Hoe ziet jouw droomtuin eruit?

Hoe ziet jouw droomtuin eruit?

Hoe ziet jouw droomtuin eruit?Uiteraard is dit een vraag die jij alleen zelf kunt beantwoorden. Maar mocht je nog bezig zijn met het formuleren van een gevatte respons, dan kunnen wij je hopelijk een beetje op weg helpen.

Je komt natuurlijk niet zomaar in het paradijs. Allereerst moet je jouw tuinhek openen. Maar net als een hotelresort dat ver van te voren is geboekt maar waarvan bij aankomst blijkt dat met de bouw nog niet eens is begonnen, wil jij natuurlijk iets bewonderenswaardigs neerzetten. Een meesterwerk creëren dat een bewijs is van jouw onberispelijke smaak en je onuitputtelijke bron van creativiteit. Heb jij grootse plannen en wil je die graag verwezenlijkt zien? Nou, aan de slag dan maar!

Nee, niet zomaar natuurlijk. Uiteraard moeten jouw wilde ideeën nog wel eerst in een mal gegoten worden. Je moet een helder beeld hebben van hoe de situatie nu is en hoe je die graag zou willen zien. En uiteraard wil je er zeker van zijn dat het lot aan jouw kant staat. Oftewel, dat jouw plannen uitvoerbaar zullen blijken. Heb je er het geld en de tijd wel voor? Welke facetten van jouw plan zijn noodzakelijk en wat mag eventueel wel voor later bewaard of zelfs geschrapt worden? Kortom; wees realistisch. Ben je dat niet, dan kom je nog nergens.

Maar maak je geen zorgen. Samen gaan we eens goed kijken naar alle mogelijkheden en wat voor jou de beste methode is om de puntjes op de i van je tuin te zetten of zelfs een complete metamorfose uit te voeren. Met een uitgebreid moodboard en een grondige planning zet je de stevige eerste stappen. Dan volgen de voorbereiding en uiteraard direct de uitvoering. Hierna rest je niet anders dan te genieten van de vruchten van je noeste arbeid!

Moodboard

Wil je het kunstje afkijken of je eigen ziel en zaligheid in je werk leggen? Waarschijnlijk wordt het een beetje van beide. Want je weet wat je mooi vindt op basis van voorbeelden die je tegenkomt. En vooral ook wat je absoluut niet wilt hebben!

Het feit dat je je kunt baseren op afbeeldingen en van reeds aangelegde en geperfectioneerde tuinen is dat je ze aan stukken kunt knippen. En vervolgens stel je ze zo samen dat je met een sfeerbeeld op de proppen komt dat heel erg overeenkomt met het beoogde eindresultaat! Denk hierbij aan de kleuren en de soorten planten die je graag wilt zien groeien. Deze kun je op basis van elkaar uitkiezen. Kortom, het maken van een moodboard vergroot het inzicht op de wensen voor je tuin!

Betrek natuurlijk ook de constructies erbij die jouw hof zouden moeten verrijken. Hun formaten, afmetingen en kleuren zijn namelijk heel bepalend voor de uitstraling van het geheel.

Heb je het idee een beetje vorm kunnen geven in je hoofd en op papier? Dan wordt het tijd om een plan te gaan maken.

 Plan maken

Het valt ons heel zwaar om je enthousiasme te temperen, maar wellicht is dat wel hoognodig. Want misschien komen je beste ideeën wel helemaal niet tot uiting wanneer je je tuin eens grondig gaat aanpakken. Dat komt omdat bepaalde klussen waar je handen nu al van gaan jeuken een te groot gat in je budget slaan en/of zelfs niet heel relevant zullen blijken voor de veranderingen die dat wel zijn. En de uitvoering ervan kan ook nog eens te veel tijd in beslag gaan nemen. Kortom, het is zaak dat je helder krijgt wat je precies gaat doen.

Die duidelijkheid krijg je door je darlings te killen. Oftewel, keuzes maken! Bepaalde karweien zul je wel uit moeten voeren om als basis te dienen voor de rest. Maar welke zaken missen de prioriteit om direct aangepakt te worden? Wat gaat je simpelweg klauwen vol geld kosten en wat krijg je nooit of te nimmer op tijd af binnen het kader dat je voor jezelf gesteld hebt? Zodra je een antwoord op die vragen hebt weten te geven, komt het moment om wat wel belangrijk is, binnen het budget past en in je met jezelf afgesproken tijdsbestek voltooid kan worden in een logische volgorde te gieten.

 

Dit wordt je planning.

En hier ga je je aan houden. Anders raak je het overzicht volledig kwijt, om het nog maar niet te hebben over onnodig veel geld.

Zodra je planning eenmaal klaar is, kunnen we ons met de uitvoering gaan bezighouden! Maar eerst de voorbereiding.

Benodigdheden

Met lege handen begin je immers niks. Eerst heb je de materialen nodig waarmee je aanpassingen gaat maken in jouw tuin. Om welke constructie dan ook maar op te gaan zetten, of het nu gaat om een carport, blokhut, schutting, vlonder, gereedschapsschuur, vogelhuis of hek, zul je balken, planken en palen van hout dan wel kunststof aan moeten schaffen. Zelfs metaal en glas kunnen van toepassing zijn zodra je een nieuwe overkapping, omheining of kas gaat bouwen!

Nog een tip zodra je achter houten onderdelen aan gaat; oriënteer je rustig met behulp van catalogi, zij het geprinte dan wel digitale versies. Maar kies pas echt zodra je het materiaal met eigen ogen ziet. Zeker als de exacte kleur belangrijk voor je is. Die kan namelijk nogal verschillen van wat je op papier of op je scherm ziet.

En gereedschappen, heb je die al? Want de keuze voor jouw tools is er eentje die je niet aan het toeval over wilt laten. Kies alleen voor de beste merken. Maar wacht nog even met aanschaffen of huren. Misschien hebben je buren, vrienden of familieleden wel precies de gereedschappen liggen die nog aan jouw geluk ontbreken. Wanneer je lijstje dan nog niet compleet is, wend je je natuurlijk tot je plaatselijke bouwmarkt. Zorg ook dat je voldoende accessoires zoals spijkers en schroeven op voorraad hebt.

Aan de slag!

Sommige van bovenstaande zaken zullen wellicht ontzettend logisch voor je zijn. Maar we houden ook graag rekening met mensen bij wie klussen en tuinwerk niet in hun hart en nieren zitten.

We drukken jullie bovendien op het hart dat je echt niet alles alleen hoeft te doen. Er bestaan immers tuinmannen en -vrouwen en ook aannemers met wie je samen jouw droomprojecten kunt uitvoeren. En zodra je precies weet wat je doet maar niet genoeg mankracht hebt om aan de slag te gaan, dan schakel je toch je omgeving in? Laat alleen wel weten wanneer je hulpvaardige vrienden en familieleden verwacht, zodat ze hun agenda vrij kunnen maken.

Heel veel succes!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 1517x
Toegevoegd: 10-12-2019 12:35
Gewijzigd: 11-12-2019 09:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!