus ook aangenaam om te vertoeven. Denk aan een boom, een waterplasje, een haag, een stuk gras met wilden bloemen, een insectenhotel of zelfgemaakte nestkastjes... Vogels kunnen er zich zo thuis voelen dat ze zich zullen voortplanten en insecten kunnen er zich tijdelijk of zelfs permanent vestigen. Het is een kwestie van de juiste planten te mixen met bomen en struiken.
De plantjes moeten natuurlijk ook water hebben. Gouden tip: gebruik steeds proper water, en bij voorkeur zelfs regenwater. Regenwater kan je in een regenton verzamelen. Heb je geen regenton? Verzamel dan jouw opwarmende douchewater in een emmer om zo jouw (kamer)planten water te geven.
Weet ook goed hoeveel keer per week je de planten water moet geven. Zo hebben sommige planten en struiken meer water nodig dan anderen. Geen groene vingers, wel een mooie tuin! Ja, je kan twee linkerhanden hebben als op het op tuinonderhoud aankomt, maar je moet hierdoor geen streep zetten onder jouw mooie tuin. Ga voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Zo hoef je geen uren te spenderen met het snoeien van planten. Een onderhoudsvriendelijke tuin begint met planten en bloemen die weinig onderhoud vergen (logisch hé?). Zo vul je plantenborders en bloembedden het best met stevige vaste planten. Denk bijvoorbeeld aan groenblijvers en bodembedekkers, zoals Echinacea, Salvia, geraniumsoorten, lavendel of grassoorten. Zij blijven vaak jaren bloeien zonder dat je er echt naar moet omkijken. Tien slimme tips waar iedereen mee kan beginnen, om zo met volle teugen 365 dagen per jaar te kunnen genieten van een mooie tuin! Toch liever het tuinonderhoud aan deskundigen overlaten? Je vindt tal van betrouwbare en ervaren tuinmannen die jou kunnen bijstaan in jouw tuinonderhoud bij jou in de buurt.