Waarom jij moet kiezen voor een baan als freelancer

Waarom jij moet kiezen voor een baan als freelancer

Waarom jij moet kiezen voor een baan als freelancer Wanneer je zonder werk komt te zitten, kan het heel interessant zijn om te gaan werken als freelancer. Om als freelancer te kunnen starten, zal je een bedrijf moeten aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Als freelancer profiteer je van verschillende voordelen! Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat je niet langer hoeft te solliciteren bij bedrijven. Zeker wanneer je al wat ouder bent, kan het lastig zijn om een baan te vinden.

Aan de slag als freelancer in Nederland

Het is heel eenvoudig om als freelancer aan de slag te gaan in Nederland. Je dient hiervoor een bedrijf aan te melden bij de Kamer van Koophandel (KVK), waarna je een eigen BTW-nummer krijgt. Met dit BTW-nummer heb je de mogelijkheid om facturen uit te schrijven aan toekomstige klanten. In veel branches is het niet noodzakelijk om een kantoorruimte te huren of personeel aan te nemen. Je zal immers voornamelijk in opdracht van klanten werken, waardoor je veel op pad bent en bij klanten op locatie werkt. Nadat een opdracht is afgerond verlaat je de klant en kun je op zoek gaan naar een volgende partij, die je hulp goed kan gebruiken.

Mocht je als freelancer documenten uit moeten werken, dan kun je dit vaak eenvoudig vanuit huis doen. Aan het huren van kantoorruimte voor het uitoefenen van je taken als freelancer zitten vaak relatief hoge kosten. Zeker wanneer je nog op zoek moet gaan naar klanten, is het verstandig om dit budget te gebruiken voor je marketing en acquisitie. Datzelfde geldt voor het aannemen van personeel op termijn. Mede doordat veel freelancers in eerste instantie voor zichzelf werken, schrijven zij zich in als eenmanszaak. Houd er rekening mee, dat je met een eenmanszaak hoofdelijk aansprakelijk bent voor eventuele schade. Bij schulden voor je bedrijf, dien je deze als privépersoon af te lossen.

Grote mate van vrijheid voor freelancers

Een van de redenen om als freelancer aan het werk te gaan, is het feit dat je veel vrijheid hebt. Je bepaalt immers zelf welke klanten je aanneemt, op basis van de opdrachten en inkomsten die zij je bieden. Mocht een klus niet interessant genoeg zijn, dan kun je deze afwijzen en op zoek gaan naar een volgende partij. Zou je voor een werkgever werken, dan heb je die vrijheid in een veel mindere mate. Je bent nu afhankelijk van de opdrachten die een werkgever bij je neerlegt.

De vrijheid die je als freelancer hebt, geldt ook voor het tarief wat je aan klanten rekent. Op het moment dat het aantal opdrachten toeneemt, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je tarieven te verhogen. Klanten die zich niet meer in dit tarief kunnen vinden vallen af, waardoor je ruimte creëert voor nieuwe klanten. Op deze manier zullen je inkomsten over een langere periode van tijd toenemen. Houd er wel rekening mee, dat de kans bestaat dat klanten afhaken bij een hoog tarief. Begin dus met een relatief laag tarief en bouw dit heel geleidelijk op! Het hogere tarief moet immers wel te verantwoorden zijn naar klanten toe.

Geschikt uurtarief bepalen voor je werkzaamheden

Zeker in het begin kan het behoorlijk lastig zijn om een passend tarief te vinden voor de werkzaamheden die je uitvoert. Je wilt potentiële klanten niet afschrikken met een hoog tarief, maar tegelijkertijd geen inkomsten mislopen. Er zijn verschillende websites te vinden, waarop je het gemiddelde salaris binnen bepaalde branches kunt achterhalen. Let er hierbij goed op, dat verschillende factoren van invloed zijn op het uurtarief. Denk aan je ervaring, denk aan het aanbod binnen een branche, enzovoorts. Reiskosten worden vaak buiten het uurtarief om in rekening gebracht. Je kunt er echter ook voor kiezen, om geen losse reiskosten te rekenen en dit in het uurtarief te verwerken. Op deze manier lijkt het alsof je gratis naar een klant reist, wat als een extra service kan worden beschouwd door klanten.



Niet langer de verplichting om te solliciteren

Zeker naarmate je ouder wordt, kan het steeds lastiger worden om een passende baan te vinden. Binnen veel branches is men op zoek naar de jongere werknemer, omdat deze goedkoper is en zich doorgaans makkelijker aanpast. Daarbij kan zo’n jongere werknemer nog enigszins gekneed worden. Iets wat bij oudere werknemers lastiger is! Door als freelancer te werken, hoef je voortaan nooit meer te solliciteren. Je bied jezelf aan als opdrachtnemer, waarna een opdrachtgever op basis van je tarief bepaalt of je interessant voor hem of haar bent. Dit is doorgaans makkelijker, omdat je een wat lager tarief kunt rekenen dat concurrenten. De kans dat een partij met je in zee zal gaan, neemt hierdoor sterk toe.

 

Ook voor opdrachtgever is het interessant om freelancers aan te nemen. De freelancers werken op basis van opdrachten, waardoor zij eenvoudig “ontslagen” kunnen worden na een opdracht. Voor werkgevers brengt dit zodoende veel minder risico’s met zich mee, dan het in vaste dienst nemen van medewerkers. Niet voor niets zijn er steeds meer organisaties, die enkel nog met freelancers werken.

Zelf je vakanties en werktijden indelen

Enigszins samenhangend met het feit dat je als freelancer veel vrijheid hebt, biedt deze manier van werken het voordeel dat je werktijden zelf kunt indelen. Op een dag waarop je andere activiteiten hebt, kun je het werk tijdelijk stoppen. Dit haal je vervolgens op een zaterdag of zondag in, om deadlines te halen. Mocht je meer doen dan gepland stond, heb je een volgende dag tijd over om wat anders in te plannen! Denk aan een uurtje sporten, een wandeling door het bos, enzovoorts. Die vrijheid is er ook voor je vakanties.

 

Bij een werkgever bouw je door het jaar heen vakantiedagen op. Je kunt deze vakantiedagen vervolgens naar eigen inzicht inzetten om er samen met familie op uit te gaan. Hierbij wordt verwacht dat je rekening houdt met de drukte bij de werkgever. Door als freelancer aan de slag te gaan, hoef je hier niet langer rekening mee te houden. Je bepaalt zelf op welke momenten je geen nieuwe opdrachten aanneemt, om op vakantie te gaan.

Risico’s aan het werken als freelancer

Werken als een freelancer kan heel aantrekkelijk zijn, zoals uitgebreid beschreven is in dit artikel. Er zitten echter ook risico’s aan het werk van freelancers. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat je het risico loopt om geen nieuwe opdrachtgevers te vinden. Het betekent dat je niet langer inkomsten hebt! Gelukkig zijn er websites waarop je jezelf als freelancer aan kunt melden. Andere partijen kunnen middels zoekopdrachten op je profiel terechtkomen en bij je informeren naar de mogelijkheden. Zo komen zij naar jou, in plaats van dat je zelf op zoek moet gaan naar mogelijke opdrachtgevers. Houd er rekening mee, dat er aan het gebruik van een dergelijk platform kosten verbonden kunnen zitten.

 

Een ander nadeel aan het werken als freelancer, is het feit dat je geen vakantiegeld krijgt en geen pensioen opbouwt via je werkgever. Je dient hier zodoende zelf voor te zorgen! Er zijn verschillende fondsen, die je hierbij kunnen helpen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: FabianClemens
Aantal keer gelezen: 2586x
Toegevoegd: 15-02-2019 09:48
Gewijzigd: 20-02-2019 22:34

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!