zonne-energie tuinlamp

Tuinverlichting op zonne-energie

zonne-energie tuinlampOp warme zomeravonden is het heerlijk om nog even in het donker buiten te zitten. Als je tuinverlichting installeert, kun je nog voldoende zien en creëer je direct een leuke sfeer. Maar ook in de winter is het fijn om niet in het donker te hoeven thuis komen. Het is verstandig om te kiezen voor tuinverlichting op zonne-energie, omdat je hiermee bespaart op energiekosten. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Hoe werkt het precies?

Tuinverlichting op zonne-energie werkt eigenlijk heel simpel. In de verlichting zit een zonnepaneel met een aantal zonnecellen die het zonlicht overdag opvangt. Dit wordt omgezet naar elektrische energie en opgeslagen in de oplaadbare batterij. 's Avonds kan de verlichting deze energie gebruiken om licht uit te stralen, waardoor het niet nodig is om de lampen aan te sluiten op een stopcontact.

Voordelen

De keuze voor tuinverlichting op zonne-energie brengt meerdere voordelen met zich mee. Hieronder hebben wij een lijstje gemaakt van deze voordelen.

Geen energiekosten
Het komt wel vaker voor dat tuinverlichting op zonne-energie iets duurder is dan gewone tuinverlichting. Na enige tijd bespaar je echter geld als je voor de tuinverlichting op zonne-energie hebt gekozen. Gewone tuinverlichting heeft namelijk stroom nodig en dat is bij lampen die werken op zonne-energie niet het geval. Uiteindelijk bespaar je hiermee fors op je energiekosten.

Eenvoudig te plaatsen
Aangezien normale tuinverlichting werkt op stroom uit een stopcontact, is het altijd een gedoe om dit te plaatsen. Het moet namelijk via bedrading worden aangesloten op het netstroom en deze bedrading moet maar net lang genoeg zijn en bestand zijn tegen de weersomstandigheden. Daarnaast wil je waarschijnlijk niet dat er allerlei draden door je hele tuin liggen, dus moet je deze ook netjes wegwerken. Met tuinverlichting op zonne-energie heb je hier gelukkig helemaal geen last van. De lampen wekken hun eigen elektische energie op met behulp van zonne-energie en bedrading is daarom niet nodig.

Milieuvriendelijk
Een energiebedrijf wekt vaak energie op met behulp van fossiele brandstoffen. Hier is al een schaarste aan, maar deze productiemethode zorgt er ook voor dat er schadelijke stoffen in de lucht komen. Daarnaast brengt het verbruiken van deze vorm van energie ook CO2-uitstoot met zich mee. Tuinverlichting op zonne-energie produceert zelf duurzame energie zonder schadelijke stoffen uit te stoten. Ook komt er bij het verbruik van duurzame energie minder CO2 vrij dan bij het verbruik van energie uit fossiele brandstoffen. Door tuinverlichting op zonne-energie te gebruiken in plaats van gewone tuinverlichting ga je dus het broeikaseffect tegen.

Nadelen

Helaas heeft tuinverlichting op zonne-energie ook een aantal nadelen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Werkt niet bij te weinig zonlicht
Tuinverlichting op zonne-energie haalt zijn energie uit zonlicht. Dit brengt een aantal grote voordelen met zich mee, maar het nadeel is dat de lampen niet werken bij te weinig zonlicht. Als het een erg grauwe en donkere dag is, kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de batterij van de verlichting het niet de hele nacht uithoudt. Gelukkig heb je hier op warme zomeravonden in ieder geval geen last van, omdat het zonnetje dan vaak wel genoeg heeft geschenen overdag.

Batterij kan verslijten
Een ander nadeel van dit soort tuinverlichting is dat de batterij kan verslijten. Zodra de oplaadbare batterijen enigszins versleten zijn, gaan de lampen minder licht uitstralen. Het is daarom verstandig om altijd te kiezen voor tuinverlichting op zonne-energie waarbij je de batterij kunt verwisselen. Tegen de tijd dat je merkt dat de lampen minder licht uitstralen, kun je dan een nieuwe batterij aanschaffen en de oude hierdoor vervangen.

Soorten tuinverlichting op zonne-energie

Net als gewone tuinverlichting is tuinverlichting op zonne-energie te verkrijgen in alle soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld een staande lamp kopen, maar je kunt ook kiezen voor hanglampen. Daarnaast zijn er ook spotjes verkrijgbaar die je in de grond kunt plaatsen. Maar het kan ook heel anders: lampen in de vorm van emmers die verschillende kleuren licht geven of tuinverlichting in de vorm van een stapel stenen. Je kunt het zo gek niet bedenken. In ieder geval is er voor elke tuin wel mooie, bijpassende tuinverlichting op zonne-energie te vinden.

Waar kun je deze verlichting kopen?

Tuinverlichting op zonne-energie kun je tegenwoordig in heel veel winkels verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan huis- en tuincentra en bouwmarkten, maar ook in andere winkels waar decoratie wordt verkocht. Zo kun je bij de Blokker of de Action vaak ook tuinverlichting op zonne-energie verkrijgen. Op internet vind je eveneens een groot aantal webshops waar je terecht kunt voor dit soort tuinlampen.

Tips voor het plaatsen van tuinverlichting

Wil je je tuin een leuke sfeer geven met tuinverlichting op zonne-energie? Zorg er in ieder geval altijd voor dat je niet teveel tuinverlichting aanschaft. In de winkel zien de verschillende tuinlampen er waarschijnlijk even mooi uit en uiteindelijk neem je een aantal verschillende soorten mee. Wij raden aan om slechts één of twee soorten tuinverlichting te gebruiken in je tuin. Anders wordt het waarschijnlijk al snel te druk. Kies ook niet teveel verschillende kleuren uit en zorg ervoor dat deze kleuren in ieder geval met elkaar matchen. Als dat niet het geval is, gaat je tuin er waarschijnlijk als een chaos uitzien. En dat is natuurlijk niet wat je wilt bereiken.

Hopelijk heb je iets gehad aan onze uitleg en tips en geniet jij binnenkort ook van een sfeervol verlichte tuin met tuinverlichting op zonne-energie!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 8927x
Toegevoegd: 07-09-2015 13:53
Gewijzigd: 24-09-2015 20:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!