paard kopen

Tips voor het kopen van een paard

paard kopenHet aanschaffen van een paard brengt nogal wat kosten met zich mee en je wilt dan natuurlijk wel zeker weten dat je een goede aankoop hebt gedaan. Zo is het belangrijk dat je paard gezond is en dat je er goed mee overweg kan. Verder dient het paard lekker te rijden en bij jouw capaciteiten te passen. In dit artikel geven we je enkele tips voor het kopen van een paard.

Bepaal wat voor paard je wilt

Als je een paard wilt gaan kopen, weet je waarschijnlijk wel ongeveer wat voor paard je wilt. Zo weten de meeste personen vaak al welk soort paard ze het liefst willen. Ga echter ook na of je een merrie, een ruin of een hengst wilt en bedenk welke leeftijd het paard ongeveer moet zijn. Verder is het belangrijk om een keuze te maken uit een dressuurpaard, een springpaard en een menpaard.

Bereken je maximale budget

Het aanschaffen van het paard kost niet alleen geld, maar ook de stalling, de voeding en de uitrusting. Hier moet je allemaal rekening mee houden als je wilt berekenen hoeveel je budget is. Bedenk hoeveel geld je precies kunt besteden aan de totale aanschaf en bereken hoeveel geld je nodig hebt voor de overige kosten. Aan de hand hiervan kun je bepalen hoeveel je precies overhoudt voor de aankoop van het paard.

Zoek een betrouwbare verkoper

Aangezien je waarschijnlijk niet opgelicht wilt worden bij de aanschaf van een paard, kun je het beste op zoek gaan naar een betrouwbare verkoper. Je kunt bijvoorbeeld een paard kopen bij een handelsstal. Over het algemeen zijn deze stallen zeer betrouwbaar. Toch doe je er goed aan om voor de zekerheid nog even op zoek te gaan naar referenties over de stal op internet.

Een andere mogelijkheid is om een paard over te kopen van een particuliere verkoper. Het aanbod van deze verkopers kun je vinden op advertentiewebsites. Aangezien een particuliere verkoper niet een professioneel bedrijf is, weet je niet zeker of de verkoper ook echt te vertrouwen is. Daarom is het goed om te kijken naar het aantal jaren dat de verkoper actief is op de advertentiesite en of de particulier ook andere advertenties online heeft staan. Verder kun je nog op zoek gaan naar referenties over de verkoper.

Neem je instructeur mee naar de bezichtiging

Wellicht heb je nu een paard gevonden bij een betrouwbare verkoper en wil je het dier gaan bekijken. Je kunt natuurlijk alleen gaan, maar het is beter om je instructeur mee te nemen. Deze persoon kan samen met jou kijken of het paard wel echt bij jou en je capaciteiten past. Verder kan de instructeur je ook nog adviezen geven over de gezondheid en de aankoopprijs van het dier.

Onderzoek de gezondheid van het paard

Als je een aantal duizend euro's betaald voor de aankoop van een paard, wil je natuurlijk dat het dier in goede gezondheid verkeert. Indien er iets mis is met de benen of de rug van het paard, kun je er vaak niet of minder goed op rijden. Kijk daarom goed hoe het paard loopt als het ronddraaft op een harde ondergrond. Let er daarnaast ook op of het dier geen andere ziekten heeft. Controleer het lichaam en vergeet ook niet de hoeven te checken. Bekijk of de vacht glanst en of het dier niet te dik of te mager is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het paard te laten keuren door een dierenarts voordat je tot aankoop over gaat.

Maak een proefrit

Natuurlijk wil je een paard dat voor jou lekker rijdt en het wordt dan ook zeker aangeraden om tijdens de bezichtiging een proefrit te maken. Neem hiervoor rustig de tijd en laat het dier alles doen wat jij belangrijk vindt. Denk hierbij niet alleen aan stappen of galopperen, maar ook aan springen of een dressuuroefening. Met behulp van de proefrit kun je bepalen of je in de toekomst goed op dit paard zult rijden.

Kijk naar het karakter

Het karakter van het paard is eveneens van belang, maar bij ieder persoon kan een ander karakter het beste passen. Als je een beginner bent en rustig wilt leren rijden, kun je beter niet kiezen voor een temperamentvolle hengst. Voor een ervaren persoon die houdt van een uitdaging kan dit echter de perfecte aankoop zijn. Als je het karakter van het paard wilt bepalen, kun je kijken of de oren vaak naar voren staan of dat het paard ze achterin de nek legt. Een paard dat de oren in de nek legt is gespannen. Observeer verder goed hoe het paard zich gedraagt in de stal, tijdens het verzorgen of optuigen en uiteraard tijdens het rijden.

Maak een koopcontract op

Een koopcontract is niet verplicht en mondelinge afspreken zijn ook officieel geldig, maar toch is het verstandig om een koopcontract op te laten maken. Als er toch iets mis is met het paard, sta je juridisch niet zo sterk als het op mondelinge afspraken aankomt. Deze afspraken zijn namelijk niet te controleren en de andere partij kan gemakkelijk zeggen dat er andere afspraken zijn gemaakt. Met een koopcontract kun je jezelf hiertegen beschermen en is de kans kleiner dat je een verkeerde aankoop doet.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4200x
Toegevoegd: 03-11-2015 00:48
Gewijzigd: 08-11-2015 19:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!