De beste kandidaten vind je snel met Executive Search

De beste kandidaten vind je snel met Executive Search

De beste kandidaten vind je snel met Executive SearchHeb je wel eens gehoord van de term "Executive Search"? In dit artikel vertellen we je alles over deze vorm van werving- en selectie. Lees meer!

Of je nou een bedrijfseigenaar, HR-manager of leidinggevende bent, je zult ongetwijfeld te maken hebben met de uitdagingen van het aantrekken van toptalent voor belangrijke posities binnen jouw organisatie. Het vinden van de juiste kandidaten met de juiste vaardigheden en ervaring kan een complex en tijdsintensief proces zijn. Bovendien wil je ook nog eens dat de kandidaat binnen de bedrijfscultuur. Dat is waar executive search, ook wel bekend als headhunting, in beeld komt. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat executive search inhoudt, waarom het van waarde kan zijn voor jouw organisatie, wanneer deze vorm van werving en selectie interessant is en wat de voordelen zijn. Lees verder om te ontdekken hoe je de kracht van executive search kunt benutten om toptalenten te vinden, waardoor je organisatie kan groeien.

Wat is executive search?

Zoals hierboven is benoemd wordt executive search ook wel headhunting genoemd. Hierbij gaan recruiters actief op zoek naar geschikte en ervaren kandidaten die aansluiten op het zoekprofiel. In plaats van af te wachten tot kandidaten solliciteren, benaderen executive search recruiters proactief potentiële kandidaten die mogelijk passen bij de specifieke eisen van een bepaalde functie. Deze kandidaten zijn vaak niet op zoek naar een nieuwe uitdaging. Executive search richt zich op het vinden van de beste kandidaten in de markt, vaak met specifieke expertise of ervaring, om te voldoen aan de strategische behoeften en langetermijndoelen van een organisatie. Het doel is om de meest geschikte kandidaten te identificeren, te benaderen en te overtuigen om deel te nemen aan het selectieproces voor belangrijke leidinggevende functies.

Executive search betekenis

Als je executive search letterlijk vertaalt, dan betekent het de zoektocht naar leidinggevenden. Van origine werd deze vorm van werving en selectie gebruikt om belangrijke leidinggevende posities, vaak op directie- of bestuursniveau, te vervullen. Executive search wordt vaak ingezet wanneer de juiste kandidaten moeilijk te vinden zijn of wanneer er behoefte is aan kandidaten met specifieke expertise, ervaring of vaardigheden om strategische doelstellingen van een organisatie te realiseren.

Wat kost executive search?

De kosten van executive search kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kun je denken aan de complexiteit van de functie, locatie, vereiste ervaring en de specifieke behoeften en eisen van de organisatie. Over het algemeen kunnen executive search bureaus werken met een retainer fee of een contingency fee. 

Een retainer fee houdt in dat je een vergoeding vooraf betaald. Contigency fee wordt ook wel “No Cure, No Pay” genoemd. Dit houdt in dat je alleen betaalt wanneer er daadwerkelijk een kandidaat wordt aangenomen.


Wat zijn de voordelen van executive search?

Executive search biedt verschillende voordelen voor organisaties die op zoek zijn naar moeilijk te vinden kandidaten. Zo kun je als organisatie profiteren van de volgende voordelen:

  • Exclusiviteit: Met executive search kunnen organisaties toegang krijgen tot hooggekwalificeerde kandidaten die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan en dus niet reageren op traditionele vacatures. Dit stelt organisaties in staat om verborgen talent in de markt te identificeren en aan te trekken, wat kan leiden tot het vinden van de meest geschikte kandidaten voor de leidinggevende posities. 

  • Specialistische expertise: Executive search consultants zijn gespecialiseerd in het vinden van kandidaten voor leidinggevende posities en hebben vaak uitgebreide kennis van specifieke sectoren, markten en functiegebieden. Ze begrijpen de complexe eisen en vereisten van hogere managementfuncties en kunnen organisaties helpen bij het vinden van kandidaten met de juiste ervaring, vaardigheden en competenties.

  • Tijd- en kostenbesparing: Het werven van geschikte kandidaten voor leidinggevende posities kan tijdsintensief en kostbaar zijn. Executive search kan organisaties helpen om tijd en middelen te besparen door het selectieproces efficiënter te maken. Executive search bureaus kunnen de screening en evaluatie van kandidaten verzorgen, wat organisaties kan helpen om alleen de meest gekwalificeerde kandidaten te ontmoeten en te interviewen.

  • Kwaliteit van kandidaten: Executive search richt zich op het vinden van de beste kandidaten op de markt, met de juiste ervaring, vaardigheden en die goed matchen met de bedrijfscultuur binnen een organisatie. Dit kan leiden tot het aantrekken van kandidaten van hoge kwaliteit die goed passen bij de strategische behoeften en doelstellingen van de organisatie, en die kunnen bijdragen aan het succes op de lange termijn.

  • Vertrouwelijkheid: Executive search kan vertrouwelijkheid waarborgen, vooral bij het zoeken naar kandidaten voor gevoelige of strategische posities. Dit kan belangrijk zijn om verstoringen in de organisatie te minimaliseren en om te voorkomen dat concurrenten op de hoogte worden gebracht van de wervingsinspanningen.

Wanneer kun je executive search inzetten?

Over het algemeen wordt executive search ingezet wanneer organisaties op zoek zijn naar de best mogelijke kandidaten voor leidinggevende posities en bereid zijn te investeren in gespecialiseerde wervingsexpertise om dit te bereiken. Hier zijn volgen een aantal situaties waarin executive search vaak wordt ingezet:

  • Topmanagementposities: Executive search wordt vaak gebruikt om CEO's, COO's, CFO's en andere C-level posities te vervullen. Deze posities zijn van strategisch belang voor een organisatie en vereisen meestal een combinatie van leiderschapsvaardigheden, branche-expertise en ervaring op hoog niveau.

  • Specialisatie: Als een organisatie op zoek is naar een kandidaat met zeer gespecialiseerde vaardigheden, zoals een technisch directeur, een wetenschappelijk adviseur of een specialist op een nichegebied, kan executive search nuttig zijn om kandidaten met specifieke expertise te identificeren en aan te trekken. Zo wordt Executive Search in diverse branches ingezet waar een tekort aan specialisten is. Hierbij kun je denken aan de IT- en Finance sector.

  • Concurrerende markt: In sectoren waar de concurrentie om toptalent hevig is, kan executive search helpen om kandidaten te identificeren die mogelijk niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar wel openstaan voor nieuwe kansen. Dit kan vooral waardevol zijn bij het aantrekken van kandidaten van andere organisaties.

  • Vertrouwelijkheid: Soms hebben organisaties behoefte aan vertrouwelijkheid bij het vervullen van een leidinggevende positie, bijvoorbeeld bij de opvolging van een zittende CEO of het invullen van een gevoelige positie. Executive search kan helpen om kandidaten discreet te benaderen en te evalueren zonder dat dit publiekelijk bekend wordt.

  • Internationale zoekopdrachten: Bij het invullen van leidinggevende posities in internationale vestigingen of bij het aantrekken van kandidaten met internationale ervaring, kan executive search waardevol zijn vanwege het wereldwijde netwerk en de expertise van executive search-bureaus op dit gebied.

Voor wie is executive search interessant?

Alhoewel Executive Search voorheen alleen werd gebruikt voor het vervullen van senior en managementfuncties, is deze manier van werven uiterst geschikt voor het aantrekken van personeel in een krappe arbeidsmarkt. Binnen de IT-sector wordt Executive Search ook ingezet om junior en medior posities te vervullen. Deze werving- en selectiemethode is dus breed inzetbaar en kan dus voor zowel grote als kleine bedrijven worden ingezet.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: jasonTNL
Aantal keer gelezen: 625x
Toegevoegd: 13-04-2023 11:28
Gewijzigd: 14-04-2023 09:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!