Tips om je achtertuin om te toveren tot een droomtuin

Tips om je achtertuin om te toveren tot een droomtuin

Tips om je achtertuin om te toveren tot een droomtuin Hoe zou jij je huidige tuin omtoveren tot een droomtuin? In de tuin moet je de ruimte hebben om een momentje voor jezelf te nemen, te genieten van het mooie weer, je spelende kinderen, enzovoorts. Vaak blijkt het een hele uitdaging te zijn om de tuin op een gezellige manier in te delen. In dit artikel geven we handige tips, die je hierbij kunnen helpen!

Begin met het uitwerken van een plattegrond

Het omtoveren van je huidige tuin tot een droomtuin begint bij het uitwerken van een plattegrond voor deze droomtuin. Stel samen met je andere gezinsleden een lijst van wensen op, om deze vervolgens in de plattegrond van de droomtuin te kunnen verwerken. Je zoons willen wellicht een gazon om op te voetbalen, je dochters een moestuin om hun eigen aardbeien te kunnen plukken, je man een kas om groenten in te kweken, enzovoorts. Wat zijn je eigen wensen voor de droomtuin? Op basis van deze wensenlijst wordt het makkelijker om een indeling voor je tuin te maken.

Teken de contouren van je tuin op een vel papier en kleur de verschillende vlakken vervolgens in. Je ziet zo al snel hoeveel ruimte je nog over hebt om extra planten, bomen, struiken of luxeproducten aan de tuin toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een opblaasbaar zwembad of een sauna! Het indelen van een tuin gaat echter verder dan het domweg inkleuren van vlakken op een vel papier. Denk bijvoorbeeld ook na over de vorm van de verschillende borders. Het kan een fraai effect geven, als je de plantenborders geen rechthoekige, maar een golvende rand geeft. Dit maakt de tuin speelser en gezelliger!

Verschillende planten en struiken combineren 

Nu je de indeling voor je droomtuin gemaakt hebt, kun je beginnen met het vullen van de borders. Ook voor het vullen van de borders is het verstandig om eerst een uitwerking op papier te maken. Zo zie je makkelijker voor je, wat wel of juist niet mogelijk is. Let bij het invullen van de borders goed op de hoogte van verschillende planten en struiken. Het spreekt voor zich, dat achterin de tuin de hoogste bomen en struiken gepland worden. Vervolgens kun je de hoogte van deze planten en struiken steeds iets verlagen naar de voorzijde van de plantenborder toe. De hoogte van planten is echter niet het enige aspect om rekening mee te houden.

Let bijvoorbeeld ook goed op de periode waarin de verschillende planten en struiken in bloei staan. Het is vaak zeer ongezellig, wanneer er alleen tijdens de zomermaanden planten bloeien in de tuin. Daar waar de tuin in de herfst en winter een dode en rommelige uitstraling heeft. Kijk daarom goed naar de verschillende plantensoorten die het ook tijdens de koude herfst- en wintermaanden goed doen. Zo kun je het hele jaar door van je tuin blijven genieten! Mocht je het lastig vinden om combinaties van planten en struiken te maken, dan zou je een hovenier of kweker om advies kunnen vragen. Ook op internet vind je meer informatie over de periode waarin planten en struiken bloeien.Een veranda, schutting en tuinhuisje in de droomtuin 

Op het moment dat de contouren van je droomtuin duidelijk beginnen te worden, zou je kunnen overwegen om nog wat extra elementen aan de inrichting hiervan toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie veranda, een schutting of een tuinhuisje. Het is van het formaat en de beschikbare ruimte in de tuin afhankelijk, welke van deze elementen het beste binnen je droomtuin past. Voor een tuinhuisje heb je bijvoorbeeld relatief veel ruimte nodig, omdat deze gesloten is. Wanneer de tuin klein is, kan een tuinhuisje de tuin nog kleiner laten lijken! Iets wat niet het geval is, wanneer je voor een open veranda kiest.

Een veranda biedt het voordeel dat je ook tijdens een zomers buitje buiten kunt blijven zitten. Evenals dat je in de herfst van een nazomerzon kunt genieten, door de wanden van de veranda af te dekken met een plastic doek. De wind heeft zo geen kans, waardoor het warm genoeg is om buiten te zitten!

Houten look van veranda’s en schuttingen

Het hout wat bij de opbouw van een veranda gebruikt wordt, sluit goed aan bij de natuurlijke look die een tuin van zichzelf al heeft. Datzelfde geldt voor het hout van een schutting. Met een schutting voorkom je dat de buren voortdurend in je tuin kunnen kijken en maak je de tuin daarbij knusser. Naast een houten schutting zou je ook een stalen rek kunnen gebruiken, waartegen je verschillende klimplanten laat groeien. De klimop is hier een goed voorbeeld van. 

Droomtuin met een sauna of jacuzzi 

Een tuin is pas een echte droomtuin voor veel mensen, wanneer zij hier een sauna of jacuzzi in hebben staan! Een sauna of jacuzzi bieden je de mogelijkheid om het hele jaar door van je tuin te genieten. Houd er hierbij rekening mee, dat de jacuzzi onder een overkapping zou moeten worden geplaatst. Zo voorkom je dat neerslag de jacuzzi aan kan tasten in de herfst of winter. Het water in de jacuzzi is warm genoeg, om hier zelfs in de winter van te genieten. Datzelfde geldt voor een sauna, die vaak in een soort tuinhuisje geplaatst wordt. Let bij de aanschaf van een nieuwe sauna goed op het verschil tussen een traditionele Finse sauna en een moderne infraroodsauna. Een infraroodsauna verbruikt vaak minder energie, doordat de temperatuur hiervan lager ligt.

Ook bij de aanschaf van een jacuzzi zijn er verschillende aspecten om op te letten. Kijk bijvoorbeeld naar het formaat van de jacuzzi, het aantal bubbelgeneratoren, enzovoorts. Een jacuzzi kan als opblaasbaar model gekocht worden, of als inbouwvariant. Bij een inbouwjacuzzi wordt er vaak voor een houten omranding gekozen. Zo past de jacuzzi perfect bij de rest van je droomtuin. Een nadeel aan een opblaasbaar model, is het feit dat deze wel naar binnen moet worden gehaald aan het eind van de zomer. De opblaasbare jacuzzi’s zijn echter wel aanzienlijk goedkoper.

Inspiratie opdoen voor je eigen droomtuin 

Heb je nog niet voldoende inspiratie opgedaan om van je huidige tuin een heuse droomtuin te kunnen maken? In dat geval zijn er op internet talloze websites te vinden met foto’s van de perfecte tuin. Ook zijn er verschillende tijdschriften met ideeën voor het ontwikkelen van een droomtuin. Kijk hierbij ook eens op sociale media, waar mensen foto’s van hun eigen tuin delen met anderen. Dit geeft je een goed beeld van de mogelijkheden die je tegenwoordig hebt, wanneer je een bestaande tuin wilt omtoveren tot een droomtuin. Welke elementen mogen niet in je eigen droomtuin ontbreken?


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1146x
Toegevoegd: 04-01-2019 08:56
Gewijzigd: 07-01-2019 20:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2945 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!