mol

De beste methoden om mollen te bestrijden

molOp deze pagina lees je hoe je het allerbeste de mol (Talpa europaea) kan bestrijden. Er zijn meerdere methoden om dit ondergronds levende zoogdier uit je tuin te krijgen.

Wel is het voorkomen van mollen in je tuin lastig. Zij bestrijken over land, via het water en ondergronds gemakkelijk honderden meters en breiden zo hun territorium uit. Daarom heeft het weinig zin om een artikel te wijden aan het voorkomen van een mollenprobleem. Dat is nutteloos. Maar deze zoogdieren zijn wel gemakkelijk te bestrijden als je onze methoden toepast.

Vacht van mol is gemaakt om ondergronds te kunnen leven

Mollen zijn perfect aangepast op het leven onder de grond. Dit zwartkleurige zoogdiertje heeft een zeer korte vacht dat fluweel aanvoelt. De haren zijn willekeurig geplaatst. Zij kunnen in de aanhechting van de huid kantelen. Daardoor kunnen deze beesten eenvoudig zowel voor- als achteruit door de gangen kruipen zonder dat ze blijven steken. Bij vrijwel alle andere zoogdieren zijn de haren in één richting gepositioneerd.

Het gangenstelsel en de molshopen

Mollen graven een uitgebreid gangenstelsel. Dit stelsel bestaat uit jaaggangen, mollenritten en gangen diep onder de grond (ze graven zelfs tot wel 1.20 meter diep). De jaaggangen en mollenritten bevinden zich vrij oppervlakkig onder de grond. Ieder voorjaar beginnen de vrouwtjesmollen met graven. Diep in de grond wordt allereerst 1 ruimte uitgegraven waarna zij vervolgens verschillende gangen daarop aansluit. Een gang is hooguit 5 centimeter breed terwijl de lengte van een gang wel 200 meter kan zijn! Lang niet alle grond wordt naar boven gewerkt. De meeste grond gebruikt de mol om de gangen mee te verstevigen. Alles wat overbodig is, werkt het vrouwtje met de achterpoten naar boven. Zo ontstaan molshopen en direct de uitgangen. Mollen gebruiken de uitgangen incidenteel. Bijvoorbeeld om nestmateriaal te verzamelen of om (eenmaal volwassen geworden) over land op zoek te gaan naar een nieuwe territorium of jachtgebied.

Waar komt de mol voor?

De mol komt niet overal voor. Mollen komen namelijk alleen voor in gebieden waar de grond zich goed leent om in te graven. In zanderige gebieden komt de mol niet voor net zoals in gebieden met stenige of te vochtige grond. De mol komt daarentegen wel voor in grasland en bossen (loofwouden). In Europa komt de mol niet voor in landen zoals Albanië, Ierland, Portugal, IJsland en grote delen van Scandinavië, Italië, Spanje en Griekenland. Mollen leven voor een groot gedeelte van regenwormen. Heb jij voedselrijke grond met veel wormen? Dan is dat één van de redenen waarom jouw tuin waarschijnlijk mollen aantrekt.

Bestrijding van de mol

Nu zijn we dan eindelijk bij hetgeen aangekomen waar het jou vermoedelijk om draait: De bestrijding van de mol(len) in je tuin. Mollen kunnen namelijk best veel schade aanbrengen. Een gazon is binnen een ogenblik gemolesteerd en vervelend is het ook wanneer ze onder je bestrating doorgraven. Al heel lang zoeken mensen naar methoden om deze beesten te verjagen of te bestrijden. Enkele methoden die blijken te werken bespreken we hieronder met je.

Afschrikken met keizerskroon en kruisbladwolfsmelk

Een diervriendelijke methode is o.a. het verjagen of afschrikken van mollen door bepaalde planten in je tuin te plaatsen. De geur van de bloemen van keizerskroon schrikt mollen af. Het schijnt dat die geur overeenkomt met die van vossen. En laat nou net de vos één van de grootste vijanden van de mol zijn. Kruisbladwolfsmelk is een kruidachtige plant waarvan met name de wortels sterk geuren en mollen (maar ook veldmuizen) op afstand houden. De geur doet denken aan petroleum. Let op: deze plant is giftig en breidt zich razendsnel uit.

Bestrijden met carbid

Carbid (ook wel bekend als carbure) blijkt een heel probaat middel te zijn tegen mollen. Ze zullen vluchten zodra zij de geur van calciumcarbide in hun gangenstelsel ruiken. Die geur vinden zij namelijk vreselijk. Mollen die niet vluchten zullen stikken. Hieronder lees je hoe je het beste mollen met carbid kunt bestrijden.

Hoe carbid gebruiken?

Last van mollen? Gebruik dan carbid en verjaag deze beesten uit je tuin. Ga op zoek naar de hoofdgang van dit zoogdiertje en als je die niet kan vinden leg je de gang onder een molshoop bloot, gewoon door een gat te graven. Plaats vervolgens in die gang ongeveer 250 gram carbid (calciumcarbide) en giet daar een beetje water overheen. Dek het gat vervolgens weer af met bijvoorbeeld een lapje gras/gazon. Het gas zal zijn weg zoeken door het gangenstelsel. Aanwezige mollen zullen vluchten of gedood worden.

Een fles in de grond

Wat soms helpt is het ingraven van een fles in een molshoop. Graaf een molshoop uit totdat je een gang tegenkomt. Plaats in die mollengang een lege fles zonder dop. Je kunt het misschien zelf niet horen maar de fles brengt een, voor mollen, zeer hinderlijke fluittoon voort. Je tuin maak je op deze manier minder aantrekkelijk voor mollen en ze zullen waarschijnlijk op zoek gaan naar een ander leefgebied.

Petroleum

Het is je nu vast al wel bekend dat deze kleine gravers absoluut niet tegen indringende geuren kunnen. Aan de geur van petroleum bijvoorbeeld hebben ze een enorme hekel. Drenk een doek in petroleum (dit mag ook ammoniak of terpentijn zijn) en prop die in een mollengang. Deze geur kan het beest niet uitstaan en hij zal vluchten. Een klein beetje petroleum is vaak al voldoende.

Mollenklemmen

Een mollenklem plaatsen schrikt dan wel geen mollen af maar is wel een goede manier om in één keer van het probleem af te zijn. Het is een doeltreffende manier om mollen te bestrijden. Een mollenklem kan je in vrijwel elke tuincentra kopen en daarna zo vaak als je wilt gebruiken. Enig nadeel is natuurlijk dat het niet bepaald een diervriendelijke bestrijdingsmethode is en dat het plaatsen van dergelijke klemmen wel wat kennis vereist. Hieronder lees je hoe je het beste een mollenklem kunt plaatsen.

Hoe een mollenklem plaatsen?

Ga op zoek naar een molshoop en maak in de bovenkant daarvan een opening. Eventuele takjes, steentjes of klompen aarde verwijder je. Met je vingers probeer je te achterhalen hoe de gang loopt. Span de mollenklem en plaats deze een eindje in de gang (dus niet pal onder de molshoop). Vervolgens maak je de molshoop goed dicht met aarde, zodat de mol niet in aanraking komt met licht en geen luchtstroom voelt. De mol zal eens in de zoveel tijd de gangen doorkruizen om te foerageren. Ongetwijfeld dat hij na verloop van tijd ook in aanraking komt met de mollenklem en dan is het voorbij met zijn leventje in je tuin!

Honden- en kattenkeutels

Wat ook goed blijkt te werken is het plaatsen van honden- of kattenkeutels in de mollengangen. De mollen zien honden en katten als hun natuurlijke vijanden en ze zullen vluchten. Heb je zelf een hond of een kat? Laat deze dan vrij rondlopen in de tuin. Wie weet dat ze nog eens een mol vangen.

Enkele hardnekkige mythes

Tot slot willen we graag nog enkele mythes ontkrachten over het verjagen van mollen in je tuin. We hebben diepgravend onderzoek gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat....

Je met water géén mollen verjaagt!

Mollen zijn goede zwemmers en hebben helemaal niet zoveel hekel aan water. Het vol laten lopen van mollengangen met water is dus zinloos. Het water zakt snel weg en je betaalt je ook nog eens scheel aan waterkosten.

Mollen verjagen met trillingen niet werkt!

Mollen hebben dan wel een hekel aan trillingen maar het is zinloos ze alleen op deze manier te bestrijden. Waarom vind je immers talloze molshopen naast spoor,- auto- en snelwegen?






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 3219x
Toegevoegd: 26-10-2016 20:35
Gewijzigd: 26-11-2016 22:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!