Kunstgras

Kunstgras: voordelen, soorten en tips!

KunstgrasDe voordelen van het leggen van kunstgras zijn legio. Wie een lijst opstelt met de belangrijkste pluspunten van dit type gras, valt op hoeveel pre's kunstgras eigenlijk heeft. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten.

Kunstgras: een steeds gewildere grassoort 

Wie zijn oren goed te luisteren legt, is het misschien wel opgevallen dat kunstgras de afgelopen jaren een populair gespreksonderwerp is geworden. Dat is niet erg opvallend, wanneer je je realiseert dat steeds meer Nederlanders - zowel woningeigenaren als bedrijfseigenaren - de keuze maken om verder te gaan met kunstgras. Het traditionele gras heeft toch wel een beetje afgedaan. En daarvoor zijn goede redenen. Niet omdat het oude gras zo tegenvalt, maar vooral omdat kunstgras tal van voordelen heeft die mensen met een gezond verstand eigenlijk niet kunnen negeren. 

De lange lijst voordelen van kunstgras 

De voordelen van het leggen van kunstgras zijn legio. Wie een lijst opstelt met de belangrijkste pluspunten van dit type gras, valt op hoeveel pre's kunstgras eigenlijk heeft. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:
 • Kunstgras gaat zeer lang mee, tot wel 25 jaar. De kosten van kunstgras vallen daarom mee. Je doet namelijk een investering op de lange termijn. 
 • Wie kiest voor kunstgras, kiest een grassoort die bestand is tegen alle soorten weersinvloeden. Storm, regenoverlast, extreme vorst of een lange periode van hitte: kunstgras gaat niet kapot en verkleurt niet. Je hebt dus geen last meer van bruine of kale plekken in het gras. 
 • Een groot pluspunt van kunstgras in de tuin is het feit dat kunstgras onderhoudsarm is. Het maaien van gras en/of bijknippen zijn met een kunstgrasmat niet meer nodig. 
 • Ideaal aan het leggen van kunstgras is dat sproeien en bemesten van het gras tot de verleden tijd behoren. Dat scheelt naast veel tijd ook aanzienlijk in de portemonnee. Tijdens droge zomers hoef je jouw dure drinkwater niet meer voor het gazon te gebruiken. Je bent dus ook nog eens efficiënt, economisch en milieubewust bezig. 
 • Het leggen van kunstgras in de tuin is eenvoudig. Ook als je geen hovenier of ervaren tuinman bent, heb je het kunstgras zo gelegd. 
 • De kracht van kunststof is ongekend. Je kunt er met een gerust hart jouw kids op laten spelen. Of speeltoestellen, zoals een glijbaan of zwembadje, op laten staan zonder dat er verkleuringen of slijtage ontstaan. 
 • Geen broeken meer met grasvlekken erin, of kinderen die onder de modder zitten na een dagje weg. Heerlijk toch? Want met kunststofgras behoren vlekken in kleding - met name groene grasvlekken - tot de verleden tijd. Je kunt jouw kinderen dus lekker op kunstgras laten ravotten, zonder bang te zijn voor extra wasbeurten! 
 • Onkruid verwijderen? Dat is met kunstgras helemaal niet meer nodig. En dat scheelt een hoop onkruid wieden en dus tijd. 
 • Mensen die last hebben van allergieën en hooikoorts kunnen hun hart ophalen nadat er kunstgras is gelegd. Met een kunstgrasmat in de tuin heb je van allergische aanvallen geen last meer. 
 • Kunstgras is leverbaar in diverse kleuren. Zowel lichtgroen als donkergroen, maar ook bijzondere graskleuren als wit, geel en blauw zijn mogelijk. 
 • Kunstgras is erg sterk en dus kun je er gewoon de speelgoedtoestellen van jouw kids op neerzitten. Zonder dat het gras kapot gaat. 
 • En ook het kinderzwembadje kun je gewoon maandenlang op het gras laten staan, zonder dat het gras daaronder lijdt. 
 • Als jouw kinderen wild spelen of een potje voetballen op het gras, is dat bij kunstgras geen probleem: ze lopen geen verwondingen op door slidings en valpartijen, omdat kunstgras lekker zacht is. 
 • Op het gebied van kunstgras valt er lekker veel te kiezen. Er zijn namelijk soorten, maten en kleuren in overvloed. Hoe dit precies zit en wat er op het gebied van kunstgras allemaal mogelijk is, lees je hieronder meer. 

De diverse soorten kunstgras: de keuze is enorm groot!

Mensen die van plan zijn een kunstgrasmat in de tuin te leggen, verbazen zich vaak over de hoeveelheid soorten kunststofgras die er beschikbaar zijn. Zo kun je kiezen uit gras met een hoge of lage UV-garantie. Ruime keuze is er ook op het gebied van de poolhoogte van het gras, die doorgaans varieert van 20 mm tot 50 mm. Op het niveau van de kleurechtheid van het gras, wordt door aanbieders van kunstgrasmatten vaak met een sterrensysteem gewerkt, die varieert van een tot vijf sterren. Hoe hoger het aantal sterren, hoe beter de kwaliteit. Verder wisselt ook de zachtheid van kunstgrasmatten, die eveneens wordt uitgedrukt in en variërend aantallen sterren. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er is keuze uit tal van merken, kleuren en kunstgrasmatten die specifiek voor tuinen, balkons of terrassen zijn gefabriceerd. Kort samengevat is het eigenlijk heel eenvoudig: wat jouw wensen ook zijn, ze kunnen uitgevoerd worden. En vaak tegen scherpe, interessante prijzen! 


Kunstgras laten leggen of zelf leggen? 

Wie voor een kunstgrasmat kiest, heeft in hoofdzaak twee opties: het gras zelf in de tuin leggen of het gras door een hovenier laten plaatsen. Kunstgras is eenvoudig zelf te leggen, dus dat is ook een optie die veel gekozen wordt. Natuurlijk ook omdat dit voordeliger is dan het inschakelen van een hovenier. En het geld dat je uitspaart met het zelf leggen, houd je dan natuurlijk lekker in je eigen zak. 

Een kort stappenplan voor evt. zelf leggen van een kunstgrasmat 

Hoe gaat het zelf leggen van kunstgras in zijn werk? Natuurlijk moet je eerst het oude gras verwijderen en afvoeren. Zorg dat wortels en onkruid goed weggehaald worden. Daarna moet er een stevig zandbed aangelegd worden, gevolgd door een stabilisatiedoek. Zorg ervoor dat het zandbed goed egaal ligt. Het kunstgras komt op het stabilisatiedoek te liggen. Hierna dienden de naden van de kunstgrasmat goed gesneden te worden, om vervolgens met lijm vastgezet te worden. De laatste stap in het leggen van het gras is het pas snijden van de grasmat. De laatste stap in het leggen is ervoor zorgen dat de kunstgrasmat goed bezand en opgeborsteld wordt. En... Klaar is kees! Daarna begint het grote genieten van jouw prachtige kunstgras tuin!

Conclusie 

Kunstgras, je ziet het steeds meer en het wordt steeds mooier en natuurgetrouwer! Ook is kunstgras eenvoudig zelf te leggen, als de basis maar goed zit. Verder is het gebruikersdoel van het kunstgras van belang. Wilt u bijvoorbeeld een strak ogende grasmat of bent u op zoek naar een dikke, zachte kunstgrasmat voor uw spelende kinderen? Voor elke toepassing is er een geschikte soort kunstgras verkrijgbaar.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: hk
Aantal keer gelezen: 2256x
Toegevoegd: 24-10-2018 08:33
Gewijzigd: 15-05-2020 09:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!