Engelse tuin, inspiratie
Als je graag een Engelse tuin aan wil leggen, is het goed om te weten wat daar allemaal bij hoort. Laat je inspireren door dit artikel.
Engelse tuin
De herfst is een mooie tijd om planten te zetten op kale plekken, struiken te verzetten, een mooie boom in het tuincentrum uit te zoeken. Het tuincentrum heeft volop keuze en de temperatuur gaat wat omlaag zeker 's nachts, dus je kunt aanplanten. Vergeet niet om water te geven ook al is het herfst. Je kunt de herfst ook gebruiken om een tuinplan te maken met je favoriete planten. Misschien heb je in de vakantie een mooi voorbeeld van bijvoorbeeld een Engelse tuin gezien, zoals jij dat graag in je eigen tuin wilt verwezenlijken.
Ter voorbereiding van de aanleg van je eigen Engelse tuin of een andere tuin kun je speciaal aangelegde Engelse tuinen, Chinese tuinen en andere thematuinen bezoeken. Een gezellig en tevens interessant uitstapje bijvoorbeeld naar de Kasteeltuin van Laken in België en het Oranjepark in Apeldoorn. Kijk voor meer Engelse tuinen online voor de adressen en openingstijden, want die kunnen per seizoen anders zijn.
Waar denk je aan bij een Engelse tuin?
Het synoniem voor een Engelse tuin zou een landschapstuin kunnen zijn, met een weelderige bloei. En dat zegt eigenlijk al een heleboel over de Engelse tuin.
- De Engelse tuin lijkt een heel natuurlijke tuin, toch staan er veel exoten in (exoten, planten die oorspronkelijk uit een ander land komen dan het land waar ze nu zijn geplant) bijvoorbeeld coniferen.
- Water is een essentieel onderdeel van deze tuin. Je zult dan ook vaak kunstmatige meertjes aantreffen in een Engelse tuin. De Franse tuin wordt als de tegenhanger gezien van de Engelse tuin.
- Je kunt zelf aan de slag om een Engelse tuin te ontwerpen en vervolgens aan te leggen, maar je kunt daarvoor ook een tuinarchitect en/of hovenier in de arm nemen. Deze kun je zijn eigen gang laten gaan. Je weet tevoren hoe de werkwijze zal zijn.
- Je kunt ook je wensen voor de Engelse tuin mee laten nemen in het tuinontwerp, zodat het voor je gevoel een door jou aangelegde tuin wordt.
- Om te beginnen zal er een oriënterend gesprek plaatsvinden voor beide partijen.
- Jouw wensen worden aangehoord, de omgeving en de afmeting worden bekeken. Deze spelen namelijk ook een rol bij de aanleg van de Engelse tuin. Er wordt een offerte gemaakt en vervolgens kan men aan de slag.
Kenmerken van de Engelse tuin
Een Engelse tuin is prima als zodanig te herkennen.
- Je vindt er veel gezellige plekjes waar je kunt zitten om te genieten van de omgeving. Telkens zit je op een andere plaats en ziet de Engelse tuin vanuit een ander punt dat kan heel spannend zijn!
- Vooral de leuke doorkijkjes dragen daar hun steentje aan bij.
- Geniet van de weelderige borders en de kleuren van de rozen, die allemaal bijdragen aan de karakteristieke Engelse tuin.
- Noem de Engelse tuin romantisch of natuurlijk, zoals jij de sfeer ervaart. Vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst kun je vol bewondering door de Engelse tuin wandelen, omdat er veel verschillende planten worden gebruikt bij het aanleggen van de Engelse tuin.
- Voorbeelden van vaste planten voor de Engelse tuin zijn: rozen, geraniums, vrouwenmantel, salie, vingerhoedskruid, duizendschoon, lavendel. Je plant er niet een van een soort, maar vele vaste planten. Het moet uitbundig zijn om aan de normen van de Engelse tuin te voldoen.
- Kun je een pergola plaatsen? Laat er een prachtige kamperfoelie of witte klimroos tegenaan groeien.
- Accessoires zoals kussens met een bloemenprint, hanging baskets, je zou bijna zeggen propvol met eenjarige zomerbloeiers, maar dat klinkt zo negatief en dat is het totaal niet, diverse bloempotten van keramiek of terra cotta horen ook in een Engelse tuin en vergeet de rozenbogen niet. Je loopt 's zomers onder een bloemenpracht van rozen door!
- Een Engelse tuin is pas echt een Engelse tuin als deze weelderig is, als je onder de rozen door kunt lopen, als je watervallen van bloemen ziet in de hanging baskets en zeeën van bloemen in keramiek potten en fraaie terra cotta potten.
- Er zijn al enkele bloeiende planten genoemd, geschikt voor de Engelse tuin, nog een kleine toevoeging: duizendblad, monarda, zonnehoed, ridderspoor, kruiptijm en het Zeeuws knoopje zijn ook de moeite waard om de Engelse tuin mee te verfraaien.
Hoe kies je de juiste planten en waar let je op?
Je maakt een plantenlijst en zorgt ervoor dat er veel van bovengenoemde vaste planten op de lijst staan. Vergeet zeker de rozen en hortensia's niet. Op deze lijst zet je:
- De naam van de plant met de kleur; je kunt dan mooie kleurencombinaties maken van de diverse planten
- De bloeitijd; je kunt er dan voor zorgen dat op verschillende plaatsen veel bloemen in bloei staan (en niet allemaal tegelijkertijd, want dan volgt er een periode zonder bloeiende planten) een voorwaarde voor de Engelse tuin
- De hoogte; je zet de planten zodanig dat ze allemaal goed tot hun recht komen als je de hoogte kent, planten steunen elkaar op een natuurlijke manier als ze daarvoor de kans krijgen (door ze dicht bij elkaar te zetten)
- De beste standplaats; niet elke plant kan op de meest ideale plaats staan, maar je kunt er wel zoveel mogelijk rekening mee houden als je weet wat de beste standplaats is, lees de informatie bij de planten
- Hoeveel planten heb je nodig per m2. Je dient de afmeting van de tuin te kennen, maar daarvoor zul je al een voorlopig ontwerp hebben gemaakt dat je nu gaat invullen met de soorten vaste planten.
Naast de vaste planten heb je nog enorm veel zomerbloeiers nodig waarmee je gaten opvult en hanging baskets voorziet van veel en kleurige bloemen. Deze planten kun je pas na de laatste nachtvorst planten en deze zijn dan in de tuincentra volop aanwezig. Ook de potten en bloembakken kun je dan vullen. Je kunt voor inspiratie het tuincentrum bezoeken en dan heel veel eenjarige zomerbloeiers kopen. Wees niet zuinig, want het spreekwoord overdaad schaadt is hier zeker niet het geval, hoe meer kleur hoe beter voor de Engelse tuin.
Een kleurenschema zou je hierbij goed kunnen helpen. Dus naast de vaste plantenlijst is een lijst op kleur van de zomerbloeiende planten wellicht een prima hulpmiddel om straks van veel kleur en veel bloemen te kunnen genieten. De diverse rustplekken in de Engelse tuin zorgen ervoor dat elke plek in de tuin optimaal bewonderd kan worden.
Het aanleggen van de Engelse tuin op zich is genieten en dat wordt alleen nog maar meer als de tuin helemaal naar je zin is aangelegd. Weet echter dat een tuin nooit helemaal af is, elk seizoen zie je weer iets dat je volgend jaar graag anders zou hebben. Maak notities en verander de 'minpunten' op het juiste tijdstip. Dat is het moment dat er weer aangeplant kan worden, dus niet als het 30 graden is!