Waarom jij moet kiezen voor een baan in de ICT

Waarom jij moet kiezen voor een baan in de ICT

Waarom jij moet kiezen voor een baan in de ICTSinds de komst van computers zijn er banen in een nieuw vakgebied bijgekomen, de ICT. Met name de laatste 20 jaar groeit het aantal banen in de ICT. Had ICT vroeger nog een beetje een stoffig imago, tegenwoordig is het juist erg cool om te werken in deze branche.

Daarnaast zijn de mogelijkheden binnen het vakgebied erg groot. Zo kan je kiezen voor een baan als data analist of Ethical hacker maar ook voor een baan als app ontwikkelaar of netwerkbeheerder. In dit artikel zal een indruk worden gegeven over waarom jij moet kiezen voor een baan in de ICT, welk opleidingsniveau vereist is , wat je kan doen om goed te worden in de ICT en uit welke banen je kan kiezen. Daarnaast wordt er één baan in de ICT genoemd waarin jij je nu moet specialiseren.

ICT, een branche met enorm veel mogelijkheden

De ICT branche biedt enorm veel mogelijkheden en kansen voor jou. In erg veel branches gaan het aantal banen juist achteruit door de mechanisering en robotisering . Denk bijvoorbeeld aan banen zoals piloot, belastingadviseur, brugwachter, makelaar of magazijnmedewerker. Er wordt verwacht dat deze banen snel zullen verdwijnen en daardoor is het niet echt aantrekkelijk om hierin door te studeren of voor een baan te kiezen. Door de robotisering en mechanisering komen er wel veel meer banen vrij in de ICT branche. Er moet uiteindelijk toch iemand zijn die de computers kan aansturen en ook weet hoe het werk als het mis gaat. Ook met de komst van meer websites en applicaties op de telefoon of tablets komen er banen vrij. Er zijn immers mensen die deze websites en applicaties moeten gaan maken. Kortom, de ICT branche groeit met de dag en er zijn veel verschillende banen.

Het vakgebied ICT wordt vaak gezien als een vakgebied dat erg lastig is om te begrijpen en waarvoor je erg technisch moet zijn. Dit is echter helemaal niet waar. Tuurlijk heb je zeer technische banen die moeilijk zijn voor veel mensen, maar deze banen heb je in elke sector. Daarnaast zijn mensen die op dit moment 30 jaar of jonger zijn opgegroeid met computers. De basiskennis is er bij de meeste dus zeker. Bovendien zijn er veel gratis video’s op het internet te vinden waarin er uitleg wordt gegeven over een bepaald onderwerp. Zo kan jij jezelf altijd verbeteren en ontwikkelen binnen het vakgebied.Welk opleidingsniveau is vereist voor een baan in de ICT branche?

Iedereen kan kiezen voor een baan in de ICT branche. Het maakt dus niet uit wat voor opleidingsniveau je hebt gedaan. Zelfs mensen met alleen een middelbare school diploma kunnen terecht in de ICT branche. Voor sommige banen is het namelijk iet nodig dat je al veel kennis hebt van ICT, het bedrijf waar je in dienst gaat leid je dan zelf op. Voor veel bedrijven is het echter wel zeker nodig dat je al enige kennis hebt van ICT. Deze kennis kan je op een aantal manieren vergaren.

Hoe leer jij jezelf de kennis aan voor een baan in de ICT

Je kan op een aantal manieren jezelf de kennis aanleren voor een baan in de ICT. Allereerst met een opleiding op het MBO, HBO of op de universiteit. Er bestaan veel opleidingen op elk niveau. Zo kan je kiezen voor informatica, communication and multimedia design, netwerkbeheerder, web ontwikkelaar of ethical hacking.
Veel mensen hebben echter geen zin of tijd om een opleiding te volgen van 3 of 4 jaar en hebben wel al enige kennis van ICT. Ze willen alleen graag iets specifieks leren of ergens binnen de ICT branche erg goed in worden. Voor deze mensen wordt er door veel bedrijven trainingen aangeboden. Deze ICT trainingen duren soms slechts een paar uur, maar ook soms meerdere dagen of maanden. Je kan je voorstellen dat een training waarin je iets heel kleins leert wat makkelijk te begrijpen korter duurt dan voor een groot en complexe training zoals Ethical hacking.

Verschillende beroepen binnen de ICT branche, maar welke past bij jou?

Nu je overtuigt bent van het feit dat de ICT branche de beste keuze is om je in te specialiseren is het nog belangrijk om te weten waarin jij je dan wil specialiseren. De ene ICT baan is de ander niet. Wat erg handig kan zijn bij het besluiten waar jij je in wil specialiseren is om een beroepskeuzetest en een persoonlijkheidstest te maken. Door het maken van deze twee testen kom je er namelijk achter wat voor soort mens je bent en wat voor baan jou trekt. Een persoon die het leuk vindt om sociaal contact te hebben zal bijvoorbeeld eerder kiezen voor een baan als accountant in de ICT branche. Voor een persoon die er juist van houdt om op zichzelf te zijn en iets wil analyseren achter een computer is een baan als data analist weer aantrekkelijker. Zo is er voor elke persoon een baan. Je hoeft niet per se een extra- of introvert te zijn.

Eén baan in de ICT met een enorme vraag naar binnen bedrijven

Er is één baan binnen de ICT waar op dit moment een grote vraag naar is. Dat is de baan als Ethical Hacker. Het is al een paar keer benoemt in dit artikel, maar wat is het nou precies? Ethical hackers kunnen namelijk bepaalde kwetsbaarheden vinden binnen jouw online gegevens waardoor ze je beschermen tegen derden van buitenaf, zoals hackers of concurrenten. Daarnaast kunnen ethical hackers ook documenten, mails en gegevens herstellen. Stel je voor dat je een document bent kwijtgeraakt met daarin alle wachtwoorden van jouw bedrijf. Dit is zeker niet wenselijk. Om ethical hacker te worden kan je verschillende ICT trainingen volgen. Met deze trainingen kan je het vak goed leren. Dit is echter vaak nog niet genoeg. Veel bedrijven vragen namelijk om een certified ethical hacker (CEH v10). Dit is een certificatie die je moet behalen door middel van een examen. Zo weten bedrijven dat jij de kennis in huis hebt om hun bedrijf verder te helpen. Als je redelijk wat geld wil gaan verdienen, technisch zeer vaardig bent en er echt voor wil gaan, is een baan als ethical hacker zeker de moeite waard om te overwegen. Met een certificatie ben je er bijna zeker van dat je binnen korte tijd een baan hebt.
Waarom jij moet kiezen voor een baan in de ICT is nu wel duidelijk geworden. Er zijn enorm veel (verschillende) banen, volop doorgroeimogelijkheden en het vakgebied zal niet snel verdwijnen. Om jezelf de kennis aan te brengen zijn er verschillende mogelijkheden zoals een ICT training of opleiding. Hier hoeft het dus ook niet aan te liggen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 2900x
Toegevoegd: 01-10-2018 07:06
Gewijzigd: 14-06-2019 16:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!