Haal de Spaanse sferen in huis met een hangpot

Haal de Spaanse sferen in huis met een hangpot

Haal de Spaanse sferen in huis met een hangpotIedereen die in Spanje is geweest kent het beeld van de pittoreske dorpjes met de kleurrijke hangpotten van keramiek. Ze hangen aan bijna ieder balkon en versieren de meeste tuinen. De hangende bloempotten worden met de hand gemaakt en afgebakken. Vervolgens worden ze beschilderd in vrolijke kleuren en unieke patronen. Wil jij weten hoe je de meditteraanse sfeer in jouw huis kunt halen? Wij vertellen je alles over hangpotten.

Een hangpot in huis

Wil jij jouw tuin wat opleuken met een unieke hangpot van keramiek, dan heb je veel verschillende keuzes. De potten hebben een typerend Mediterraans uiterlijk met veel felle kleuren, waardoor ze op iedere plek een blikvanger worden. Daarom passen de plantenpotjes ook in iedere tuin en ze misstaan ook niet op een balkon. Doordat ze in verschillende maten voorkomen, kun je ze gemakkelijk ergens kwijt.

De geschiedenis van keramiek

De keramische hangpot wordt in Spanje met veel liefde en op traditionele wijze geproduceerd, maar dit materiaal vindt zijn oorsprong in het oude Egypte. Het aardewerk uit die tijd was rood of zwart van kleur en was vaak rijk versierd met tekeningen. Door de tijd heen zijn er veel verschillende technieken ontwikkeld. Zo gebruikten de Grieken voor het eerst draaischijven om potten te vormen en deze techniek wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. Het woord keramiek is te herleiden naar het oude Grieks en het betekent vrij vertaald gebakken aarde. Dit klinkt natuurlijk niet zo spannend, maar deze bloempotten komen in allerlei kleuren voor en hebben verschillende patronen.

Hoe worden de hangpotten gemaakt?

Pottenbakken is niets anders dan het in model brengen van natte klei. Als je de juiste vorm hebt gecreëerd, wordt het product door middel van verwarming uitgedroogd zodat het hard wordt. Hier is enorm veel hitte voor nodig, namelijk wel 900 °C. Het is een echte precisieklus, want tijdens het bakken komt het regelmatig voor dat de hangpot barst of ontploft. Als dat gebeurt moet de pottenbakker helemaal opnieuw beginnen. Zodra de hangpot van aardewerk gekoeld is, kan het oppervlakte glad geschuurd worden met schuurpapier. Wat dan nog rest is de glazuurlaag, die met veel zorg aangebracht dient te worden. Hoewel deze techniek al eeuw geleden ontdekt is, wordt het tegenwoordig nog steeds ingezet voor de productie van decoratieve voorwerpen zoals hangpotten van keramiek.

Wat kun je nog meer van keramiek maken?

Veel mensen hebben wel iets van keramiek in huis en misschien heb je dat zelf niet eens door. Je weet nu dat dit materiaal regelmatig gebruikt wordt voor de productie van hangpotjes, maar ook veel servies is gemaakt van dit materiaal. Denk bijvoorbeeld aan kommetjes, bordjes en de mokken waar je altijd koffie uit drinkt. Het materiaal wordt echter niet alleen gebruikt voor decoratieve doeleinden. Ook in de bouw vind je het regelmatig terug in bijvoorbeeld dakpannen, vloer- en wandbetegeling, sanitair en aanrechtbladen. De grondstof is goed bewerkbaar waardoor er veel mogelijkheden bestaan om unieke producten te creëren.

Verschillende bewerkingstechnieken voor een uniek resultaat

Er zijn diverse manieren om een hangpot van aardewerk te creëren. De meest voorkomende techniek noemt men boetseren. In dit geval wordt de klei met de handen gevormd tot een hangpot. Zolang de klei nat is, kan je er aanpassingen aan toebrengen. Zo kun je met boetseergereedschap patroontjes vormen, die je later met verf kunt aanzetten. Er is keuze tussen veel verschillende patronen als bloemen, olijftakken, geometrische patronen en golfjes. Omdat iedere pot met de hand gevormd en beschilderd wordt, kunnen ze onderling van elkaar verschillen. Dit is juist wat de keramische hangpotten zo bijzonder maakt, want ieder product is geheel uniek.
Hoe herken je een Spaanse hangpot?

De vorm van deze hangende bloempotten in de Mediterraanse stijl is erg kenmerkend. Ze hebben een ronde vorm, die aan de onderkant spits toeloopt. Je kunt de vorm het best omschrijven als een druppel, met aan de bovenkant een opstaande rand voor de opening van de hangpot. Aan de zijkanten zijn twee oortjes bevestigd, waardoor ze een beetje op een ouderwetse kruik lijken. Er zijn ook enkele bloempotten die een iets ander uiterlijk hebben. Ze hebben de vorm van een halve cirkel, waarvan de bovenkant geheel open is. Deze zien er iets minder klassiek uit, maar je hebt wel meer ruimte voor bloemen.

Welke bloemen kunnen in keramieke hangpotten?

Potten worden al lange tijd gebruikt om bloemen in te planten. Wij raden aan om voor perkgoed te kiezen voor in de hangpot. Voorbeelden hiervan zijn petunia’s, geraniums, verbena’s, lobelia’s, Spaanse margrieten en strobloemen. Natuurlijk kunt u ook voor andere bloemsoorten kiezen. Zorg ervoor dat de pot minimaal vier uur direct zonlicht ontvangt, zodat de bloemen voldoende licht ontvangen. Controleer regelmatig of de potgrond niet te droog is en bewater de planten wanneer dit nodig is. Verwijder de uitgebloeide bloemen, zodat de planten veel langer door blijven bloeien.

Het voordeel van een keramische hangpot in Spaanse stijl

Er bestaan twee soorten hangpotten van aardewerk, namelijk potten voor buiten en voor binnen. De Spaanse hangpotten zijn bedoeld voor buitenshuis gebruik, omdat ze voorzien zijn van gaatjes aan de onderkant. Dit is belangrijk voor drainage, waardoor de planten niet te veel water opnemen. Zonder deze afvoer kan het voorkomen dat het vocht zich ophoopt tijdens een flinke regenbui en dit is niet goed voor de levensduur van de bloemen. De Spaanse hangpotten zijn bedacht zodat ze minder ruimte innemen. Dit is vooral praktisch als je een beperkte ruimte hebt in de tuin of op je terras. Daarnaast zijn ze ook leuk om naar te kijken en dienen ze zelf al een decoratief doel.

Waar kun je de pot plaatsen?

Heb je in jouw tuin nog een lege muur of een kale schutting? Die kun je snel opfleuren met één of meerdere Mediterraanse hangpotten. Deze hangende bloempotten zijn speciaal ontworpen om ergens aan vast te maken. Er is tijdens het boetseren ruimte gemaakt voor een haakje, zodat je zelf geen moeite hoeft te doen om de pot op de uitgekozen plek te bevestigen. Denk er wel aan dat je de keramische potten in de winter naar binnen haalt. Keramiek kan namelijk niet goed tegen kou en vorst, waardoor er beschadigingen kunnen ontstaan. Hitte is daarentegen geen enkel probleem, waardoor je tijdens het mooie weer kunt genieten van de bloemen in jouw hangpot van aardewerk.

Fleur jouw tuin op met een hangpot van keramiek

Doordat we afgelopen tijd minder gemakkelijk op reis kunnen, zul je vaker tijd in de tuin doorbrengen. Iedereen verlangt naar dat kleine beetje vakantiegevoel en wie zit er nu niet graag buiten tijdens het mooie weer? Haal de Mediterraanse sfeer naar huis met de vrolijk gekleurde potjes. Ook als je op zoek bent naar een origineel cadeau is een hangende bloempot een leuk idee. Verras iemand met een handgemaakt meesterwerkje! Je hoef helemaal niet meer op reis naar Spanje om je in de knusse straatjes met de gedecoreerde balkonnetjes te wanen, want je haalt de keramieken hangpoten nu zelf in huis!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hangpot
Aantal keer gelezen: 2236x
Toegevoegd: 30-03-2021 14:35
Gewijzigd: 31-03-2021 08:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!