Wat komt er kijken bij het kweken van een boom?

Wat komt er kijken bij het kweken van een boom?

Wat komt er kijken bij het kweken van een boom?Het klimaat is voor de meeste mensen steeds belangrijker aan het worden. Dit komt voor een groot gedeelte doordat het klimaat allerlei verschillende soorten aspecten bevat waar iedereen iets aan zou kunnen doen. Daarnaast is het klimaat natuurlijk belangrijker geworden omdat uit recente rapporten blijkt dat het eigenlijk niet op dezelfde voet verder kan. Helaas is het nog niet voor iedereen helemaal duidelijk hoe de toekomst er verder uit komt te zien.

Een boom planten

Om alvast een goed begin te maken is het verstandig dat er veel bomen geplant gaan worden. De bomen zetten koolstofdioxide om in zuurstof. Zuurstof is essentieel voor het in stand houden van een beter klimaat. Aangezien de wereld steeds drukker bevolkt raakt en de uitstoot van gassen steeds heviger, zal er meer gedaan moeten worden om de balans van het klimaat te ondersteunen. Meer bomen planten is een directe bijdrage aan deze ondersteuning. Daarbij geven bomen ook nog eens een mooie uitstraling aan de omgeving. Niet iedereen heeft de ruimte of grond om een boom te planten natuurlijk, maar zelfs met een kleinere tuin is het al gauw mogelijk. Het is dus niet alleen een gezonde bijdrage aan een beter milieu, maar ook een bezit om van te genieten, en voor veel mensen mogelijk. Een eigen boom op eigen grond zorgt voor verbinding met de natuur. Heb je geen ruimte? Dan zijn er genoeg alternatieven. Een haag of struik bijvoorbeeld, zorgt ook al voor meer zuurstofproductie en draagt dus ook bij aan een beter milieu.  

Voor elke tuin een boom

Twijfel je of een boom in jouw tuin wel past? Bomen zijn er in veel verschillende soorten en maten te krijgen. Je zult verrast zijn door de mogelijkheden. Kleine bomen voor een kleine tuin, of een grote loofboom of bloesemboom: voor ieder wat wils. Beperk je zelf dus niet door te denken dat een boom automatisch al te groot is en bekijk eens wat kleine bomen kunnen bieden.  

De locatie voor de boom

Ben je van plan om binnenkort een boom te gaan kweken? Dan is het van belang om rekening te houden met de grond waarin je de boom gaat kweken. De grond waarin de boom gekweekt gaat worden mag namelijk niet te droog zijn. Daarentegen mag de boom natuurlijk ook niet te vochtig zijn. Wanneer de bodem waar de boom in komt te staan toch te vochtig is, zal dit ervoor zorgen dat de boom het niet overleeft. Helaas is het voor de meeste mensen lastig om dit zelf in te schatten. Als je zeker wilt weten dat de boom op een juiste manier geplant wordt, is het verstandig om een expert in te schakelen. Een expert kan je namelijk helpen met het maken van de juiste beslissingen. In het begin van het kweekproces is het belangrijk dat iedere beslissing doordacht is. 

 

Zorg voor een goede bodem

Als je een boom of struik gaat planten is het aan te raden om de grond te verrijken. Zo wortelt de boom zich veel beter en ontwikkelt hij zich sneller. Je kunt hiervoor ook een aanplantpakket gebruiken. 

 

Aanplantpakket

In een aanplantpakket zitten meestal ook steunpalen inbegrepen. De eerste jaren na aanplanting van een boom heeft de boom namelijk steun nodig. De wortels moeten groeien en stevigheid bieden, die in het begin ontbreekt. De steunpalen bieden steun en zorgen ervoor dat de boom niet omvalt. Zorg er voor dat de steunpalen niet te hoog vast worden gezet. Hierdoor verliest de boom bewegingsvrijheid en dat is slecht voor de ontwikkeling van de wortels. Voor een gezonde en sterke wortelontwikkeling is ruimte bij de kruin van de boom nodig, in tegenstelling tot wat je vaak ziet bij stadsbomen en hoog vastgezette steunpalen. Ook onder de grond hebben wortels veel ruimte nodig om zicht te kunnen ontwikkelen. 

De wortels hebben ruimte nodig

Naast dat de grond waarin de boom komt te staan aan een aantal eisen moet voldoen, dient de boom ook voldoende ruimte te hebben onder de grond. Wanneer de boom onvoldoende ruimte heeft zal dit er namelijk voor zorgen dat de wortels niet op de gewenste manier kunnen groeien. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met een bepaalde vrije ruimte.

Het inschakelen van een externe partij

Vind je het zelf te veel werk om een boom te kweken? Dan zou je eens kunnen kijken bij een bomen kwekerij. Zij kunnen je namelijk helpen met het planten van de bomen. Doordat zij zo veel ervaring hebben in het kweken van bomen, zal de boom optimaal gekweekt worden. Echter, heb je onvoldoende geduld om te wachten totdat ze een nieuwe boom geweekt hebben? Dan zou je ook eens kunnen kijken naar de mogelijkheid om een oudere boom te kopen. Deze boom kun je zelf in jouw tuin plaatsen zonder dat je hier ontzettend veel aandacht aan dient te besteden. 


Onderhoud van de boom

Naast dat de boom op een juiste manier geplant dient te worden, is het ook van belang dat de boom op een juiste manier onderhouden wordt. Dit houdt in dat de boom in de zomer extra water krijgt. Tenminste, als het een droge zomer is. Daarnaast dienen de takken van de bomen ook af en toe gesnoeid te worden. Dit draagt namelijk bij aan de levensduur van de boom. 

Voordelen van een boom planten

Naast een bijdrage aan zuurstofproductie -en dus een beter milieu- hebben bomen meer voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje. 

Goed voor vogels en insecten.

Een boom planten is goed voor de insecten en vogels en voor met name de bij. Aangezien insecten een belangrijke schakel zijn in de productie van voedsel, is het in ieders belang dat er genoeg bomen worden geplant. 

Groenbeleving

Een boom is essentieel voor een fijne groenbeleving. Een tuin oogt vaak vlak zonder boom of haag en komt pas tot leven als er hoogte en diepte wordt gecreëerd. Hiervoor helpt een boom aanzienlijk. Het biedt schaduw en privacy en is een onmisbare factor voor een perfecte groenbeleving. Een fijne plek om te zitten onder een walnotenboom, die ook nog eens natuurlijk bescherming tegen de zon biedt. 

Speelplezier

Bijna ieder kind heeft dit wel eens gedaan of wil dit graag doen. Een klim- of klauterboom biedt dan ook veel plezier aan kinderen. Neem een boom waar je in kunt hangen en klimmen, of een schommel en touw aan kunt hangen. Ook hierin zijn veel verschillende soorten en maten beschikbaar. Niet alleen de grote bomen bieden klimplezier. Er zijn tal van kleine klauterboompjes beschikbaar tegenwoordig.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Auteur: Noel
Aantal keer gelezen: 597x
Toegevoegd: 24-12-2020 09:58
Gewijzigd: 31-12-2020 08:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3261 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!