Op zoek naar een tuinman? Ga eerst vergelijken!

Op zoek naar een tuinman? Ga eerst vergelijken!

Op zoek naar een tuinman? Ga eerst vergelijken!Ben je op zoek naar een tuinman omdat je behoefte hebt aan een nieuwe frisse tuin? Een mooie tuin stimuleert om naar buiten te gaan en het is eveneens fijn om vanuit huis de mooie tuin te kunnen bewonderen. Allemaal redenen om jouw tuin eens onderhanden te nemen. Maar wat is er allemaal mogelijk voor jouw tuin? Ga je zelf aan de slag of moeten sommige tuinwerkzaamheden uitbesteed worden? Wij vertellen het je!

Tuinontwerp

Als je een gehele nieuwe tuin wil, is er een ontwerp nodig. Misschien ben je zelf vaardig met ontwerpen en meten, maar je kunt dit eveneens uitbesteden aan een hovenier. Door jarenlange ervaring van een hovenier, kan je op de website vaak zien welke tuinen zij eerder hebben aangelegd. Daardoor krijg je een goed beeld van de hovenier die tuinen maakt die aansluiten bij jouw wensen.

Verschillende tuinstijlen

Eveneens kan je bij een hovenier aangeven welke stijl je mooi vindt. Zo is het bijvoorbeeld mode om een Japanse tuin aan te laten leggen. In een Japanse tuin zijn veel specifieke elementen te vinden zoals lantaarns en water met bruggetjes. Een hovenier kan dit tot in de puntjes voor jou uitwerken zodat jij er geen omkijken naar hebt. Een paar andere stijlen waarin jouw tuin ontworpen kan worden zijn:

  • Mediterrane tuin. Bij deze stijl krijg je meteen een vakantiegevoel door de felle kleuren die gebruikt worden zoals geel, blauw en rood. Daarnaast zijn de planten vaak makkelijk te onderhouden wat een reden is voor veel mensen om deze stijl te kiezen. Jouw eigen stukje vakantie, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.
  • Moderne tuin. De moderne stijl kenmerkt zich door strakke lijnen en weinig beplanting. Vaak is de gehele tuin bestraat en staan er een paar planten in plantenbakken. De planten zijn meestal laag in onderhoud.
  • Natuurlijke tuin. Veel begroeiing is typisch voor een natuurlijke tuin. Hierbij hoef je weinig onkruid te wieden omdat onkruid juist de charme van deze tuin is. Vaak zit er in het ontwerp een vijvertje waar kikkers en salamanders hun intrek graag in nemen. Een natuurlijke tuin is daarmee een hele levendige tuin.

Zelf jouw tuin ontwerpen versus uitbesteden

Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met ontwerpen. Let hierbij wel goed op dat je op schaal werkt. Tuinontwerp is geen klusje dat zomaar geklaard is, het is een heel precies werkje. Daarnaast moet je rekening houden met de zoninval in jouw tuin. Het zou immers zonde zijn als je na het terras aanleggen pas ontdekt dat deze net niet in de zon ligt. Een ervaren hovenier weet precies wat de ideale opstelling van jouw tuin is.

Tuinaanleg

Na het ontwerp is het tijd voor de tuinaanleg. Deze klus kan erg tijdrovend zijn en er komt een hoop bij kijken. Dat kan je uiteraard zelf voltrekken met een aantal naasten, maar je kunt de tuinaanleg ook uitbesteden aan een tuinman. De tuinman heeft veel kennis over de tuin aanleggen en kan overweg met verschillende situaties.

Zware objecten

De tegels die gebruikt worden bij tuinaanleg zijn erg zwaar en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je een grote steen op je teen krijgt. Een tuinman weet welke gevaren er komen kijken bij het aanleggen van een tuin en weet hoe hij de zware objecten moet tillen zonder hierbij last van zijn rug te krijgen. Daarnaast heeft een tuinman passende handschoenen, een helm, een bril en schoenen met stalen neuzen zodat hij zich niet bezeerd. Je kunt deze hulpmiddelen zelf aanschaffen maar voor een eenmalige klus loopt dat aardig in de kosten. Eveneens neemt dat niet weg dat je je lelijk kunt bezeren tijdens het tillen van de zware objecten door een verkeerde houding.

Tuinbestrating

Het werken met veel verschillende materialen kan verwarrend zijn voor iemand zonder ervaring. Zo heeft elke steensoort voor jouw tuinbestrating een eigen gebruiksaanwijzing. Die gebruiksaanwijzing weet een tuinman uit zijn hoofd maar voor een leek kan dit een heel gepuzzel zijn. Hieronder noemen wij een aantal verschillende steensoorten die veel gebruikt worden.

  • Tegels
  • Betontegels
  • Klinkers
  • Keramische tegels

Met deze verschillende soorten tegels kan een hoop gedaan worden. Er kunnen bijvoorbeeld verschillende patronen met sierbestrating gerealiseerd worden. Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker om de woonkamer in de tuin over te laten lopen en dan is een terras aanleggen aan te raden. Misschien wil je geen heel terras maar slechts een tuinpad om lopen op het gras te voorkomen. Hierover kan een tuinman jou adviseren.Zelf jouw tuin aanleggen versus uitbesteden

Naast veiligheid zijn kennis en kunde belangrijke aspecten bij tuinaanleg. Als de tuin niet juist wordt aangelegd kan dit voor veel ongemak zorgen. Bomen die niet goed geplant zijn kunnen bijvoorbeeld doodgaan en als water niet goed weg kan lopen, zorgt dit zelfs voor overstromingen en waterschade. Dat moet uiteraard vermeden worden omdat dit voor veel kosten en ongemak zorgt. De aanleg van jouw tuin uitbesteden is misschien een eenmalige kostenpost, maar je kunt vervolgens jarenlang genieten van een mooie tuin die helemaal naar wens is. Daarnaast ben je zelf geen tijd kwijt aan het proces van de tuin aanleggen. Dat resulteert erin dat je zorgeloos kunt genieten van de nieuwe tuin zonder dat je hier zelf omkijken naar hebt.

Tuinonderhoud

Of je het tuinonderhoud uitbesteedt of zelf doet, hangt af van de mate waarin je tijd hebt voor tuinonderhoud en of je enige kennis hebt over tuinonderhoud. Voor iemand die veel weet van groenverzorging is tuinonderhoud waarschijnlijk een rustgevende activiteiten of misschien zelfs een hobby die met veel plezier wordt uitgeoefend. Voor iemand die dus graag in de tuin bezig is en de tijd heeft om verschillende bloemen, planten en bomen te verzorgen is het inhuren van een tuinman overbodig. Voor iemand die echter wel geniet van een tuin vol mooie bloemen en planten, maar geen affiniteit heeft met het verzorgen hiervan, is een tuinman ideaal. Er zijn twee soorten onderhoud waaruit je kan kiezen:

  • Eenmalig onderhoud
  • Periodiek onderhoud

Eenmalig onderhoud

Eenmalig onderhoud is fijn voor mensen met een tuin die over het gehele jaar weinig onderhoud aan hun tuin nodig hebben. Dan kan je gerust afwachten totdat je merkt dat er weer onderhoud nodig is, en dan de hovenier bellen. Vaak is er bewust gekozen voor een tuin die weinig onderhoud nodig heeft. Dit scheelt eveneens in de kosten aangezien er minder vaak een tuinman ingeschakeld hoeft te worden.

Periodiek onderhoud

Wanneer je bijvoorbeeld een gazon hebt, of bepaalde bomen en struiken die geregeld onderhoud nodig hebben, kan je met jouw tuinman afspraken maken over periodiek onderhoud. Door periodiek tuinonderhoud in te plannen, kan je pas echt zorgeloos genieten van je tuin. Na de tuinaanleg maak je samen met de tuinman afspraken over het onderhoud en wanneer dit moet plaatsvinden, en de tuinman klaart de klus voor jou. Op die manier is het voor mensen zonder groene vingers mogelijk een weelderige tuin te onderhouden, zonder stress. Jouw tuin staat er altijd netjes bij zodat je er optimaal van kunt genieten. Een hovenier heeft namelijk veel ervaring met alle verschillende soorten begroeiing waardoor de tuin mooi blijft.

Zelf de tuinwerkzaamheden doen of uitbesteden?

Waar het uiteindelijk op aankomt is of je ten eerste zelf affiniteit hebt met werken in de tuin. Als je hier niet van houdt is het voor jou vast een hele opluchting om al het zware werk uit handen te geven aan professionals. Daarnaast kan het werk voor jou simpelweg te zwaar zijn waardoor je genoodzaakt bent het werk uit te besteden. Een andere reden voor het uitbesteden van tuinwerkzaamheden kan gebrek aan tijd zijn. Als je houdt van een tuin vol mooie bloemen, planten en bomen kan de hoeveelheid werk soms tegenvallen. Zeker als je een vaste baan en of kinderen hebt kan het lastig zijn de tuin te blijven onderhouden.

Als je geen last hebt van bovenstaande problemen en het leuk vindt om in de tuin bezig te zijn kan je ook voor vrijblijvend advies bij een hovenier terecht. Je hoeft dus niet gelijk alles aan een hovenier uit te besteden. Misschien laat je alleen de zware aanleg door een hovenier realiseren, maar vind je het heerlijk om zelf je tuinonderhoud te doen. Bel gerust een hovenier bij jou in de buurt om samen jouw droomtuin te realiseren. Hoe dan ook, een tuinman helpt je verder.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Bernard
Aantal keer gelezen: 3571x
Toegevoegd: 25-04-2019 12:19
Gewijzigd: 08-06-2023 19:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!