aardbeien planten

Tips bij het kweken van aardbeien

aardbeien plantenEr is bijna niets lekkerder dan aardbeien uit eigen tuin. Als je nog nooit aardbeien gekweekt hebt, dan kan je wel wat tips gebruiken. Ons Nederlandse klimaat is prima om zelf aardbeien te kweken. Je hebt niets meer nodig dan wat aarde en een plek om je aardbeien te gaan kweken. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het kweken van aardbeien.

Aardbeien zaaien

Je kan aardbeien kant en klaar als plantje kopen, maar je kan ook zelf zaaien. Als je zelf gaat zaaien dan kan je het beste in huis beginnen met een kweekbak. De zaadjes hebben veel licht nodig om zich tot een plantje te ontwikkelen. Een prima plek is de vensterbank. Het is belangrijk dat je de grond licht vochtig houdt, zodat de zaadjes niet uitdrogen. Je mag de plantjes gaan verpotten zodra ze twee tot drie blaadjes hebben. Het is belangrijk dat je het plantje opkweekt bij 18 tot 20 graden Celsius. De meeste aardbeien worden dan ook eerst in huis opgekweekt tot een volwaardig plantje. In mei kan je beginnen met het afharden van de plantjes. Zet de plantjes voor het eerst een paar weken buiten. Dit doe je in het begin alleen overdag. Na IJsheiligen kan je de plantjes buiten zetten en laten uitgroeien tot aardbeienplanten.

Aardbeien planten in de volle grond.

Officieel kan je aardbeien planten tussen maart en augustus. Als je een plantje zelf opkweekt dan is dit nog te vroeg en moet je eerder denken aan half mei. Als je de aardbeien in de volle grond gaat zetten, dan is het slim om na te denken over de bodem. Zorg ervoor dat er compost door de bodem heen zit zodat de planten direct de juiste voedingstoffen krijgen. Aardbeien houden niet van natte voeten dus zorg voor een goede afwatering. Zorg ervoor dat er minimaal 30 centimeter zit tussen twee aardbeienplanten. Maak je twee of drie rijen met aardbeienplanten? Zorg dat er zestig centimeter tussen zit. Plant de aardbeien vervolgens niet te diep. Alleen de wortels moeten onder de grond zitten en mogen niet uitsteken boven de grond. Bedek eventueel de bodem met stro om te voorkomen dat er in het begin nog wortels bloot liggen. Daarnaast gaat stro de groei van onkruid tegen. Wil je een vroege oogst? Plaats boven je aardbeien een tunnelboog.

Aardbeien kweken in een pot.

Je hebt geen moestuin nodig als je aardbeien wil kweken. Aardbeien doen het namelijk prima in een pot of bak. Er zijn zelfs hanging baskets waarin een aardbeienplant zit. Er zijn wel maar een paar soorten die je goed kan kweken in een pot of bak. Kijk eventueel naar een Selva, Ostara of Rapella. De planten hebben minimaal een pot van 10 liter nodig om zich te ontwikkelen. Het voordeel van een pot is dat je de waterafrastering beter kan regelen. Je kan drainagegaten maken zodat de aardbeienplanten geen last hebben van natte voeten. Leg eventueel ook nog kleikorrels onder in de pot. Je kan eventueel bovenop de grond een laagje mos plaatsen zodat de grond altijd licht vochtig blijft.

Aardbeien levensduur

Aardbeien zijn een vaste plant, maar worden na 2 tot 3 jaar vervangen. De eerste 3 jaar zijn aardbeien namelijk zeer productief, maar na een paar jaar neemt de productie af. Het is dan slimmer om nieuwe planten te kopen of te zaaien. Als je gehecht bent aan je aardbeienplant, dan kan je deze het beste stekken. De aardbei kan je het beste midden augustus stekken. De aardbei maakt in deze periode zelf uitlopers aan. Zet onder deze uitlopers kleine potjes met potgrond. De wortels beginnen zichzelf te hechten aan de potjes met aarde. Zorg er wel voor dat er voldoende voedingstoffen in de bodem zitten. Bemest eventueel de potjes aarde voordat je ze onder de uitlopers zet. Als de stek goed geworteld is knip je deze los van de moederplant. Laat het plantje in het potje overwinteren onder glas eventueel in de vensterbank. Zorg ervoor dat alle energie gaat na het aanmaken van wortels. Knip eventuele nieuwe uitlopers bij de plant weg.

Grond bij aardbeien

Als je wil genieten van aardbeien, dan is goede grond ontzettend belangrijk. Aardbeien zijn dol op lichtzure grond. Het is belangrijk dat je aardbei tijdens de winter niet te nat staat. Als het gaat vriezen, dan bevriezen de wortels al snel en loop je vorstschade op. Zorg er wel voor dat je aardbei altijd licht vochtig is. Rondom de aardbei ontstaat al snel onkruid. Wied het onkruid goed zodat deze geen voedingstoffen uit de bodem haalt. Geef in de zomermaanden je aardbei extra water. Je krijgt hierdoor grote smaakvolle aardbeien.

Bemesting

Twee keer per jaar kan je aardbeien bemesten en motiveren om mooie grote aardbeien aan te maken. Organische bemesting kan eventueel in het najaar bij de grond toegevoegd worden. Als organische bemesting kan je het beste stalmest of compost gebruiken. 10 kg stalmest per vierkante meter aardbeien is voldoende. Of 4 kilo compost per vierkante meter. Je kan de bemesting herhalen voor de teelt van de aardbeien. Je kan ook gebruik maken van speciale meststof voor groente. Het is wel belangrijk om op te passen met het soort bemesting dat je gebruikt. Aardbeien zijn heel gevoelig voor zout en als dit teveel in de mest zit, dan kan dit wortelverbranding veroorzaken.

Aardbeien plukken

Als de aardbeien rijp zijn is het slim om ze op tijd te plukken. Als je de aardbeien niet op tijd plukt gaan ze rotten of pikken de volgens de vruchten. Plukken kan je het beste met een klein schaartje doen. Je knipt hiermee de stengel af net boven het kroontje. Het is belangrijk dat je bij het oogsten het kroontje laat zitten. Je kan de meeste aardbeien in juni en juli oogsten. Na het oogsten kunnen er bij warm weer opnieuw aardbeien ontstaan. Als je aardbei het goed doet kan je zelfs meerdere keren oogsten. Als je een oogst verzameld hebt is het slim om ze dezelfde dag nog op te eten. De meeste vruchten beschadigen snel en zijn niet meer voor consumptie te gebruiken. Heb je één rotte aardbei tussen de oogst liggen? Verwijder deze dan snel want rot kan andere aardbeien aansteken en zo je complete oogst verzieken. Er zijn ook aardbeien die je langer kan bewaren. De smaak van deze aardbeien is wel een stuk minder. Mocht je aardbeien plukken eet ze dan lekker meteen dezelfde dag op!

Schimmels en ziektes

De aardbei is een vrij eenvoudige plant. Zonder er veel naar om te kijken kan je al een aardige oogst creëren. De aardbei is wel gevoelig voor ziektes als het tijdens de zomer veel regent. Helaas hebben we hier in Nederland nog weleens last van. Als je tijdens de zomermaanden veel last hebt van regen is het slim om je planten tijdens de bloei te behandelen tegen ziektes. Je kan vooral last krijgen van vruchtrot waardoor de vruchten vergaan in plaats van uitkomen. Tijdens de bloei met slechte weersomstandigheden kan je één tot tweemaal spuiten tegen ziektes en schimmels.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 4382x
Toegevoegd: 19-10-2016 13:37
Gewijzigd: 19-11-2016 13:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!