Sollicitatiebrief schrijven: tips en voorbeelden

Sollicitatiebrief schrijven: tips en voorbeelden

Sollicitatiebrief schrijven: tips en voorbeeldenEen motivatiebrief schrijven kan een lastige opgave zijn, vooral als je geen ervaring hebt met het schrijven van sollicitatiebrieven. Een goede motivatiebrief kan echter het verschil maken tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

Een motivatiebrief is een brief waarin je uitlegt waarom je geïnteresseerd bent in een bepaalde baan en waarom jij de geschikte kandidaat bent voor die functie. Het doel van de motivatiebrief is om de werkgever te overtuigen dat jij de persoon bent die ze zoeken. 

Het belang van een goede motivatiebrief

Het schrijven van een goede motivatiebrief is van groot belang bij het solliciteren naar een baan. Een goede motivatiebrief kan het verschil maken tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Hieronder vind je enkele redenen waarom een goede motivatiebrief zo belangrijk is:

  1. Het laat zien dat je interesse hebt in de baan: Een motivatiebrief is dé kans om te laten zien dat je geïnteresseerd bent in de baan en het bedrijf waar je solliciteert. Door goed onderzoek te doen naar het bedrijf en de functie en deze kennis te gebruiken in je brief, laat je zien dat je serieus geïnteresseerd bent.
  2. Het biedt de mogelijkheid om jezelf te onderscheiden: Een motivatiebrief biedt de mogelijkheid om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Door je brief persoonlijk te maken en je eigen ervaringen en kwaliteiten te benadrukken, kan je ervoor zorgen dat je opvalt tussen andere kandidaten.
  3. Het laat zien dat je geschikt bent voor de functie: Een goede motivatiebrief kan laten zien dat je geschikt bent voor de functie waar je op solliciteert. Door te benadrukken welke ervaring, kennis en vaardigheden je hebt die aansluiten bij de functie-eisen, kan je overtuigend laten zien dat je de geschikte kandidaat bent voor de baan.
  4. Het toont je communicatieve vaardigheden: Een motivatiebrief is niet alleen bedoeld om te laten zien waarom je geschikt bent voor de baan, maar ook om te laten zien dat je communicatief vaardig bent. Een goed geschreven brief met correct taalgebruik en een heldere structuur kan laten zien dat je goed kunt communiceren en jezelf goed kunt presenteren.

Voorbereiding

Voordat je begint met het schrijven van je motivatiebrief, is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Zorg dat je de vacaturetekst goed doorleest en begrijpt wat de functie inhoudt en wat er van de kandidaat wordt verwacht. Verdiep je ook in het bedrijf waar je solliciteert en kijk of er informatie op de website staat over de bedrijfscultuur en de waarden van het bedrijf. Dit kan je helpen om je brief beter af te stemmen op de behoeften van het bedrijf.

Structuur van de motivatiebrief

Een motivatiebrief bestaat over het algemeen uit de volgende onderdelen:

1. Aanhef en introductie

Begin je brief met een formele aanhef en een introductie waarin je jezelf kort voorstelt en vertelt waarom je geïnteresseerd bent in de functie.

2. Motivatie

Beschrijf waarom je geïnteresseerd bent in de functie en waarom je denkt dat je geschikt bent voor de baan. Gebruik concrete voorbeelden om je motivatie te onderbouwen en laat zien dat je goed hebt nagedacht over de functie en het bedrijf.

3. Ervaring en opleiding

Beschrijf je relevante werkervaring en opleiding en leg uit hoe dit aansluit bij de functie-eisen en de behoeften van het bedrijf.

4. Afsluiting

Sluit je brief af met een duidelijke afsluiting waarin je aangeeft dat je graag in aanmerking wilt komen voor de functie en dat je bereid bent om eventueel meer informatie te geven tijdens een sollicitatiegesprek.

Tips voor het schrijven van een motivatiebrief

Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen bij het schrijven van een overtuigende motivatiebrief:

1. Wees concreet

Gebruik concrete voorbeelden om je motivatie te onderbouwen. Vertel bijvoorbeeld over projecten waar je aan hebt gewerkt en hoe deze ervaring relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

2. Onderzoek het bedrijf

Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert en probeer te achterhalen wat de waarden en doelen van het bedrijf zijn. Dit kan je helpen om je brief beter af te stemmen op de behoeften van het bedrijf.

3. Gebruik de juiste tone of voice

Probeer in je motivatiebrief dezelfde tone of voice te gebruiken als het bedrijf. Als het bedrijf bijvoorbeeld informeel is, kun je ook een informele toon gebruiken in je brief.

4. Wees enthousiast

Laat in je brief zien dat je enthousiast bent over het bedrijf en de functie. Gebruik bijvoorbeeld woorden als 'enthousiast', 'gemotiveerd' en 'gedreven' om je interesse te benadrukken.

5. Laat zien dat je in staat bent om te leren

Als je niet voldoet aan alle eisen in de vacaturetekst, laat dan zien dat je in staat bent om te leren en jezelf verder te ontwikkelen. Geef bijvoorbeeld aan dat je bereid bent om een cursus of training te volgen om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen.

6. Wees niet te bescheiden

Laat in je brief zien wat je te bieden hebt en waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Wees niet te bescheiden, maar laat zien wat je kunt en wat je ervaring is.


Voorbeelden van motivatiebrieven

Hieronder vind je enkele voorbeelden van motivatiebrieven die je kunnen helpen bij het schrijven van je eigen motivatiebrief

Voorbeeld 1: motivatiebrief voor een startersfunctie

Geachte heer/mevrouw,


Met veel enthousiasme solliciteer ik naar de functie van junior marketingmedewerker bij uw bedrijf. Na het lezen van de vacaturetekst ben ik ervan overtuigd dat deze functie perfect bij mij past. Tijdens mijn studie marketing heb ik veel geleerd over marketingstrategieën, online marketing en communicatie. Ik ben dan ook erg gemotiveerd om deze kennis toe te passen in de praktijk.


Ik heb eerder stage gelopen bij een marketingbureau, waar ik heb gewerkt aan verschillende marketingcampagnes. Hier heb ik ervaring opgedaan met het schrijven van teksten, het maken van social media posts en het analyseren van marketingdata. Ik ben ervan overtuigd dat ik de geschikte kandidaat ben voor deze functie omdat ik gedreven, creatief en resultaatgericht ben. Ik ben in staat om zelfstandig te werken, maar vind het ook leuk om in een team te werken. Ik ben bereid om hard te werken en me verder te ontwikkelen om zo het beste resultaat te behalen. Graag zou ik mijn motivatie en ervaring in een persoonlijk gesprek toelichten.


Met vriendelijke groet, 


Je naam

Voorbeeld 2: motivatiebrief voor een functie in de zorg

Geachte naam van de contactpersoon,


Graag wil ik solliciteren naar de functie van verpleegkundige op de afdeling chirurgie bij [naam van het ziekenhuis]. Als gediplomeerd verpleegkundige met ruime ervaring in de zorg ben ik ervan overtuigd dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan het team. Wat mij aanspreekt aan de functie is de combinatie van technische handelingen en het persoonlijke contact met patiënten.


Tijdens mijn opleiding en werkervaring heb ik veel ervaring opgedaan met verschillende technische handelingen, zoals infusen inbrengen, bloed afnemen en wondverzorging. Daarnaast vind ik het belangrijk om patiënten op hun gemak te stellen en ze een luisterend oor te bieden tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. In mijn vorige functie als verpleegkundige op de afdeling cardiologie heb ik veel ervaring opgedaan met het coördineren van de zorg voor patiënten met complexe ziektebeelden.


Ik ben in staat om snel te schakelen en prioriteiten te stellen in mijn werkzaamheden. Daarnaast ben ik gewend om in teamverband te werken en vind ik het belangrijk om open en duidelijk te communiceren met collega's en andere zorgverleners. Ik ben ervan overtuigd dat mijn ervaring, kennis en vaardigheden goed aansluiten bij de functie van verpleegkundige op de afdeling chirurgie.


Graag zou ik mijn motivatie en ervaring toelichten in een persoonlijk gesprek.


Met vriendelijke groet,


Je naam


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Baansnel
Aantal keer gelezen: 645x
Toegevoegd: 29-03-2023 17:51
Gewijzigd: 31-03-2023 13:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!