Wonen en werken op Wadden; een ideale combinatie!

Wonen en werken op Wadden; een ideale combinatie!

Wonen en werken op Wadden; een ideale combinatie!Een vakantie(baantje) op één van de allermooiste plekken van Nederland is hartstikke leuk maar als je er eenmaal een woning of vaste betrekking hebt, hoef je er nooit meer vandaan te gaan!

Noem eens een mooiere omgeving dan de Waddeneilanden! Oké, dat komt natuurlijk op persoonlijke smaak aan. Hoe dan ook, veel beter dan Texel wordt het niet. Reden genoeg om jezelf een motivatie te geven er vaker en langer je tijd door te brengen! Er is voldoende woon- en werkgelegenheid en het eiland heeft een hele rijke geschiedenis. Bovendien is er altijd wel wat te doen. Benieuwd wat? Dan raden we je aan om vooral verder te lezen!

Beknopte geschiedenis

Mocht je voor langere tijd op Texel verblijven, dan is het niet verkeerd om iets over de achtergrond van het eiland te weten!

Lang voordat het een naam kreeg en van het vasteland gescheiden werd, kwamen er al jagers/verzamelaars in deze streek voor. Er zijn sporen gevonden van rondtrekkende volkeren die 7000 jaar geleden het gebied al aandeden. Zo’n 4000 jaar later, rond 1000 voor Christus, zullen de eerste permanente bewoners zich er hebben gehuisvest. Ten westen van het Vlie lag de gouw Texla, wat geografisch met het huidige Texel overeenkomt.

In 1170 vond de Allerheiligenvloed plaats. Het land was al ingeklonken en lager gelegen dankzij de vele ontginningen. Door de grootschalige overstroming, waarbij duizenden mensen het leven lieten, sloeg Texel echter geheel los van het vasteland.

Floris V zwaaide in de eeuw daarop de scepter over Texel en West-Friesland. Vanaf 1415 verkreeg het eiland stadsrechten, wat de zelfstandigheid ervan aanzienlijk vergrootte. Onder andere waren eigen markten, het zelf innen van belastingen en rechtspreken toegestaan.

Pas in 1630 werd door de aanbouw van de Zanddijk het noordelijk gelegen Eierland aan Texel toegevoegd, waardoor het totaal oppervlak van het Waddeneiland behoorlijk toenam.De kwelder tussen beide gebieden werd door dre Antwerper Nicolas Joseph De Cock in 1835 voor agrarisch gebruik ingepolderd. Een jaar later werd Nieuwdorp gesticht, dat later naar De Cock zou worden genoemd. Het heet nu dan ook nog steeds De Cocksdorp.

Meer dan honderd jaar later hadden de Duitsers hun intrek op het Waddeneiland ingenomen. In een laatste wanhoopsoffensief werd op Texel het 822ste Georgische bataljon samengesteld uit 400 Duitsers en 800 Georgische vrijwilligers. Hieronder bevonden zich een groot aantal Sovjet-krijgsgevangenen.

Twee maanden later sloeg het bataljon aan het muiten tegen de Duitse bevelhebbers die inmiddels al helemaal op hun retour waren. De Duitsers wakkerden echter een felle tegenstand aan en de strijd duurde tot de overgave van de bezetter op 5 mei van dat jaar. Pas twee weken later werd Texel, dat ‘Europa’s laatste slagveld’ werd genoemd, officieel bevrijd. In totaal waren er 1000 doden gevallen onder de Georgische opstandelingen, Duitse bezetters en de burgerbevolking van het Waddeneiland.

Het moderne Texel

Heden ten dage bestaat Texel uit een negental dorpen, waarvan Den Burg in het midden van het eiland de hoofdplaats is. Verder vind je hier Den Horn en ‘t Horntje in het zuiden, terwijl Oudeschild en Oosterend - niet verwonderlijk - in het oosten gelegen zijn. Trek je naar de duinen in het westen, dan vind je De Koog. Verder worden De Cocksdorp, Zuid-Eierland en De Waal bewoond.

Landschap

Ook de niet-bewoonde delen van Texel zijn echter meer dan slechts één bezoekje waard! Op dit zeer diverse eiland vind je namelijk onder andere polders, uitgebreide zandstranden en bosrijke gebieden. Bovendien hoeven we je vast niet te vertellen op wat voor omgeving de naam Nationaal Park Duinen van Texel is gebaseerd! OOk aan grasland, heide en kwelders is op dit Waddeneiland geen enkel gebrek.

Flora en fauna

Ben je iemand die hele vogelgidsen kan dromen of wil je je kennis op dit gebied graag vergroten? In dat geval is Texel precies waar je wezen moet! Er zijn honderden verschillende vogels waar te nemen, waarvan de dwergstern en de velduil voornamelijk opvallen. Aangezien Texel een eiland is, zul je een beperkt aantal andere landdieren waarnemen. Toch is hier geen gebrek aan knaagdieren, amfibieën en vlinders.

Folklore

Iedere streek kent natuurlijk haar eigen gebruiken en op Texel is dat niet anders. Zo wordt hier Ouwe Sunderklaas gevierd op 12 december, gebaseerd op de tradities van de 19de eeuw. In alle dorpen wordt dan ‘gespeuld’; verscholen achter een masker beelden ‘speulers’ een lokale gebeurtenis van het afgelopen jaar uit en geven hun eigen perspectief hierop. De nacht is vervolgens absoluut niet gespeend van alcohol.

Diverse Germaanse gebruiken overleven op Texel. Zo viert men er op de zaterdag voorafgaand aan Pinksteren het Luilak feest. Jongeren trekken in de ochtend door de straten, al belletjelellend en lawaai makend, om de ouderen uit hun bed te krijgen en bewust te maken van de ontluikende lente. Ook wordt op 30 april de meierblis ontstoken, een vreugdevuur opgebouwd uit afval- en snoeihout. De oude Germanen deden dit om de geesten van de winter te verjagen.

Verder kenmerkend aan Texel zijn de Sommeltjes en de tientóóners. Bij De Waal, in de Sommeltjesberg, zouden vriendelijke schepsels ‘s nachts het zilverwerk van de inwoners oppoetsen. Op Wieringen gebeurde dit ook maar daar wordt gesproken over ‘Sammelkes’. Tientóóners  zijn wezens waar kinderen mee werden bang gemaakt, terwijl dit achteraf gewoon mensen met tien tenen zijn. Vandaar de naam.

Dialect

Helaas is het behoorlijk aan het verdwijnen, maar Texel heeft wel degelijk een eigen dialect dat in de buitendorpen nog veelvuldig gesproken wordt. Dankzij de conservatieve aard ervan worden klanken als ‘ij’ en ‘ui’ nog als ‘ie’ en ‘uu’ uitgesproken. Onzeker maar waarschijnlijk is het dialect van het Oudfries afgeleid.

Gastronomie

Dat vis centraal staat bij evenementen als Havenvistijn en Texel Culinair is niet zo vreemd, aangezien Texel een eiland is. Verdere aandachtspunten zijn de traditionele Texelse schapenkaas en de gerstenatten die afkomstig zijn van de Texelse Bierbrouwerij. Hier vinden onder andere Texels Eyerlander, weizenbier en de Texels Skuumkoppe hun oorsprong.

Bezienswaardigheden

Diverse monumenten en beelden bevinden zich in de openbare ruimte. Ook zijn er op Texel diverse musea te bezoeken die vertellen over de lokale cultuur en geschiedenis. Overblijfselen van diverse forten uit de middeleeuwse en napoleontische tijd herinneren hier eveneens aan. Bovendien mag een bezoek aan vuurtoren Eierland, die een prachtig uitzicht biedt over Texel en de omringende zee, mag niet overgeslagen worden wanneer je het eiland bezoekt!




Muziek

Wie graag zijn of haar voetjes op en van de vloer beweegt, heeft op Texel heel wat te zoeken. Jaarlijks worden Sommeltjespop, Sun Beats, Strenderpop - met louter lokale acts -, het Tropical Sea Festival en het Texel Blues Festival georganiseerd.

Sport

Voor liefhebbers van lichaamsbeweging en/of getuige zijn van sportspektakels is Texel de ideale locatie! Ieder jaar vindt de zeilwedstrijd Ronde om Texel plaats. Ook hardloopwedstrijden en toernooien voor volleyballers en darters worden op dit Waddeneiland gehouden.

Economie

De grootste economische belangen van Texel liggen in de landbouw en veeteelt, met het verbouwen van aardappelen, suikerbieten, granen en het telen van bloembollen. Bovendien staat het eiland bekend om de Tesselaar, een uniek schapenras. Ook de visserij heeft met Texel een rijke geschiedenis. De belangrijkste scheepsroutes naar de Oriënt vanuit Amsterdam, Enkhuizen en Hoorn liepen namelijk via het eiland.

En laten we toerisme niet te vergeten! Jaarlijks wordt Texel bezocht door duizenden mensen, die allemaal gastvrij ontvangen worden. Veel vacatures op Texel hebben dan ook betrekking op deze sector. Zeker in het geval van tijdelijk werk worden werknemers vaak gehuisvest door hun werkgever.

Openbaar vervoer

Om je überhaupt over Texel te bewegen, moet je er eerst terecht zien te komen. Daarvoor stap je in Den Helder op de geregelde veerdienst van Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO). Bovendien is het mogelijk om tussen De Cocksdorp en Vlieland te reizen van eind april tot eind september via rederij De Vriendschap.

En afgezien daarvan heeft Texel ook haar eigen vliegveld, Texel International Airport! Deze wordt echter vooral ingezet voor recreatieve luchtvaart en niet voor lijndiensten. Men kan zich over het eiland laten vervoeren door bussen van Connexxion en Texelhopper.

Tot slot

Heb je serieuze plannen om van Texel je vaste verblijfplaats te maken? Dan heb je met bovenstaande informatie hopelijk alvast een degelijke indruk van het Waddeneiland gekregen! Natuurlijk is het nog belangrijker om Texel zelf te ervaren. Dus, waar wacht je nog op? Pak je koffers en beleef Texel!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 2326x
Toegevoegd: 20-03-2019 17:11
Gewijzigd: 22-03-2019 13:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!