Tips om uitgenodigd te worden voor een sollicitatie

Tips om uitgenodigd te worden voor een sollicitatie

Tips om uitgenodigd te worden voor een sollicitatieWat is er nu belangrijker dan een sollicitatie voor je nieuwe baan? Hoe val je echter op tussen alle andere gegadigden? Hoe krijg je die nieuwe baan of mogelijk zelfs je nieuwe droomjob? We helpen je graag op weg met tips om uitgenodigd te worden voor een sollicitatie. We weten zeker, dat je hiermee meer kans maakt om de baan te krijgen. Laten we snel starten met het delen van de tips!

De juiste openingszin

Om uitgenodigd te worden op een sollicitatie is het belangrijk om een sterke openingszin te hebben. Het is essentieel. Je mag beste in termen van flirten gaan denken. Denk eraan wat je kunt doen om de werkgever over te halen om je uit te nodigen voor een gesprek. Het mag wat met een knipoog gebeuren. De toon moet echter wel aansluiten bij de functie. Denk in normale taal en start zo met schrijven. Schrijf op een respectvolle manier je openingszin, alsof je met een zeer goede vriend of vriendin aan het schrijven bent.

Focus meer op het bedrijf dan op jezelf

Zorg ervoor, dat het niet een groot ik-ik-ik verhaal wordt. Het is een baan waarvoor men iemand zoekt, die een bijdrage kan leveren aan het bedrijf. Wanneer de sollicitant zichzelf centraal zet dan kan het natuurlijk nooit wat worden met het bedrijf. Het is dus slim om je eigen wensen en je eigen ego wat meer naar de achtergrond te schuiven. Het verhoogd de kansen voor een eerste sollicitatiegesprek.

Zorg voor de juiste kruiwagen

Het is belangrijk om een goed netwerk te hebben. Het is mogelijk om via-via aan de juiste baan te komen. Door een tip van iemand kun jij opeens bij een bedrijf op sollicitatie gaan. Werkgevers vinden het ook prettig als mensen via een ander binnenkomen bij hun bedrijf. Wist je dat zelfs de hele grote bedrijven hun nieuwe mensen via hun eigen netwerk werven? Bij Ernst & Young is het momenteel bijna 50 procent van alle nieuwe mensen. Ook bij de Deloitte en Rent-A-Car doen ze dat. Mensen krijgen mooie cadeaus, zoals televisies en iPads. Leuk voor alle partijen!

Maak je CV korter

Het is belangrijk om de juiste informatie te delen met je nieuwe werkgever. Deel niet alle informatie. Schrap wat er allemaal te veel staat. Kies alleen voor informatie welke belangrijk is voor je nieuwe baan. Zet er ook niet al je hobby's op. Kies voor de hobby's welke aansluiten op de functie. Kijk vervolgens ook nog een keer kritisch naar je eigen social media kanalen. Sluit het aan bij wat je schrijft. Welke indruk krijgt iemand hiervan? Pas het waar nodig aan.

Wanneer je uitgenodigd wordt op het gesprek zijn er ook een aantal zaken van belang. Ook hier delen we graag een paar tips voor.




Een goede eerste indruk

Het is belangrijk om tijdens een sollicitatiegesprek natuurlijk een goede eerste indruk te maken. Om dit goed te doen is het belangrijk om er verzorgd uit te zien. Zorg dat je haar goed zit, je lekker ruikt en daarnaast ook passende kleding aan hebt. Het is belangrijk om juist gekleed te zijn. Wanneer het een informeel bedrijf is, is het niet nodig om in een driedelig pak te komen. Wanneer je echter een serieuze kantoorbaan wilt krijgen is het juist goed om je powersuite aan te doen. Het is dan volop genieten. Het is belangrijk om de juiste kleren aan te doen. Wanneer je twijfelt is het beter om te goed gekleed te zijn dan te slecht. In het engels klinkt het beter: Better overdressed than underdressed. Denk dat het wel duidelijk is. Kies ook de juiste kleuren. Rood is krachtig, donkerblauw, zwart, bruin en grijs zijn veilige kleuren. Oranje kun je op de dag van de sollicitatie beter thuis laten.

Doe maar gewoon en wees jezelf

Er is maar een jij! En daar zijn ze naar op zoek. Ze willen de echte jou. Het is belangrijk om oprecht en eerlijk te zijn en daarnaast ook gewoon jezelf. Maak jezelf niet mooier dan je bent, maar zwak jezelf ook niet af. Het afzwakken van jezelf moet je alleen door anderen laten doen. Er zijn vast en zeker genoeg mensen in je omgeving welke hiervoor hun kans grijpen. Het is echter belangrijk om jezelf te zijn. Het is niet alleen veel prettiger in het gesprek, maar ook nog eens beter voor jezelf. Je wilt een bedrijf vinden waar jij ook goed bij past. Natuurlijk hoef je niet onbeschoft te zijn of je direct te gedragen alsof je helemaal thuis bent. Het is gewoon belangrijk om jezelf niet te verloochenen en om je eigen waarden en normen niet te verstoppen. Wanneer je bij iedere vraag diep moet nadenken wat ze graag willen horen en dan pas antwoord, krijg je een raar gesprek. Daarnaast moet je jezelf afvragen of je jezelf hier ook wel echt thuis gaat voelen.

Bedenk sterke vragen

Een sollicitatiegesprek is in het begin een vragenvuur voor jou. Er komen volop vragen op je af van de sollicitatiecommissie. Het is vervolgens belangrijk om alle vragen goed te beantwoorden. Er komt echter ook een moment, dat jij ook een kans krijgt. Natuurlijk is het belangrijk om er een dialoog van te maken. Uiteindelijk krijg jij dan de kans om jouw vragen te stellen. Het is goed om een paar doordachte vragen te hebben. Het toont de oprechte interesse in het bedrijf en ook in de functie. Wanneer je geen vragen hebt kun je alle punten die je hebt opgebouwd in het gesprek verliezen. Het is belangrijk om vragen te stellen, waarvan jezelf nog niet het antwoord had kunnen vinden. Stel ook nog geen vragen over het salaris in het eerste gesprek. Als het goed gaat komt er een tweede gesprek en kun je daar vragen over het salaris stellen en het aantal vrije dagen.

Het spiegelen van je gesprekspartner

Een manier om een binding te krijgen met je gesprekspartner is door hem of haar te spiegelen. Kopieer de lichaamstaal. Heeft de persoon een open houding dan neem jij die ook aan. Legt de persoon de handen op tafel? Dan doe je dat ook. Gaat de persoon iets verder van de tafel af zitten? Doe dat dan ook. Door het gedrag te spiegelen zal er onbewust een binding ontstaan. Een andere manier om meer te connecten is door complimenten te geven. Door complimenten te geven is het mogelijk om je kansen te verhogen bij het sollicitatiegesprek. Het is uit onderzoek gebleken, dat dit echt effect heeft. Maak wel oprechte complimenten en geen complimenten welke er te dik bovenop liggen. Meen het echt en zeg het wat casual. Je zou kunnen starten met waarom je jezelf zo aangetrokken voelt tot het bedrijf.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1451x
Toegevoegd: 08-05-2019 15:05
Gewijzigd: 14-05-2019 09:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!