Een leuk afscheidsfeestje voor een pensioen

Een leuk afscheidsfeestje voor een pensioen?

Een leuk afscheidsfeestje voor een pensioenWist je dat er jaarlijks 300.000 mensen in Nederland met pensioen gaan? Al deze mensen hebben hun hele leven hard gewerkt en verdienen een mooi afscheidsfeestje. Maar hoe organiseer je dat?

Wist je dat er jaarlijks 300.000 mensen in Nederland met pensioen gaan? Dit is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Al deze mensen hebben hun hele leven hard gewerkt en verdienen een mooi afscheidsfeestje. Maar hoe organiseer je dat? Wij hebben wel een aantal goede tips voor je!

Waarom is het een goed idee om een afscheidsfeestje te organiseren?

Onlangs verdiepte de Universiteit van Amsterdam zich in het fenomeen pensioen en hoe mensen afscheid nemen van hun werk. Dit leverde interessante resultaten op. Zo blijken mensen die met een afscheidsfeestje vertrekken het meest gelukkig. De mooie teksten die ze dan te horen krijgen doen ongetwiijfeld veel. Werknemers die stilletjes vertrekken houden daar een minder fijn gevoel aan over. Een belangrijke reden dus om aan de slag te gaan met een afscheidsfeestje voor een vertrekkende collega!

 

Tip 1: Bespreek met je vertrekkende collega wat hij of zij wil

Een geslaagd feest is grotendeels een kwestie van goed communiceren. Bespreek ten eerste met jouw vertrekkende collega of hij of zij al plannen heeft voor een afscheidsfeestje. Is het antwoord ‘ik hoef niets?’. Bescheidenheid siert de mens, maar zo’n antwoord hoeft niets te betekenen.  9 van de 10 keer vinden mensen juist heel leuk.

Tip 2: Stuur uitnodigingen op tijd de deur uit

Ben je van plan om een groot afscheidsfeest te organiseren, bijvoorbeeld op een externe locatie? Nodig dan iedereen op tijd uit. Het is wel zo fijn wanneer (bijna) alle collega’s present zijn. Je kunt zelfs uitnodigingen maken, als je daar tijd en zin in hebt. Tip: Gebruik een design van Canva, dan ben je zo klaar.

Tip 3: Schakel het bedrijf in waar je voor werkt

Sta je te popelen om een afscheidsfeest te organiseren? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het bedrijf waar je voor werkt. Vaak is er budget aanwezig om bijvoorbeeld een gezellige borrel of een etentje te organiseren. Een pensioen feestje hoeft echt niet veel te kosten. Natuurlijk is het wel fijn wanneer het bedrijf (grotendeels) betaalt. De vertrekkende werknemer heeft immers jarenlang gewerkt.

Tip 4: Kies een geschikte locatie voor het afscheidsfeestje

Een mooie locatie en een onvergetelijk afscheidsfeestje gaan hand in hand. Natuurlijk moet je die nog wel even vinden. Vraag eventueel aan collega’s of zij misschien nog een locatie weten voor veel personen. Of misschien is er ergens op het werk nog wel ruimte. Even surfen op het internet kan natuurlijk ook. 

Tip 5: Kies een passend afscheidscadeau

Bij een mooi feestje mag een passend afscheidscadeau natuurlijk niet ontbreken. Geef bijvoorbeeld iets persoonlijks als blijvende herinnering. Wat dacht je bijvoorbeeld van een boek met een persoonlijke boodschap van collega’s? Of misschien wil je liever iets aanschaffen waar de vertrekkende collega echt iets aan heeft. Houdt hij of zij bijvoorbeeld van Engelse drop? Stel dan samen met je collega’s een grote pot samen met deze lekkernij. Of misschien is jouw collega wel van plan om na het pensioen te gaan schilderen. In dat geval is een schildersezel bijvoorbeeld heel gepast.

Tip 6: Organiseer een brainstormsessie met collega’s

Vind je het lastig om een geschikt afscheidscadeau te bedenken? Spreek dan eens af met collega’s. Dit keer niet voor een vergadering, maar voor een heuse ‘brainstormsessie’ over het pensioenfeestje. Is weer eens wat anders! Pak pen en papier erbij en noteer alle ideeën die voorbijkomen. Het zal je nog verrassen hoe creatief iedereen is.

Tip 7: Maak indruk met originele afscheidscadeaus

Wij hebben ook nog wel een paar ideeën. Maak bijvoorbeeld indruk met deze cadeaus:

  • Mini potje Nutella met de tekst ‘Ik smeer ‘m’
  • Een zelfgemaakt tijdschrift met leuke verhalen over de vertrekkende collega
  • Tijdscapsule met herinneringen aan de carrière van de vertrekkende collega
  • Museum jaarkaart
  • Reisvoucher voor een stedentrip
  • Een kunstwerk van het bedrijf
  • Een workshop
  • Cadeaubon voor een luxe spa-dag
  • Een bon om iets leuks te doen met de partner

Tip 8: Hou altijd rekening met de persoon aan wie je een cadeau geeft

Bovenstaande cadeaus leiden misschien wel tot meer inspiratie. Doe bijvoorbeeld een reisvoucher cadeau in combinatie met een koffer. De pensionado is waarschijnlijk nog niet stokoud en heeft nu meer dan genoeg tijd om te reizen. Hou bij het geven van een cadeau wel rekening met de persoon aan wie je iets geeft. Zo kan het natuurlijk ook zijn dat iemand liever helemaal niet de grens over gaat. In dat geval heeft hij of zij niks aan de koffer. Verdiep je dus in de persoonlijkheid en hobby’s van degene die vertrekt om een passend en mooi afscheidscadeau te geven.

Tip 9: Geef een fantastische speech (of gedicht)

Bij een onvergetelijk afscheidsfeest hoort niet alleen een mooi cadeau, maar ookeen onvergetelijke speech. Die hoeft echt niet urenlang te duren. Een paar mooie woorden maken vaak al veel indruk. Zorg voor een persoonlijk verhaal met een paar anekdotes die iedereen laat lachen. Vraag tijdens een brainstormsessie aan collega’s of zij nog grappige verhalen weten over de pensionado-to-be.

 

Mooie afsluiter

Dat een afscheidsfeestje een positief gevoel geeft is iets psychologisch. Iemand neemt bewust afscheid als werknemer en dat voelt meer als een afsluiting van een bepaalde periode. Door iemand eventjes in de ‘spotlights’ te zetten geef je hem of haar erkenning. En dat doet een mens goed. 

 

Leuke activiteiten zorgen voor extra plezier

Het is extra leuk wanneer je op een locatie meer te doen hebt dan alleen eten en drinken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan een Jeu de Boules baan met een restaurant erbij? Of ga met elkaar naar de pub en proost op nog heel wat mooie pensioenjaren. Heeft de toekomstige pensionado een favoriet restaurant? Reserveer er dan snel een plekje, want daarmee maak je hem of haar altijd blij!

Mooie speech geeft een goed gevoel

Het opschrijven van de anekdotes en het samenstellen van een mooi verhaal kost tijd, maar dan heb je ook wat! Ben je niet zo van het praten? Een afscheidsgedicht is vaak minstens zo mooi. Hoe dan ook geef je iemand met een paar mooie woorden een passend afscheid en een goed gevoel. En daar doe je het uiteindelijk voor!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WeTalkSEO
Aantal keer gelezen: 271x
Toegevoegd: 30-04-2024 21:28
Gewijzigd: 10-05-2024 10:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!