Om te beginnen is het belangrijk om te controleren of je schutting niet te hoog is. Dit kun je vaak controleren door de benodigde informatie op te vragen bij je gemeente. Toch zijn er wel enkele maatstaven waar je rekening mee kunt houden. Zo wordt er bij de meeste gemeenten aangegeven dat een schutting dat achter óf naast je huis staat, niet hoger mag zijn dan 2 meter. Ben je op zoek naar een schutting om voor je huis te plaatsen, dan is hier vaak de toegestane hoogte 1 meter. Pin ons er niet op vast, aangezien je dit iedere gemeente verschillend kan zijn.
Tevens is het toegestaan om bomen en/of heggen voor, achter én naast je huis te plaatsen zonder een maximale hoogte. Wel dien je hier rekening te houden met de afstand tussen de boom/heg en de erfgrens. Dit mag namelijk niet te dichtbij staan.
Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe schutting kom je er achter dat er meer keuze is dan verwacht. Jaren geleden werd er enkel van een houten schutting gesproken, maar vandaag de dag is dit anders. Hieronder hebben wij de verschillende mogelijke schutting voor je genoteerd:
Ondanks dat er vele andere mogelijkheden zijn, bestaat de oude klassieke schutting natuurlijk ook nog steeds. Een houten schutting brengt namelijk het natuurlijk element met zich mee. Dit draagt bij aan een natuurlijke uitstraling, bestaat uit bewerkbaar materiaal én het is een duurzaam product aangezien het jaren meegaat.
Een beton schutting wordt steeds vaker gekozen. Zoals de naam je al doet vermoeden bestaat deze schutting uit enkel beton. Nee niet het beton dat je voor ogen hebt (cementlook), maar beton met een mooie en unieke uitstraling dat komt met verschillende patronen. Dit zorgt voor een schutting dat robuust oogt met een moderne ‘touch’. Net zoals de houten schutting is een beton schutting zeer duurzaam door het gemiddelde levensjaar hiervan. Beton schuttingen kunnen namelijk langer dan 30 jaar meegaan!
Met de apparatuur van vandaag is het natuurlijk mogelijk om een schutting te maken waarbij de twee elementen gecombineerd worden. Zo ontstaat er een hout-beton schutting. Dit type schutting zorgt voor een prachtige combinatie van het natuurlijke element van de houten schutting en het robuust moderne element van de beton schutting. Als fundering van de schutting wordt er de gewenste betonlaag aangebracht waar de houten schaften aan gemonteerd worden.
De hierboven genoemde schuttingen zijn de meest voorkomende in Nederland. Toch zijn er nog andere schuttingen terug te vinden. Zo heb je namelijk schuttingen die gecombineerd worden met stukken gaas in het hout of beton. Dit zorgt voor een schutting dat zowel de gewenste privacy levert, maar ook openlijk oogt doordat je door het gaas kunt kijken.
Heb je al naar wat afbeeldingen gezocht van de verschillende soorten schuttingen en kies je het liefst voor een houten schutting? Dan komt het hout ook nog in verschillende soorten. We gaan verder met (in het kort) samenvatten wat de eigenschappen zijn van de verschillende soorten hout. De meest voorkomende soorten zijn: Douglas, Nobifix, Vuren én Grenen hout schuttingen.
Het Douglas hout stamt af van Noord-Amerika en wordt ondertussen over de hele wereld geplant. Douglas is namelijk razend populair doordat het een naaldhoutsoort is dat bewerkbaar is en tegelijkertijd enorm sterk is. Tevens is een schutting van Douglas hout zeer milieuvriendelijk, dit komt doordat er bij dit houtsoort geen bewerking vereist is om de gewenste sterkte en duurzaamheid te behalen. Zo kan een gemiddelde Douglas hout schutting dat NIET bewerkt en/of geïmpregneerd is wel langer dan 15 jaar meegaan. Een zeer duurzaam product dus!
Nobifix hout is nadat het bewerkt is een extreem duurzame oplossing voor je houten schutting. Nobifix stamt af van de Europese naaldbomen en is hierdoor een van de meest voordelige opties voor een houten schutting in Nederland. Door de nieuwste technologieën kan dit houtsoort bewerkt worden zodat een gemiddelde schutting wel langer dan 25 jaar meegaat! Bewerkt Nobifix hout staat er dan ook bekend om dat het een extreem duurzaam product is.
Vuren hout zie je waarschijnlijk vaker terug dan verwacht, dit is namelijk afkomstig van de bekende fijnspar. De jonge fijnspar wordt namelijk over de hele wereld het meest gebruikt als de kerstboom. Vuren hout is een wat zachter houtsoort dan de Douglas en Nobifix, maar is zeer voordelig in zijn prijs.
Grenen hout wordt vaak vergeleken met de Vuren houtsoort, niet geheel onlogisch aangezien beide veel op elkaar lijken. Grenen hout is afkomstig van de grove den en wordt samen met Vuren hout het meest gebruikt in Nederland. Door de fijne bewerkingsmogelijkheden en de zachte prijs, zijn beide zeer in smaak.
Heb je na het lezen van dit artikel en het online onderzoeken naar meer informatie, de keuze kunnen maken maar vraag je je nu af of je de schutting zelf kunt plaatsen? Het antwoord hierop is: ja, je kunt zelf de schutting plaatsen. Er zijn genoeg partijen die volledige schuttingen in onderdelen verkopen aan zowel particuliere als zakelijke klanten. Maar het vraagstuk ligt ditmaal ergens anders. De vraag die jij jezelf moet stellen is: heb ik de juiste apparatuur én tijd om zelfstandig een schutting te plaatsen.
Laten we er vanuit gaan dat je twee rechterhanden hebt, dan alsnog heb je de juiste apparatuur nodig om een schutting kaarsrecht te plaatsen. Al helemaal wanneer er over een beton of hout-beton schutting wordt gesproken. Heb je dit niet? Dan dien je al het gereedschap en apparatuur te huren wat ook de nodige kosten met zich meebrengt.
Wil je 100% garantie dat de schutting op een correcte wijze wordt geplaatst, met eventuele klanttevredenheidsgarantie? Kies er dan voor om de schutting te laten plaatsen. Al snel is men geneigd om te denken dat het uitbesteden hiervan vele malen duurder is dan het zelfstandig plaatsen van een schutting. Maar niets is minder waar. Een professionele schutting zetter is namelijk met één dag klaar en heeft alle gereedschap al in huis. Er hoeft geen bus voor het materiaal gehuurd te worden, geen graafmachine wanneer dit nodig dient te zijn en zo zijn er nog talloze voorbeelden van kosten die bespaard worden. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid tijd dat je bespaard wordt. Dit samen zorgt ervoor dat het uitbesteden van het laten plaatsen van je nieuwe schutting in sommige gevallen zelfs voordeliger is dan het zelfstandig plaatsen.
Ben jij benieuwd naar meer informatie over de mogelijke schuttingen hiervan, de combinaties, de mogelijke hechtpalen én de kosten hiervan? Dan verwijs ik je graag door naar de bronvermelding!