Een eigen paard is natuurlijk supergaaf en bovendien mag je alles rondom het paard bepalen. Je kan op het paard rijden wanneer je wilt, je kan het paard verzorgen wanneer je wilt, alles is mogelijk. Misschien kan je wel uiteindelijk jouw eigen paardenverzorger uitkiezen wanneer het zover is! Klinkt allemaal erg leuk en dat is het natuurlijk ook. Toch zijn er een aantal zaken waar je als (toekomstige) paardeneigenaar rekening mee moet houden. Om jou te helpen hebben wij er een aantal op een rij gezet.
Voordat je een paard aanschaft is het in ieder geval goed om te weten welke paardensoorten er eigenlijk allemaal zijn. Jij wilt uiteindelijk de goede keuze maken en niets is fijner om zeker te zijn van jouw zaken.
Er bestaan wereldwijd ongeveer 350 paardensoorten. Dit is ontzettend veel en elk paard is uniek. Wanneer je al deze paardensoorten bij elkaar zet, kan je uiteindelijk de paarden onderverdelen in vier groepen. Dit zijn de wilde paarden, de zware paarden, lichte paarden en uiteindelijk de pony´s. Voorbeelden van elk van de vier groepen zijn:
Paarden zijn kuddedieren en leven vaak in groepsvorm. Het zijn van nature prooidieren, vandaar dat ook de ogen aan de zijkant zitten. Ze zijn daarom vaak op hun hoede en kunnen schichtig overkomen. Vertrouwen is dan ook erg belangrijk. Dit vergt tijd, maar je krijgt er een hoop voor terug! Daarom is het ook zo bijzonder wanneer jij met je paard een speciale band op hebt gebouwd op basis van vertrouwen. Het vertrouwen wordt onder andere opgebouwd door een goede verzorging.
De juiste verzorging van jouw paard
Helaas kan niet elk paard elk gewicht dragen. Dit is natuurlijk logisch, toch wordt het onderwerp vaak vermeden. Wanneer je een paard koopt, zorg er dus daarom direct voor dat het paard geschikt is voor jouw gewicht. In de boeken staat dat het ideale gewicht van een ruiter 10% moet zijn op basis van het gewicht van zijn paard. Wanneer een paard dus 700 kilo weegt, dan mag de ruiter ongeveer 70 kilo wegen. Het welzijn van jouw paard staat voorop. Helaas zijn er behoorlijk veel paarden die met rugklachten rondlopen waar niets aan wordt gedaan of zelf wordt genegeerd. Dit komt voornamelijk omdat je het niet zal merken aan je paard wanneer het bijvoorbeeld een ruiter draagt die te zwaar is. Paarden zijn van nature getraind om door te gaan ondanks dat het pijn of ongemak ervaart. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij jou als paardeneigenaar, het dus aan jou om te bepalen wie er op jouw paard rijdt, check dit dus goed!
Afhankelijk van het doel met je paard, is de aanschaf van een paard behoorlijk duur. Uiteraard is een pony het minst duur. Over het algemeen ga je hier namelijk niet op rijden. Zodra je ervoor kiest om echt een goed dressuur paard te kopen, moet je rekening houden met een paar duizend euro. Ook is het goed om bij de aanschaf eerst je paard goed te laten keuren, zodat je zeker weer dat jouw toekomstige paard in orde is.
Het stallen van een paard is daarna het duurste. Vooral het westen van Nederland, in de randstad, moet je toch rekening houden met 400 - 500 euro in de maand. Daarnaast is het belangrijk dat het paard ook buiten kan staan, een extraatje met veel voordeel voor je paard. Ook dit zal het bedrag weer doen verhogen.
Verder komt natuurlijk ook nog het dagelijkse voer erbij en heb je verschillende rijtuigspullen nodig. Wat je ook altijd in je achterhoofd moet houden is het feit dat er eventueel ook ziektekosten bij komen kijken, mocht je paard ziek worden. Een verzekering voor je paard afsluiten is daarom misschien wel verstandig.
Totaal komt er veel kijken wanneer je een eigen paard moet onderhouden. Toch is het allemaal zeker waard, mits je een passie hebt voor paarden. Het paard zelf en daarmee zijn gezondheid moet namelijk altijd op één staan.