Bamboematten in de tuin: dit moet je weten!

Bamboematten in de tuin: dit moet je weten!

Bamboematten in de tuin: dit moet je weten!Wanneer je in de tuin of op het balkon aan het genieten bent van de buitenlucht is het uitzicht waarschijnlijk niet vergelijkbaar met dat van Bali. Om die exotische look naar jouw tuin of balkon te halen kun je gebruik maken van bamboematten. Bamboematten zijn duurzaam, licht in gewicht en gemakkelijk te bevestigen tegen bijvoorbeeld een bestaande schutting of hekwerk.

Waar kun je een bamboemat voor gebruiken?

Bamboematten zijn veelzijdig toe te passen en worden vooral gebruikt in de tuin of op het balkon als schutting. Het prachtige aan een bamboemat is dat deze in diverse lengtes en breedtes verkrijgbaar is en daardoor voor vrijwel ieder project geschikt is. De matten zijn gemakkelijk tegen bestaande hekwerk of schuttingen te bevestigen en niet moeilijk om te installeren, meer daarover later in dit artikel. Naast het gebruik van een bamboemat als schutting zijn ze ook zeer geschikt om bijvoorbeeld vuilnisbakken af te schermen. Je kunt er gemakkelijk een apart hoekje van maken waardoor deze minder tot niet in het zicht staan. Kortom, met bamboematten kun je meer privacy in je tuin creëren of bepaalde delen of objecten afschermen voor een beter uitzicht.

 

Verschillende soorten bamboematten

Bamboematten komen in verschillende soorten, kleuren en afmetingen. Een van de grotere verschillen is de vorm van de bamboe. Je hebt namelijk bamboematten van standaard bamboe stokken (rond) en van gespleten bamboe.

Gespleten bamboematten

De gespleten bamboematten zijn over het algemeen goedkoper in prijs. Minder bamboe, betekent een lagere prijs. Maar hou er ook rekening mee dat gespleten bamboe minder massa heeft en dus minder goed tegen een stootje kan.

Bamboematten met ronde stok

Wanneer je een extra stevige bamboe mat goed kunt gebruiken kun je kiezen voor dikke bamboestokken. Deze bamboestokken zijn vaak tussen de 50-60mm dik en kunnen veel meer verdragen. De dikte van de bamboe heeft naast de stevigheid ook invloed op het uiterlijk. Bedenk dus goed of je stevigheid belangrijker vindt dan hoe de bamboemat er in jouw tuin uit komt te zien.

Verschillende diktes en kleuren

Naast de originele of gespleten bamboematten en de verschillende diktes, zijn er ook verschillende kleuren verkrijgbaar. Bamboematten zijn verkrijgbaar in een lichte en donkere houtkleur. Welke bamboemat het beste bij jouw tuin of balkon past is een persoonlijke smaak. Heb je een kleinere tuin of een balkon dan zijn de zwarte bamboematten misschien niet de juiste keuze. Zwart zorgt er vaak voor dat ruimtes kleiner ogen dan dat ze daadwerkelijk zijn. In dat geval kun je beter voor een houtkleurige bamboemat gaan.


Het bevestigen van de mat

Omdat je met bamboematten veel verschillende kanten op kunt bespreken we hieronder op welke manier je jouw bamboemat het beste kunt bevestigen. Er zijn namelijk een aantal tips & tricks om ervoor te zorgen dat je zolang mogelijk plezier ervan hebt. Bamboematten worden namelijk in de loop der jaren steeds grijzer. Dit hoort bij het natuurlijke proces. Wat je niet wilt is dat de mat zwart verkleurt door vocht, om dit te voorkomen kun je een aantal dingen doen. Het is aan te raden om de bamboematten 2-3 centimeter boven de grond te plaatsen. Wat hierbij kan helpen is een lat of plank die je op de grond legt en de bamboemat helpt rusten tijdens het monteren. Zodra hij vastzit kun je de plank/lat weghalen en zal deze net boven de grond zweven, genoeg om zwarte verkleuring te voorkomen.

Bevestigen tegen een bestaande schutting of hekwerk

Het bevestigen van bamboematten tegen een bestaande schutting of hekwerk is een van de makkelijkste manieren. De basis van je schutting staat namelijk al, nu de aankleding nog! De matten zijn makkelijk te bevestigen met binddraadjes of tie-wraps wanneer je een schutting van (beton)gaas hebt. Zorg dat je voldoende binddraadjes of tie-wraps gebruikt zodat ook bij een windvlaag de mat stevig blijft hangen. Heb je op dit moment een dichte schutting staan? Dan kun je ervoor kiezen om de matten met schroeven en sluitringen te bevestigen. 

Bamboemat tegen de muur bevestigen

Een muur in de tuin die je graag wilt bedekken met matten van bamboe? Dan kun je het beste gebruik maken van enkele latten die je op de muur bevestigd, hier zijn namelijk pluggen voor nodig. Als voorbeeld kun je 3-4 latten horizontaal bevestigen aan de muur op gewenste afstand. Daarna kun je net als het bevestigen tegen een dichte schutting gebruik maken van schroeven en sluitringen om de matten te bevestigen tegen de latten.


Onderhoud voor extra lang plezier

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen gaat bamboe in de loop van de tijd vergrijzen, het is immers een natuurlijk product. Zowel bij de installatie als nabehandeling kan dit proces vertragen/tegen gaan. Hieronder geef je 4 tips om jouw bamboematten goed te onderhouden zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Alvorens bamboe te beschermen tegen het vergrijzen en scheuren is het van belang enkele vuistregels in acht te nemen in verband met het installeren van bamboe materialen:

1. Zorg dat de bamboemat geen contact heeft met de grond

Wanneer je bamboematten gaat plaatsen in de tuin is het belangrijk dat je deze plaatst zonder direct contact met de ondergrond. Hou de volgende vuistregel aan: plaats de mat 2-3 centimeter van de grond. Dit voorkomt rotten!

2. Bevestig de bamboemat niet met spijkers

Welk type bamboemat je ook gebruikt, het is niet aan te raden deze met spijkers te monteren. De vezels van bamboestokken lopen namelijk in dezelfde richting, spijkers kunnen er daarom voor zorgen dat de stok splijt. Schroeven gebruiken voor de bevestiging is de beste manier. Boor dan wel altijd even gaatjes voor, voordat je gaat schroeven. Hierdoor is de kans klein dat de bamboestok zal splijten bij het bevestigen.

3. Behandel de matten tijdens en na de installatie met nodige zorg

Bamboe is zeer sterk materiaal. Dit betekent niet dat dat ze niet kunnen breken! Zorg er daarom voor dat je tijdens en na de installatie de bamboematten met zorg behandeld. Ga zorgvuldig met gereedschap om en voorkom hierdoor krassen of scheuren in de bamboemat. Des te langer heb jij er plezier van! 

4. Gebruik bamboe beits voor extra bescherming

De extra bescherming van bamboe beits zorgt voor een extra lange levensduur van jouw bamboematten. Er is speciale bamboe beits verkrijgbaar die een extra beschermlaag toevoegen. Hierdoor kan de bamboemat beter tegen de verschillende klimaatomstandigheden.

 

Nu je dit artikel gelezen hebt weet jij welke bamboematten er verkrijgbaar zijn, hoe je ze het beste kunt bevestigen en onderhouden voor extra lang plezier.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jottem15
Aantal keer gelezen: 1059x
Toegevoegd: 04-01-2021 14:22
Gewijzigd: 05-01-2021 08:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3132 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!