hardhouten tuinset

Tuinset kopen: aandachtspunten

hardhouten tuinsetJe wilt een tuinset kopen om je tuin aan te kleden, maar het kan lastig zijn om een goede keuze te maken. Welk soort set past het beste bij jou? Welke materialen en welke stijl staan mooi bij de rest van de tuin? En welke functionaliteiten moet het tuinset hebben? In dit artikel geven we je meer informatie over een aantal aandachtspunten waar je op moet letten bij het kopen van een tuinset.

Soorten tuinsets

Ga je een tuinset kopen? Dan moet je als eerste bepalen wat voor soort tuinset je wilt. Over het algemeen zijn er vier soorten tuinsets die allemaal in verschillende stijlen verkrijgbaar zijn.

Loungeset

Een loungeset bestaat meestal uit een bank, lage stoelen en een lage tafel. Deze set is bedoeld voor ontspanning en het geeft je een echt huiskamergevoel. Vaak heeft de tuinset een luxe uitstraling en je kunt hier gezellig met vrienden of familie plaatsnemen om een drankje te drinken of goede gesprekken te voeren. Maar je kunt ook heel goed alleen relaxen op een loungeset. Het nadeel van een loungeset is dat het minder geschikt is om te eten, want dan moet je je bord op schoot nemen. Loungesets zijn hier ook niet voor gemaakt. Kinderen kunnen wel gemakkelijk op de stoelen klimmen, maar voor ouderen zit een loungestoel of -bank vaak wat minder prettig.

Het verplaatsen van een loungeset is niet zo gemakkelijk, aangezien de tuinmeubelen vaak nogal zwaar zijn. Het is dus geen optie om de tuinset regelmatig op een andere plaats te zetten, bijvoorbeeld een plek waar het zonnetje schijnt. Als het gaat regenen, kun je de tuinset gelukkig gewoon buiten laten staan. Wel is het zo dat de kussens niet nat mogen worden. Loungesets worden meestal geleverd met comfortabele kussens die dik zijn. Het is zwaar om deze kussens naar binnen te dragen. Je kunt er echter ook voor kiezen om zelf nieuwe, lichtere kussens voor de loungeset aan te schaffen. Er zijn ook loungesets die worden geleverd zonder kussens en deze stoelen en banken zitten vaak van zichzelf al comfortabel genoeg.

Diningset

Een dining set bestaat over het algemeen uit een hoge tafel en een aantal hoge stoelen. Deze tuinset is dan ook zeer geschikt om gezellig te eten met vrienden of familie. De stoelen zorgen namelijk voor een actieve zit. Als je graag regelmatig buiten wilt dineren, is een dining set dus een goede aankoop. Een dining set heeft vaak een strakkere uitstraling dan een loungeset, maar ziet er tegelijkertijd ook gezellig uit. Het is voor kinderen lastiger om zelf op de stoelen te klimmen, maar er kan wel gewoon aan een tafel worden gegeten. Voor ouderen is een dining set fijner, omdat het voor hen gemakkelijker is om uit de stoelen op te staan.

In de meeste gevallen is een dining set gemakkelijker te verplaatsen dan een loungeset, omdat deze  tuinmeubelen minder zwaar zijn. Zo kun je de stoelen en de tafel lekker in het zonnetje zetten. De kussens zijn vaak ook minder zwaar, waardoor je ze bij regen gemakkelijk naar binnen kunt brengen. Wil je de stoelen eigenlijk ook kunnen gebruiken om lekker in het zonnetje te liggen? Dan kun je ook een tuinset kopen met verstelbare stoelen. Het is dan mogelijk om de rugleuning omhoog of omlaag te zetten, zodat je actief kunt zitten of lekker kunt liggen in de zon.

Lounge dining set

Vind je het lastig om een keuze te maken tussen een loungeset en een diningset en heb je niet de ruimte of het budget om beide sets in de tuin te plaatsen? Dan kun je ook kiezen voor een combinatie van een loungeset en een diningset, namelijk een lounge dining set. Deze sets bestaan vaak uit een heerlijke loungebank en een tafel. De hoogte van deze tuinmeubelen is vergelijkbaar met de hoogte van de meubelen van een dining set. Zo kun je de tuinset gebruiken om lekker te relaxen of je kunt het gebruiken om gezellig te eten.

Bistroset

Naast een loungeset, diningset en een lounge dining set kun je ook kiezen voor een bistroset. Deze sets bestaan uit een tafeltje en twee stoeltjes. Heerlijk om met zijn tweeën te dineren of gewoon gezellig in de tuin te zitten. Je kunt voor een bistroset kiezen als je vaak met zijn tweeën bent en een gezellige plek wilt maken voor jullie alleen. Maar ook als je slechts een kleine tuin hebt of een balkon, is een bistroset de ideale oplossing. Het geeft een prachtige, soms ook romantische uitstraling en je hebt toch een paar zitplaatsen.

De tafel en de stoeltjes van een bistroset zijn niet zo groot en daarnaast zijn ze ook licht. Dit betekent dat een bistroset gemakkelijk te verplaatsen is. Je kunt de tuinmeubelen eenvoudig op een andere plaats in de tuin zetten, bijvoorbeeld in de zon of juist in de schaduw. De stoelen zitten goed, maar zijn niet erg comfortabel. Daarom kan het een goed idee zijn om nog een paar kussentjes aan te schaffen, waar je heerlijk op kunt zitten.

Materialen

Tuinsets zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Het materiaal dat je kiest moet natuurlijk bij de rest van je tuin passen, maar moet verder ook de eigenschappen hebben die jij wenst. Hieronder vertellen we je meer over de eigenschappen van de verschillende materialen.

Hout

Tuinmeubels die gemaakt zijn van hout geven een mooie, natuurlijke uitstraling en zijn dan ook erg populair. De meeste houtsoorten moeten wel met enige regelmaat worden onderhouden, omdat het geheel natuurlijk materiaal is. De weersomstandigheden kunnen er dan voor zorgen dat het hout verweerd, maar dit kan ook best mooi zijn. Als je dit niet mooi vindt, kun je het hout ongeveer jaarlijks behandelen met speciale olie. Ook zijn houten tuinmeubelen vaak wat zwaarder en dus iets moeilijker te verplaatsen.

Teak is een houtsoort dat vaak wordt gebruikt voor de productie van tuinmeubelen. Het heeft een uitstekende kwaliteit en gaat lange tijd mee. Qua onderhoud hoeft er niet zoveel aan gedaan te worden. De meeste mensen vinden de natuurlijke, grijze verweringskleur van teak ook mooi, waardoor je dit houtsoort niet jaarlijks met olie hoeft in te smeren. Beuk, eik en acacia zijn andere soorten hardhout die erg gewild zijn en ideaal zijn voor de productie van tuinmeubelen.

Grenen en vuren zijn twee zachte houtsoorten die vaak worden geverfd, als ze worden gebruikt voor de productie van tuinset. Tuinmeubelen gemaakt van zachte houtsoorten die geverfd zijn vergen over het algemeen meer onderhoud, omdat je de laklagen regelmatig moet bijwerken. Je kunt het beste een houten tuinset kopen met een FCS-label, wat betekent dat het bos waar het hout wordt gekapt wordt beheerd op een duurzame manier.

Riet en rotan

Riet en rotan zijn twee prachtige materialen die vaak worden gebruikt voor tuinsets. Soms zijn deze tuinmeubelen geverfd, maar dit hoeft niet altijd. Beide materialen geven de tuinmeubelen een retro en romantische look en een mooie uitstraling. Het onderhoud van dit soort tuinmeubelen kost vaak wel wat meer werfk, omdat ze in de zon zouden kunnen barsten, loskomen of uitdragen. Om dit tegen te gaan kun je de rieten en rotan tuinmeubelen het beste regelmatig natspuiten met een tuinslang.

Aluminium

Als je een moderne tuin hebt, passen tuinmeubelen gemaakt van aluminium hier vaak perfect bij. Je hoeft deze tuinsets vaak nauwelijks te onderhouden, alleen moet je ervoor zorgen dat je bij het schoonmaken geen gebruik maakt van bijtende of schurende producten. Ze zijn zeer eenvoudig te verplaatsen, omdat aluminium een licht materiaal is. Je kunt kiezen voor een tuinset bedekt met kunststofdoeken, zodat de meubelen mooie kleuren of motieven hebben.

Roestvrij staal of inox

Voor een moderne en strakke tuin kun je ook een roestvrij staal of inox tuinset kopen. Bij het reinigen van deze producten moet je er ook opletten dat je geen schurende middelen gebruikt. Verder zijn meubelen gemaakt van dit materiaal vrijwel onderhoudsvrij. Wel kun je een tuinset van inox of roestvrijstaal beter niet in de buurt van een zwembad met chloor of de zee plaatsen, aangezien het materiaal dan kan gaan oxideren. Wil je je tuin een unieke uitstraling geven? Combineer inox of roestvrij stalen tuinmeubelen dan met hout.

IJzer

Dit materiaal wordt vaak gecombineerd met hout en zorgt dan voor een prachtig effect. Vroeger zagen we dit vaak terug bij stoeltjes van cafés. je kunt dit soort tuinsets meestal gemakkelijk inklappen en verplaatsen. Wel is het zo dat het materiaal vaak moet worden geverfd en dat deze stoeltjes niet zo comfortabel zitten.

Gietijzer

Een ander metaal waar tuinmeubelen soms van worden gemaakt is gietijzer. Dit materiaal geeft de tuinset een bijzondere uitstraling en het ziet er vaak ook romantisch uit. Het nadeel is dat gietijzeren tuinmeubelen over het algemeen heel zwaar zijn. Daarnaast zijn de meubelen meestal geverfd en hebben ze dus ook aardig wat onderhoud nodig.

Kunststof

Wil je een tuinset kopen voor een lage prijs? Dan kun je het beste voor een tuinset van kunststof gaan. Andere voordelen van dit materiaal zijn net lichte gewicht en de stapelbaarheid. Je kunt de tuinmeubelen dus gemakkelijk verplaatsne en opbergen. Kunststof tuinmeubelen zijn verkrijgbaar in een heleboel kleuren en er is dus altijd wel een tuinset te vinden die perfect bij jouw tuin past. Wel kan het zijn dat een witte tuinset na enige tijd een grauwe kleur krijgt. Als je dit wilt voorkomen, kun je de meubelen het beste regelmatig afvegen met een natte doek en vervolgens afdrogen.

HDPE

HDPE is een soort kunststof en meubelen van dit materiaal zijn eigenlijk een variatie op de tuinmeubelen gemaakt van rotan en riet. Vaak wordt er een aluminium kader gebruikt en hier doorheen wordt HDPE geweven. Het voordeel ten op zichte van rieten en rotan meubels is dat HDPE tuinmeubelen licht in gewicht zijn, weinig onderhoud behoeven en zeer goed bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Het kan wel voorkomen dat de kleur na enige tijd minder mooi wordt.

Beton

Ook beton wordt regelmatig gebruikt voor de productie van tuinsets. Het kan een heel mooi effect hebben, als het goed bij de rest van de tuin past. Je kunt het beste zachte kussens op de stoelen en banken leggen, als je de tuinset ook echt zo wilt gebruiken. Wil je enkel een betonnen tuinset kopen om de tuin te decoreren? Dan kun je het beton ook iets laten verweren, zodat er uiteindelijk ook wat mos op groeit. Bedenk wel dat beton een heel zwaar materiaal is en dat je de tuinset dus niet eenvoudig kunt verplaatsen.

Natuursteen

Wil je de tuin een unieke, bijzondere sfeer geven? Dan is natuursteen een goede optie. Je kunt hiermee een prachtig effect creëren en natuursteen tuinmeubelen zijn ook vrijwel onderhoudsvrij. Wel is het zo dat dit materiaal net als beton erg zwaar is.

Glas en keramiek

Deze materialen worden slechts weinig gebruikt voor de productie van tuinsets. Toch zijn het prachtige materialen, zeker als ze gecombineerd worden met andere materialen. Aangezien er maar weinig tuinsets zijn waarin glas en keramiek zijn verwerkt, kun je echt origineel zijn met een tuinset gemaakt van deze materialen.

Waarop letten bij de aankoop van een tuinset?

Wil je een tuinset kopen? Dan is het belangrijk om op een aantal aandachtspunten te letten. Allereerst kies je natuurlijk een soort tuinset uit dat geheel voldoet aan jouw wensen en ook goed bij de rest van de tuin past. Daarna kun je een keuze maken uit de verschillende materialen. Bedenk hoeveel tijd je kunt en wilt steken in het onderhoud en kijk welke materialen jij mooi vindt. Ga ook na welk materiaal het beste in jouw tuin past.

De kwaliteit van de tuinmeubelen is uiteraard ook van groot belang. Dit is niet alleen afhankelijk van het soort materiaal, maar ook van de leverancier en het merk. Op internet kun je vaak wel ervaringen van andere personen vinden met een bepaalde leverancier of een bepaald merk. Soms kun je ook referenties zijn over de tuinsets zelf. Het is vaak het beste om niet het allergoedkoopste tuinset te kopen, omdat de kwaliteit dan vaak iets minder is. Wil je toch graag heel goedkoop uitzien? Bekijk het materiaal dan goed en neem eventueel iemand mee die er ervaring mee heeft. Ook kun je kijken hoe lang de garantietermijn is.

Natuurlijk wil je niet teveel betalen voor het tuinset. Het kan goed zijn om van tevoren een bepaald budget op te stellen en hier ook niet overheen te gaan. Vergelijk ook de prijzen van verschillende aanbieders. Soms kan het zo zijn dat hetzelfde tuinset bij de ene aanbieder een stuk voordeliger is dan bij de ander. Op internet kun je de prijzen van aanbieders gemakkelijk met elkaar vergelijken. Vaak is het verstandig om na de prijsvergelijking de tuinset toch te kopen in de winkel zelf, aangezien je de set dan ook in het echt kunt bekijken.

Tuinset stijlen

De meeste mensen richten hun tuin in aan de hand van een bepaalde stijl. Natuurlijk wil je dan ook een tuinset kopen die perfect bij deze stijl aanslijt. Hieronder lees je meer over de tuinsets die passen bij de verschillende stijlen.

Moderne tuin

Als je een moderne tuin hebt aangelegd, passen strakke tuinmeubelen met herkenbare materialen hier waarschijnlijk het beste bij. Kies voor een tuinset gemaakt van niet geverfd aluminium of RVS. Ook geweven tuinsets in de kleuren zwart of antraciet kunnen heel mooi staan in een moderne tuin. Je kunt in ieder geval het beste een tuinset kopen met een ruimtelijke, simpele en zakelijke uitstraling.

Landelijke tuin

Een landelijke tuin bestaat voornamelijk uit gebogen en ronde vormen. Voor een landelijke tuin kun je het beste een tuinset kopen met ruimtelijke vormen en een simpele uitstraling. Rieten of rotan meubelen passen het beste bij deze tuin, maar je kunt ook kiezen voor een ander tuinset van geweven materiaal zoals HDPE.

Klassieke tuin

Een tuinset voor een klassieke tuin wordt gekenmerkd door vele rondingen en sierlijkheid. Vaak zijn er in dit soort tuinsets ook een antal decoratieve elementen verwerkt. Een bistro set past perfect in een klassieke tuin, maar je kunt natuurlijk ook gaan voor een romantische dining set of een minder strakke lounge set. Teakhout en gietijzer zijn materialen die goed passen bij een klassieke tuin. Zorg ervoor dat de tuinset is uitgevoerd in warme kleuren die veel sfeer geven.

Duurzame tuin

Ben je op zoek naar een tuinset voor een duurzame tuin? Dat is gelukkig helemaal niet zo moeilijk. Ga voor mooie tuinmeubelen gemaakt van hout, riet of rotan en het liefst ook ongeverfd. Deze meubelen geven namelijk een natuurlijke uitstraling en passen daarom perfect bij een duurzame tuin.

Vintage tuin

Een originele stijl die is afgeleid van de jaren 50-60 is de vintage stijl. Je kunt het beste op zoek naar een tuinset met een retro design. Denk hierbij aan een mooie bistroset of een set gemaakt van natuurlijke materialen. Tuinmeubelen van teakhout kunnen een verweerde look geven, maar je kunt ook gaan voor een tuinset gemaakt van andere soorten oud hout.

Andere tuinmeubelen

Naast een tuinset kun je ook andere tuinmeubelen kopen om je tuin nog meer te decoreren. Of als je liever niet kiest voor een geheel tuinset, kun je ook enkel een aantal losse tuinmeubelen aanschaffen.

Picknicktafel

In plaats van een tuinset kun je ook kiezen voor een picknicktafel. Dit geeft een speelse en natuurlijke look en je kunt zo toch lekker in de tuin zitten. Samen met familie en vrienden kun je in de zomer heerlijk lunchen of dineren aan de picknicktafel. Voor kinderen is dit ook het ideale tuinmeubel, omdat zij hier meestal ook wat gemakkelijker op kunnen klimmen.

Ligbedden/ligstoelen

Wil je lekker in de tuin kunnen liggen en genieten van het zonnetje? Dan kun je er voor kiezen om enkel of naast het tuinset ligbedden of ligstoelen aan te schaffen. De meeste ligbedden en ligstoelen zijn in hoogte verplaatsbaar en je kunt hier dan dus ook gewoon op zitten.

Accessoires en decoratie

Er zijn nog een aantal accessoires die je in de tuin kunt plaatsen of in combinatie met het tuinset kunt gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen om meer kleur aan de tuinset toe te voegen door decoratie aan te schaffen.

Partytent

Een partytent is ideaal voor een feestje, maar het kan ook gewoon dienen als bescherming tegen de regen of de zon. Je kunt partytenten kopen in allerlei formaten en kleuren, waardoor er altijd wel een partytent verkrijgbaar is die precies bij jouw tuin past.

Parasol

Net als een partytent kan een prasol je ook beschermen tegen de zon of de regen. Een parasol is meestal minder prijzig dan een partytent en daarom ook de beste keuze als je toch weinig feestjes in de tuin wilt geven. Er zijn eenvoudige tuinparasols verkrijgbaar, maar je kunt ook kiezen voor een luxe zweefparasol. Een ander voordeel van een parasol is dat het je tuin ook extra sfeer geeft.

Heaters

Op frisse zomeravonden kan het heel gezellig zijn om buiten te zitten, maar is het vaak toch net iets te koud. Daarom is het een goed idee om heaters aan te schaffen! Je kunt kiezen voor wandheaters of terrasheaters, maar je kunt ook een mooie tuinkachel kopen.

Kussens

Wil je de tuinset nog mooi versieren? Koop dan een aantal mooie kussens! Je kunt kiezen uit allerlei verschillende kleuren en motieven en na een jaar kun je de tuinset weer een heel andere uitstraling geven door andere kussens aan te schaffen. Als je nog helemaal geen kussens op je tuinset hebt, kunnen nieuwe kussens er ook voor zorgen dat de stoelen comfortabeler zitten.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 6224x
Toegevoegd: 21-12-2015 11:20
Gewijzigd: 24-12-2015 23:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!