Hoe snoei je een clematis?

Hoe snoei je een clematis?

Hoe snoei je een clematis?Als je een clematis in de tuin hebt staan, dan is het belangrijk dat je deze op tijd snoeit. Een goede snoei zorgt ervoor dat je elk nieuw bloeiseizoen kunt blijven genieten van de vele bloemen die een clematis voortbrengt. Weet je wanneer en hoe je de Clematis het beste kunt snoeien? In dit artikel wordt het uitgelegd en zo kun je de Clematis het beste verzorgen!

Clematis voorjaar

De mooie en zeer rijkbloeiende clematis zie je in het voorjaar weer in de tuincentra in vele soorten en maten bij elkaar staan. Zorg dat er het komende jaar ook enkele exemplaren in jouw tuin te bewonderen zijn! Als je een clematis wilt gaan snoeien moet je jezelf wel realiseren dat de clematisfamilie te verdelen is in drie verschillende groepen. Het is belangrijk dat je weet hoe de indeling van de groepen is. Wanneer valt de bloeitijd? De clematis kan een vroege bloeier zijn april mei, of een laatbloeier juli, augustus, september. Sommige soorten bloeien zelfs twee keer per jaar, namelijk in mei/juni en een tweede meestal minder sterke bloei in augustus. Het is ook belangrijk dat je weet hoe/waar de nieuwe bloemen van de plant worden gevormd, voordat je gaat snoeien. Het kan zijn dat ze op het hout van vorig jaar bloeien, maar het kan ook zijn dat de clematis de nieuwe bloemknoppen vormt op de nieuwe scheuten.

Groepen clematis

Een van de vroeg bloeiende clematissen zijn clematissen die op het hout van vorig jaar bloeien. Je kunt dus zeggen dat ze elk jaar bloeien op het hout dat een jaar van te voren is gevormd. Als je dit soort clematissen wilt gaan snoeien moet je niet verder gaan dan het wegknippen van de verdorde takken. Het wegknippen van deze takken kun je het beste meteen na de bloei doen, dit zal in mei of juni zijn. Ga je deze takken snoeien en je snoeit teveel dan ben je eigenlijk de takken aan het wegknippen waar volgend jaar bloemen aan moeten komen.

Je hebt nog een andere groep clematissen, ook deze bloeit in mei en juni op het hout van een jaar van te voren. Deze groep zorgt er echter voor, dat je in september nog een tweede bloei krijgt, al zal deze bloei wel minder zijn. Dit komt omdat de bloemen op de scheuten van het voorjaar groeien.

Dan heb je nog een derde groep, bij deze groep krijg je de bloemknoppen op nieuwe stengels die zich in maart en april vormen. Bij deze groep kunnen de uitlopers erg lang worden. Hierdoor vind je de bloemen dan ook hogerop. Wil je deze soort clematissen gaan snoeien dan moet je dat in februari of maart doen, je kunt ze dan het beste tot 50 centimeter terug knippen.

Clematis variatie

Als je een variatie van clematissen in je tuin hebt staan die bloeien in mei en juni en ook nog een nabloei geven in augustus of september dan kun je deze het beste snoeien in maart. Heb je clematissen staan die bloeien vanaf juli tot september dan kun je ook deze planten vanaf half maart snoeien. Als je de clematissen gaat snoeien mag je de stengels insnijden tot ongeveer 1 meter boven de grond. Als je op deze manier de clematissen snoeit dan kun je vanaf juli de bloemen zien, deze zullen dan groeien op de ranken, die nadat je ze hebt gesnoeid zijn gegroeid.

Clematis planten

Wil je een clematis gaan planten zet hem dan in de volle zon het liefst tegen een muur of afrastering. Zorg dat de voet van de plant niet uitdroogt, of zorg voor schaduw op de voet door er een dakpan schuin op te zetten, een plantenbak voor te zetten of zorg voor grondbegroeiing die de voet van de clematis uit de zon houdt. Als je een clematis tegen een muur gaat planten kun je maar het best wat draden spannen waar hij tegen op kan klimmen. Je kunt hiervoor ook een houten klimrek of gaas gebruiken om de plant omhoog te laten klimmen. Als je een clematis koopt dan koop je een prachtige rijkbloeiende plant, een plant die erg sterk is en bestand is tegen verwelkingsziekte. Je moet de plant wel helpen met het omhoog groeien, want zichzelf vasthouden doet deze plant niet. Een clematis bloeit in de maanden juni, juli, augustus en september, de bladkleur is groen, de hoogte kan variëren van 2 tot 4 meter. In de winter verliezen de meeste clematissen het blad, de plant is dus kaal in de winter, maar clematis is wel winterhard. Er zijn enkele groenblijvende soorten onder andere: clematis campanella groep, niet geheel winterhard en clematis armandii.

Clematissen soorten

Clematis heb je in verschillende soorten. De grootbloemige clematis komt het meeste voor en deze kan de hele zomer bloeien. Deze mooie grootbloemige clematissen bloeien op het hout dat in dat jaar ook is gevormd, dit hout snoei je dan na de winter. Het beste is het om dat in februari of maart te doen, wanneer het dan niet lukt kan het eventueel nog in april. Je moet de clematis wel altijd snoeien met een scherpe snoeischaar op 20-25 cm boven de grond.

Er zijn verschillende Clematis soorten:

 • Campanella (bladverliezend)
 • Diversifolia
 • Flammula
 • Florida
 • Heracleifolia
 • Integrifolia
 • Jackmanii (het merendeel)
 • Tangutica
 • Texensis
 • Viorna
 • Vitalba
 • Viticella
 • Patens (soorten op jonge scheuten)

Clematis: Bloeiend op oude twijgen

De grootbloemige clematissen bloeien in mei/juni. Dat is bijvoorbeeld de Clematis ‘Red Star’, maar er zijn ook kleinbloemige clematissen. Deze bloeien zeer rijk op twijgen die in het vorige jaar zijn gemaakt. Je moet deze na de bloei een klein beetje terug knippen. Het volgende jaar gaan ze dan weer goed bloeien.

 • Armandii
 • Atragene
 • Cirrhosa
 • Fosteri
 • Montana
 • Patens (soorten op oude twijgen): snoei terug tot op 75 cm

Wintergroene clematis

Er zijn wintergroene clematissen. Hierbij kun je denken aan de bladhoudende Campanella en de Armandii soorten. Deze bloeien altijd vroeg in het voorjaar. Je moet ze na de bloei een klein stukje terugknippen.

Clematis snoeien

Het snoeien van de clematis is niet zo moeilijk. Je moet eigenlijk na iedere bloei snoeien. Je kunt hierdoor de clematis ook gemakkelijk verjongen en de groei binnen de perken houden. Een clematis wil nog weleens ‘verwilderen’. Hiervoor kun je het beste 45 cm boven de grond alles er af knippen. Dan loopt de plant ook weer uit met jonge en frisse scheuten. Eigenlijk hoef je de clematis maar nauwelijks te snoeien. De plant wordt eigenlijk geleid door een wirwar van stengels. Deze kun je een beetje uitdunnen. De clematis heeft houvast als zij tegen een haag van hedera wordt geplant. Zij groeit door de haag heen. Let op bij het knippen van de hedera dat je niet teveel van de clematis wegsnoeit. Dit is het nadeel als je clematis door een plant heen laat groeien die je moet knippen. Het voordeel is dat je geen gaas of houten rek hoeft te plaatsen. Schoffel je de jonge plant per ongeluk om, niet getreurd, deze loopt weer uit. Even geduld en je ziet de clematis weer boven de grond verschijnen. Ter voorkoming zet je een dakpan of bloempot op de voet van de clematis.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 7330x
Toegevoegd: 20-05-2015 19:40
Gewijzigd: 22-08-2015 11:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3132 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!