Grasmaaier kopen: waar moet je op letten?

Grasmaaier kopen: waar moet je op letten?

Grasmaaier kopen: waar moet je op letten?Iedereen wil natuurlijk een prachtig groen gazon. Maar om dat perfecte gazon te behouden, is het hebben van een betrouwbare grasmaaier van belangrijk. Het kopen van een grasmaaier kan echter een uitdaging zijn met zoveel verschillende opties beschikbaar. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een grasmaaier. In deze blog zullen we enkele belangrijke factoren bespreken die je in gedachten moet houden.

 1. Type grasmaaier

Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een grasmaaier is het type grasmaaier. Er zijn namelijk verschillende soorten grasmaaiers op de markt. Zo zijn er handgrasmaaiers, elektrische grasmaaiers, benzine grasmaaiers en robotmaaiers. Elk type grasmaaier heeft zijn eigen voor- en nadelen en is geschikt voor verschillende oppervlaktes. Dit zijn de mogelijkheden:

  • Handgrasmaaier: Vooral geschikt voor de kleine klusjes. Ze zijn erg milieuvriendelijk, omdat ze geen stroom of benzine verbruiken.
  • Elektrische grasmaaier: Deze zijn gemakkelijk te onderhouden en vaak het beste te gebruiken bij een gazonoppervlakte onder de 500m2. 
  • Accu grasmaaier: Accumaaiers zijn vaak wat duurder dan elektrische grasmaaiers. Het voordeel is dat je geniet van optimale bewegingsvrijheid. 
  • Benzine grasmaaier: Voor de echt grote tuinen van 1000m2 en daarboven, kun je kijken naar een benzinemaaier. Deze zijn krachtig, robuust en gaan zeer lang mee.
  • Robotmaaier: Als je zelf niet al te veel tijd wil besteden in de tuin, ga dan voor het gemak van een robotmaaier.
  • Zitmaaier: Een zitmaaier is vaak geschikt voor mensen met grote landschapstuinen of professionele tuiniers/hoveniers. Zitmaaiers worden pas interessant bij oppervlaktes boven de 1500m2. 

2. Grootte van het gazon

Een ander belangrijk punt om op te letten bij het kopen van een grasmaaier is de grootte van het gazon. Voor kleine gazons is een handgrasmaaier of elektrische grasmaaier geschikt. Voor middelgrote tot grote gazons kun je het beste kiezen voor een benzine grasmaaier of een robotmaaier. Deze zijn krachtiger en kunnen meer aan.

3. Maaibreedte

De maaibreedte van de grasmaaier is ook een belangrijk punt om op te letten. De maaibreedte geeft aan hoe breed het maaidek van de grasmaaier is. Hoe breder het maaidek, hoe sneller je het gazon kunt maaien. Bij een klein gazon kun je prima uit de voeten met een maaibreedte van 30 tot 40 centimeter. Voor grotere gazons is een maaibreedte van 40 tot 60 centimeter geschikt.

4. Maaihoogte

Naast de maaibreedte is ook de maaihoogte van de grasmaaier van belang. De maaihoogte geeft aan hoe hoog het gras wordt gemaaid. Het is belangrijk om de maaihoogte af te stemmen op de gewenste lengte van het gras. Voor een mooi en gezond gazon is het aan te raden om het gras niet te kort te maaien. De meeste grasmaaiers hebben een verstelbare maaihoogte, zodat je het gras op de gewenste lengte kunt maaien.

5. Gewicht en wendbaarheid

Het gewicht en de wendbaarheid van de grasmaaier zijn ook belangrijk om op te letten. Een te zware grasmaaier kan namelijk vermoeiend zijn om te gebruiken en kan ook schade aanrichten aan het gazon. Een wendbare grasmaaier is daarentegen makkelijker te gebruiken en kan ook beter overweg met obstakels, zoals bomen en struiken.

6. Wielgrootte

De grootte van de wielen van een grasmaaier kan een groot verschil maken bij het maaien van oneffen oppervlakken. Als jouw gazon oneffenheden heeft, kan het nuttig zijn om een grasmaaier te kiezen met grotere wielen die gemakkelijk over deze obstakels kunnen navigeren.

7. Maaimethode

Er zijn twee hoofdtypen maaimethoden: cirkelvormig maaien en mulching. Cirkelvormig maaien is de traditionele methode waarbij gras wordt afgesneden en opgevangen in een opvangbak, terwijl mulching de grasresten opnieuw in het gazon verspreidt om voedingsstoffen aan de bodem terug te geven. Overweeg welke maaimethode het beste past bij jouw gazon en persoonlijke voorkeuren.


8. Geluidsniveau

Als je in een woonwijk woont of dicht bij de buren, is het belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau van jouw grasmaaier. Benzine grasmaaiers hebben over het algemeen een hoger geluidsniveau dan elektrische of accu grasmaaiers. Overweeg daarom om een stiller alternatief te kiezen, zoals een elektrische of accu grasmaaier.

9. Kosten

Grasmaaiers zijn er in verschillende prijsklassen en het is belangrijk om een budget te bepalen voordat je op zoek gaat naar een grasmaaier. Overweeg hoe vaak je de grasmaaier gaat gebruiken en hoe groot je gazon is. Het kan zinvol zijn om te investeren in een duurdere grasmaaier als je een groot gazon hebt en de grasmaaier vaak gaat gebruiken.

10. Veiligheidsfuncties

Grasmaaiers kunnen gevaarlijk zijn als ze niet goed worden gebruikt. Het is belangrijk om te zoeken naar grasmaaiers met veiligheidsfuncties, zoals een dodemansknop en beschermende afdekkingen. Deze functies zorgen ervoor dat de grasmaaier stopt als de gebruiker het handvat loslaat en dat de messen bedekt blijven om letsel te voorkomen.

11. Onderhoud

Grasmaaiers vereisen regelmatig onderhoud om in goede staat te blijven. Overweeg hoe gemakkelijk het is om onderdelen te vervangen en hoe gemakkelijk de grasmaaier te onderhouden is. Sommige grasmaaiers hebben bijvoorbeeld een automatische reinigingsfunctie voor de messen, wat het onderhoud vereenvoudigt.

12. Met of zonder mulchfunctie

Mulchen houdt in dat de grasmaaier tijdens het maaiden het gras extra fijn versnippert in het maaidek. Vervolgens verspreid de grasmaaier deze fijne snippers automatisch over het gazon tijdens het maaien. Hierdoor vormt er automatisch een 'mulchlaag' over je gazon. Deze laag beschermt je gazon en dienst tevens als natuurlijke bemesting.  Wat vaak het nadeel hiervan is, is dat je minimaal 1 tot 2 keer in de week moet grasmaaien om echt de voordelen ervan te kunnen benutten. Ook ziet een vers gemaaide grasmat er iets minder leuk uit als er een laag grasresten overheen ligt.

13. Grasranden 

Een vrij bekend 'probleem' van veel grasmaaiers, is dat ze veel moeite hebben om ook grasranden nauwkeurig mee te nemen. De meeste grasmaaiers maaien niet 'buiten de wielen', zoals dat heet. Hierdoor is het lastig om de grasranden goed mee te nemen. Als jij dit belangrijk vindt, kun je 2 dingen doen.

  1. Zoek een grasmaaier die wél buiten de wielen maait.
  2. Koop naast een grasmaaier ook nog een grastrimmer speciaal om de grasranden nauwkeurig mee te nemen.

14. Merk en garantie

Het merk van de grasmaaier kan een belangrijke factor zijn bij het kiezen van een grasmaaier. Merken met een goede reputatie staan bekend om hun kwaliteit en duurzaamheid. Het is ook belangrijk om te zoeken naar grasmaaiers met een goede garantie om ervoor te zorgen dat eventuele reparaties of vervangingen worden gedekt.

Conclusie

Samenvattend zijn er verschillende factoren om te overwegen bij het kopen van een grasmaaier. Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van het gazon, de maaibreedte, maaihoogte, gewicht en wendbaarheid, wielgrootte, maaimethode, geluidsniveau, kosten, veiligheidsfuncties, onderhoud, merk en garantie. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een grasmaaier kiezen die past bij jouw gazon en persoonlijke voorkeuren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Bestevandaag
Aantal keer gelezen: 510x
Toegevoegd: 24-03-2023 12:16
Gewijzigd: 27-03-2023 09:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!