Veel afstudeerders vinden het lastig om een bedrijf te vinden dat bij ze past. Wonen ze in het dorp? Dan vertrekken ze vaak richting de stad, omdat ze denken dat hier die meeste kans is op een baan. Dit is gedeeltelijk waar, maar vaak zijn er in het dorp een hoop bedrijven die waar ze nog nooit van gehoord hebben maar die wél heel interessant voor ze kunnen zijn. In dit artikel lees je waar een uitzendbureau jou als afstudeerder bij kan helpen. De massale trek van jongeren naar de stad is gedeeltelijk verklaarbaar vanuit het feit dat er in de stad meer werkgelegenheid is. Althans, in absolute getallen. Natuurlijk heb je in de grote steden meer bedrijven. Echter, heb je ook meer afstudeerders die er op zoek zijn naar een baan. De concurrentie om bepaalde functies is dus een stuk groter. Veel afstudeerders die vanuit het dorp naar de stad trekken hebben het idee dat ze in de stad veel gemakkelijker aan een baan komen. Maar dit is niet altijd waar. Zoals gezegd, heb je in de grotere dorpen vaak ook redelijk grote bedrijventerreinen waar veel bedrijven gevestigd zitten. Alleen je ziet ze lang niet allemaal voorbij komen op vacaturesites of social media. Het is dus ook niet gek dat veel afstudeerders het idee hebben dat ze in de grote stad moeten zijn voor een baan.
Wil je graag in het dorp blijven waar je vandaan komt? Omdat je hier bijvoorbeeld je vrienden of familie hebt. En wil je graag een baan dicht bij huis? Dan is dat begrijpelijk. Je hoeft niet file te rijden en je hoeft zo niet te verhuizen naar de stad, waar je misschien niemand kent. Werken in een veilige en vertrouwde omgeving helpt op den duur om jezelf beter te ontwikkelen. Het inschakelen van een bemiddelingsbureau (uitzendbureau) kan je helpen om een baan bij je in de buurt te vinden. Veel uitzendbureau's zijn lokaal georienteerd. Ze hebben een vestiging in het dorp en weten waar in de regio de kansen liggen voor afstudeerders.
Uitzendbureau's hebben vaak een groot netwerk als het gaat om bedrijven die ze in hun regio kennen. Ze zijn niet alleen al jarenlang aanwezig in de arbeidsbemiddeling in de desbetreffende regio, maar ze kennen ook vaak de contactpersonen met wie je als afstudeerder in contact moet komen als je een baan wilt. Dit zijn vaak HR-managers, HR-adviseurs of Recruiters, maar bij kleinere bedrijven soms ook eigenaren of bedrijfsleiders. Het is natuurlijk nog steeds zo dat je jezelf door middel van een persoonlijk gesprek moet introduceren. En je moet nog steeds door de sollicitatieprocedure komen. Maar toch: het eerste contact kan gelegd worden door het uitzendbureau. Op deze manier hoef je niet meer te twijfelen wie je bij een bedrijf moet benaderen. Het wordt namelijk voor je gedaan. Op deze manier kun je gemakkelijker binnenkomen bij een bedrijf in de buurt.
We horen je misschien denken: 'bedrijven houden van mensen uit de buurt; wat is dat voor iets raars?' Het klinkt misschien een beetje apart, maar het is echt zo. Veel bedrijven willen graag jong talent uit de buurt aan zich binden. Dit is vaak een stukje duurzamer dan het aantrekken van afstudeerders die van ver weg moeten komen. Afstudeerders van ver weg gaan op een gegeven moment vaak tegen de afstand aan hikken. Kom je uit de buurt? Dan is dit niet het geval. Je kan bij wijze van spreken op je fietsje naar je werk. Dat is niet alleen voor jou fijn, maar ook bedrijven vinden dit vaak fijn. Bovendien ken je de omgeving en de mensen uit het dorp. Wie weet draag je nadat je bent aangenomen nog iemand anders uit de buurt aan die bij het bedrijf gaat starten waar je werkt.
Ook lokale overheidsinstanties, zoals gemeentes, vinden het fijn als afstudeerders bij lokale bedrijven uit de buurt aan de slag gaan. Het versterkt de posities van de lokale bedrijven, én het zorgt ervoor dat jongeren vaak blijven wonen op de plek waar ze zijn opgegroeid. Dit is een win-win situatie. Veel dorpsgemeentes worstelen namelijk met vraagstukken zoals het behoud van jongeren voor het dorp. Op deze manier kan de trek van jeugd naar de stad worden tegengegaan. Ook scholen willen graag dat jongeren in de buurt aan de slag gaan. Zo hebben ze samenwerkingstrajecten met bedrijven die te boek staan als 'erkend leerbedrijf', zodat jongeren hier na hun afstuderen aan de slag kunnen
Toch gaat het niet altijd zo gemakkelijk. Veel afstudeerders weten na hun afstuderen niet waar ze het zoeken moeten. Ze zetten een mooie post op LinkedIn en wachten op reactie. Of ze gaan op Indeed solliciteren, maar daar blijft het bij. Uitzendbureau's kunnen in dat geval dienen als bemiddelaar; de schakel tussen de jongeren en de bedrijven. Op deze manier helpen ze afstudeerders bij een goede start op de arbeidsmarkt. En dat is niet onbelangrijk, want vooral in de eerste jaren is een gedegen professionele ontwikkeling ontzettend belangrijk.
Wie denkt dat het bij bemiddeling alleen gaat om een persoon en een functie, die heeft het mis. Omdat uitzendbureau's vaak al langere tijd met bedrijven samenwerken, kennen ze de cultuur van het bedrijf vaak goed. Op deze manier zetten ze niet alleen mensen op de juiste plaats voor wat betreft de functie, maar ook voor wat betreft persoonlijk profiel. Gaat het om een familiebedrijf met een informele cultuur? Of is er sprake van een formele cultuur en word je verwacht in jasje en dasje? Dat zijn allerlei vragen die, naast de vacature zelf, ontzettend belangrijk zijn voor een afstudeerder. Diegene wil namelijk niet dat het na een aantal maanden toch niets is bij een bedrijf omdat de mensen niet passend zijn. Of dat de cultuur niet de juiste is. Een uitzendbureau kan hier gelukkig goed advies over geven. Zo helpen ze jou als afstudeerder aan een passende eerste baan en een succesvolle start op de arbeidsmarkt.