Stripboeken

Stripboeken, welke zijn er?

StripboekenWat zijn stripboeken en welke zijn er allemaal? In dit artikel kun je er meer over lezen en de beroemde stripboeken ontdekken.

Wat zijn stripboeken?

Stripboeken zijn zeer aantrekkelijke boeken meestal voor alle leeftijden, waarin weinig tekst wordt gebruikt en waarin veel illustraties staan. Illustraties voeren de boventoon in stripboeken.

 • Een andere naam voor een stripboek is een strip of beeldverhaal. Stripverhalen schrijven is een heel oude manier van verhalen schrijven. Een stripboek kan ook alleen uit afbeeldingen bestaan.
 • In de meeste stripboeken staan echter afbeeldingen met tekst. Deze tekst staat in de afbeelding in een soort wolkje bij de personage die de woorden uitspreekt. Dit wolkje wordt met de spreker verbonden door een tuit(je). Het tuitje moet je zo kort mogelijk houden om geen chaos te creëren, maar juist duidelijkheid. Je ziet namelijk duidelijk wie er wat zegt. Soorten wolkjes kunnen zijn: de denkballon, de afgeronde rechthoekige ballon, de gekartelde ballon met bliksemflits die voor geluiden wordt gebruikt, de dubbele ballon, de aangesneden tekstballon, dit is een hoek met aangetekende ballon, de ballon, deze laatste wordt het meeste gebruikt.
 • De afbeeldingen samen vormen het verhaal. Stripboeken zijn bij verschillende leeftijden zeer geliefd, zeker ook bij mensen die niet graag ellenlange verhalen lezen.
 • Wanneer kinderen niet graag lezen, kunnen stripboeken als hulpmiddel ingezet worden, zodat deze kinderen toch lezen. Beter weinig lezen dan helemaal niets, is de gedachte die daar achter zit.
 • Ook kinderen die nog niet kunnen lezen pakken een stripboek. Stripboeken zijn voor de jongste kinderen een heerlijke manier om met boeken in aanraking te komen. Stripboeken zijn op veel plaatsen te koop: in boekenwinkels, speelgoedwinkels, in supermarkten, bij tankstations, in de kiosk.
 • Je kunt ook stripboeken lenen bij de openbare bibliotheek. Stripboeken worden vaak gekocht om in het openbaar vervoer te lezen en op vakantie, maar zeker ook thuis.
 • Stripverhalen kunnen als weekblad en maandblad worden gekocht. Je kunt er ook een abonnement op nemen om zo telkens een fraai exemplaar op de deurmat te vinden.
 • Tip: leuk om een blad cadeau te doen, een los exemplaar of een abonnement op een strip! Om een stripboek te schrijven en te tekenen komen vaak meerdere personen samen, die er aan werken, maar een stripverhaal kan ook door één persoon worden samengesteld.  

Stripboeken, enkele beroemde stripboeken

De bakermat van stripverhalen is België. Grote namen als je praat over stripboeken zijn Hergé en Van der Steen.

 • De vele strips die internationaal te koop zijn, zijn geschreven door de inmiddels beroemde Belgische tekenaars en tekstschrijvers.
 • Wie kent niet de geestelijke vader van Kuifje? Dat was Georges Remi, alias Hergé. Hij leefde van 1908 tot 1983. Deze stripboeken worden nog steeds met veel plezier gelezen en er zijn zelfs films gemaakt van Kuifje.
 • et verzamelen van stripboeken gaat ook nog steeds door, ook in de moderne tijd.
 • Mensen lopen stad en land af om hun verzameling stripboeken compleet te maken. Zo'n verzameling vertegenwoordigt veel geld, toch zal de eigenaar liever de stripboeken in huis hebben dan het geld dat hij of zij er voor kan krijgen.
 • Suske en Wiske wie is er niet groot mee geworden? Stripboeken, spellen, films, veel is er te koop met betrekking tot de striphelden Suske en Wiske. De bedenker van Suske en Wiske is Willy van der Steen. Deze "kunstenaar" leefde van 1913 tot 1990. Zijn werk is door zijn medewerkers overgenomen. Zij zetten deze meesterlijke stripverhalen voort.
 • Denk bij beroemde stripboeken zeker ook aan Olivier B. Bommel en Asterix en Obelisk, die zelfs van culturele waarde zijn. Veel strips worden als inferieur beschouwd, maar bekende namen zoals boven genoemd maken veel goed.    Stripboeken, de doelgroep

Stripboeken worden door kinderen en volwassenen van alle leeftijden gelezen en voorgelezen. De doelgroep voor erotische stripboeken zijn uiteraard volwassenen. Stripboeken zijn er voor de allerkleinsten, die je als ouder of verzorger voor hen voorleest en ook voor de oudere jeugd zijn er humoristische, avontuurlijke en spannende stripboeken. Natuurlijk kies je als ouder voor je kinderen stripboeken die zij begrijpen. Zoals kinderen helaas op veel manieren met geweld in aanraking komen, kan dat ook bij stripboeken het geval zijn. Als ouder ben jij verantwoordelijk en weet je tot op een bepaalde leeftijd wat je kinderen lezen en kun jij daar invloed op uitoefenen. Er zijn genoeg stripboeken met helden zonder geweld en ook met humor! Van dit laatste zul jij als volwassene ook zeker genieten. Wie leest het stripboek als eerste als het bij je op de mat valt, jij of je kind?

Stripboeken verzamelen

Verzamelen is van alle tijden en van allerlei spullen. Ook stripboeken horen daar zeker bij. Veel verzamelingen van stripboeken gaan van generatie op generatie mee en dan kan zo'n verzameling behoorlijk uitgroeien. Men zal er alles aan doen om een ontbrekend nummer van een stripboek in de verzameling te vinden. Men is bereid daar veel geld voor neer te tellen. Hoeveel losse exemplaren liggen er doelloos bij jou op zolder? Mensen die stripboeken verzamelen zullen alle boekenmarkten bezoeken en online op zoek gaan naar de ontbrekende nummers. Misschien kun jij iemand erg blij maken met een ontbrekend deel van de serie stripboeken. Of ben je zelf op zoek naar enkele nummers of delen van jouw serie stripboeken? Zorg dat mensen op de hoogte zijn wat jij zoekt en wellicht kun je binnenkort jouw serie stripboeken compleet maken. Er zijn veel mensen die een bepaalde serie verzamelen en ook online zullen ze proberen de serie compleet te krijgen.

Stripboeken populair

Is jouw kind helemaal enthousiast van stripboeken? Ga je binnenkort zijn of haar verjaardag vieren? Een kinderfeestje om nooit te vergeten is een bezoek aan het Stripmuseum in Groningen. Wel handig als je een beetje in de buurt van dit museum woont. Je kunt hier terecht voor een kinderfeestje. Hoe blij verrast zal jouw jarige Job zijn als hij of zij "oog in oog staat met zijn favoriete stripfiguur". Er is een winkel, je ziet stripfiguren en tekenfilmhelden van vroeger en nu. Je ziet er hoe een strip tot stand komt en nog veel meer. Kortom heel interessant om van dichtbij te zien en misschien een stimulans voor jouw zoon of dochter om zelf een stripverhaal te schrijven. Een bezoek aan dit stripmuseum zal zeker inspireren. Het is leerzaam, leuk en gezellig voor jong en oud. Een kinderfeestje vieren, maar dan op een heel andere manier.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnedeLaat
Aantal keer gelezen: 3652x
Toegevoegd: 20-01-2017 17:29
Gewijzigd: 05-05-2017 18:34

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!