Met de hond in de auto

Met de hond in de auto

Met de hond in de autoJe wilt graag een hond als huisdier. Het is dan prettig en praktisch als de hond in de auto mee kan naar de dierenarts bijvoorbeeld of naar het strand. Ga je langere tijd weg, dan is het fijn als de hond mee kan in de auto. Je hoeft dan geen oppas te regelen en de meeste honden zitten graag in de auto. Lees hier meer over de hond in de auto.

Hond in de auto, veiligheid

Er zijn nog steeds veel hondenbezitters die nog steeds het risico niet inzien van ernstige verwondingen aan zichzelf, hun medepassagiers en hun hond als ze deze niet vastzetten in de auto. Als je er naar kijkt hoe hondenbezitters hun honden vervoeren zie je dat de meeste een gebrek aan kennis hebben op dit gebied. Je ziet dat honden worden vervoerd in kratten, kooien, op de hoedenplank, op schoot of op de achterbank. Je ziet maar weinig hondenbezitters die gebruik maken van een veiligheidsgordel om de hond veilig te vervoeren.

Hond vervoeren in de auto
Als je een hond in de auto vervoert en je moet plotseling hard remmen dan vliegt de hond met een grote kracht naar voren. Als je met een snelheid van 45 kilometer per uur opeens stil staat en je hebt een hond van 30 kilo in de auto dan vliegt deze hond met het gewicht van een baby olifant naar voren. Je begrijpt wel dat dit gewicht alles en iedereen zal verwonden. Als je hier aan denkt zou het voor de hand liggen dat je tijdens het vervoeren van een hond in de auto de juiste veiligheidsmaatregelen neemt.

Hond in de auto, veiligheidstuig

Een van de meest geschikte manieren om je hond goed vast te zetten in een auto is het gebruik van een veiligheidstuig voor je
hond. Gebruik je een geschikt veiligheidstuig in de auto als je een hond vervoert dan voorkom je dat de hond de bestuurder lastig kan vallen (zeker jonge honden kunnen speels zijn tijdens het autorijden en de bestuurder afleiden). Door dit soort tuig te gebruiken voorkom je ook dat zich ernstige verwondingen voordoen als je een botsing krijgt. Het gebruik van een geschikt veiligheidstuig in de auto als je een hond vervoert, voorkomt ook dat de hond andere passagiers kan verwonden bij een botsing. Als de hond vastligt in een veiligheidstuig voorkom je ook dat hij weg zal rennen als je een ongeval krijgt. Je hebt hondeneigenaren die zeggen dat als je een hond met een veiligheidsgordel vastzet de hond beroofd wordt van zijn bewegingsvrijheid. Je kunt een hond op dezelfde manier vertrouwd laten raken met een veiligheidstuig als met een riem of halsband. Het is een kwestie van de hond laten wennen aan een tuig, voordat je met de auto op pad gaat. Veiligheid staat ook hier op de eerste plaats. Laat de hond voordat hij de auto ingaat goed uit en ook na de (niet te lange) autorit dien je de hond weer te laten bewegen. Moet je ver rijden, maak dan een tussenstop voor jezelf en de hond.

Hond mee in de auto

Het is voor de meeste mensen normaal dat je de hond mee neemt in de auto, dit is voor een hond helemaal niet vanzelf sprekend. Er wordt verteld dat als je zes honden meeneemt met een auto er minstens een hiervan ziek wordt. Wagenziekte is een lastig probleem als je een hond mee wilt nemen en hij heeft hier last van. Een hond die wagenziek wordt is erg onrustig, hij kan gaan kwijlen, gapen, misselijk zijn en gaan braken. Dit zal de reis voor de hond en zijn baasje wel eens erg onaangenaam kunnen maken. Je hond zal de wagenziekte gaan associëren met je auto en zal dan ook niet meer mee willen.

Hond en wagenziek

Ook bij mensen komt wagenziekten voor. De oorzaak ligt in het feit dat het evenwichtsorgaan verstoord wordt. Bij honden komt daar nog bij dat angst en opwinding een grote rol spelen. Opwinding zou je kunnen voorkomen door je hond als puppy te laten wennen aan het autorijden. Je kunt wel zeggen dat ook dit bij de opvoeding van de hond hoort, je kunt dan het beste beginnen met kleine ritjes en zet het hondje op een veilige plaats.

Ook je rijstijl kan van belang zijn om wagenziekte te voorkomen. Als je rustig rijdt met je auto zonder dat je de auto hard op laat trekken en je niet in een keer hard remt zou je het hondje hier zeker mee helpen. Ga je een stuk met je hond rijden zorg er dan voor dat er frisse lucht in de auto komt en rook niet. Er zijn ook honden die bij het autorijden graag hun kop naar buiten steken (niet te ver!), een hond moet je een uur voordat je gaat rijden met de auto geen eten meer geven. Op medisch gebied kun je ook een aantal middelen kopen die je hond tegen wagenziekte kunnen helpen. Wagenziekte bij honden is een serieus probleem, maar als je het allemaal goed aanpakt en je hebt wat geduld zal het zeker mogelijk zijn om er lekker met de auto op uit te gaan samen met je hond.

Hond in de auto, verzekeren

Als je regelmatig met de hond in de auto op pad gaat is het de moeite waard om ook de hond te laten verzekeren. Je kunt de hond laten verzekeren tegen verwondingen door een ongeval, verwondingen in het buitenland, ook kan je hond ziek worden tijdens de vakantie, de hoge dierenartskosten zullen dan vergoed worden. Je kunt gelukkig een reisverzekering afsluiten, waardoor de medische kosten ter plaatse worden vergoed.

hondenbench



Hond in de auto, laten wennen

De meeste honden gaan graag met het baasje op pad. Het kan zijn dat een hond niet graag in de auto wil, dit kan omdat de hond misschien iets mee heeft gemaakt wat vervelend is. Als je een hond van pup af aan hebt, kun je de hond er aan laten wennen, hierdoor zal de hond niet snel bang zijn om in de auto te gaan. Er zijn honden die de auto erg leuk vinden en de auto ook beschermen, ze zullen blaffen wanneer anderen te dicht bij de auto komen. Of je dit gedrag accepteert is aan jou. Je kunt het fijn vinden dat de hond de auto bewaakt, het kan ook zijn dat je het niet fijn vindt en dan kun je het gedrag meteen afleren door de hond te corrigeren met bijvoorbeeld het commando ‘nee’.

Hond los in de auto

Er zijn mensen die de hond los in de auto vervoeren. Als je ineens moet remmen is dat gevaarlijk. Uit onderzoek blijkt dat twee van de tien autobestuurders geen bescherming in de auto heeft voor de hond. In totaal heeft 6% van de autobestuurders wel eens een ongeval gehad door de eigen hond en sommige autobestuurders zijn in een kritieke situatie terecht gekomen door toedoen van de hond.

Hond in de auto met warm weer

Als het warm is, dan kun je de hond beter thuis laten. Het is misschien fijner om je hond mee te nemen, maar het is zielig om de hond in de auto te laten zitten wanneer het warm is. Voor een hond is het al snel tien graden warmer dan voor mensen. Je kunt wel denken ‘ik zet een raam open’, maar als de auto stil staat, komt de warmte van buiten naar binnen. Ook airco is geen oplossing, mensen kunnen daar ziek van worden, maar dat geldt voor honden ook. Bij warm weer doe je de hond er geen plezier mee om in de auto te gaan, ook niet als je hem laat zwemmen en dan in de auto zet. De hond koelt even af en krijgt dan weer een klap van de warmte in de auto. Let daarom goed op de temperatuur wanneer je de hond wel en niet meeneemt in de auto. Soms kan het niet anders, maar beperk het meenemen van de hond in de auto bij warm weer. Het is beter om hem rustig thuis te laten, zodat hij rustig kan slapen en zich niet extra druk hoeft te maken in de auto met warm weer.

Hond in de auto, instappen en uitstappen

Het in- en uitstappen in de auto is voor de hond niet altijd gemakkelijk. Een klein hondje til je vaak eenvoudig op. Een pup mag zelf nog niet in en uit de auto stappen en springen. Ze kunnen wat aan de gewrichten krijgen bij deze bewegingen. Daarom is het beter een hond wanneer het kan er zelf in te plaatsen. Een grotere, volwassen hond, kun je niet altijd meer tillen. Maar let dan wel goed op de beweging die hij moet maken als hij in en uit de auto stapt. Er zijn eventueel loopplanken waarmee de hond gemakkelijk in en uit de auto kan komen. Deze kun je open klappen als je de hond in en uit de auto wilt laten komen en weer dicht doen en achterin de auto leggen. Hierdoor hoef jij niet te tillen en weet je dat je geen lichamelijke klachten krijgt van het tillen en ook voor de hond is het beter.

Voorkom ook dat de hond meteen uit de auto springt wanneer je de autodeur open doet. Leer de hond het commando blijf of wacht, en doe eerst de riem om zodat je de hond veilig uit de auto kunt halen. Het is verstandig om de hond een halsband om te geven en de lijn kun je dan vastmaken wanneer je de hond uit de auto gaat halen. Zeker als je normaal met een rolriem loopt van een paar meter, is het beter dat je deze los legt in de auto, zorg dat de hond wel een halsband om heeft. Wanneer je de lange lijn toch om laat houden bij de hond en de hond gaat lopen of rond draaien in de auto, kan de hond in de knel komen met de riem. Dit kan voorkomen worden door de hond een halsband om te geven die goed zit, niet te strak maar ook niet te los zodat deze af kan gaan.

Hond in de auto, wat neem je mee?

Wanneer je met de hond(en) op pad gaat, is het belangrijk dat je voor de honden ook het een en ander mee neemt. Het ligt er uiteraard aan waar dat je naar toe gaat, maar voldoende water is altijd belangrijk en zeker wanneer het warm is en de hond moet perse mee in de auto. Zorg ook dat je beloningen voor de hond bij je hebt, een reservelijn, een handdoek, zakjes (om ontlasting op te ruimen), eventueel een speeltje als je ergens naar toe gaat en zijn paspoort. Je weet nooit wat je onderweg meemaakt. Er kan een file zijn, de hond kan wagenziek worden, jij kunt wat meemaken, daarom moet je er voor zorgen dat je alles bij de hand hebt. Controleer je spullen voordat je weggaat!

Hond in de auto, houd hem schoon!

Als de hond regelmatig mee mag in de auto, dan is het belangrijk dat je de auto op tijd gaat stofzuigen. Haren, zand, het blijft allemaal in de bekleding zitten en je vindt het zelf ook niet fijn om op een vieze bank of stoel plaats te nemen. Je kunt een speciaal deken in de auto plaatsen, maar je kunt ook de keuze maken om iedere week bijvoorbeeld de auto te stofzuigen zodat je het bijhoudt. Het is ook goed om de auto te laten luchten, dus de ramen open wanneer er niemand in zit, zodat het weer wat frisser wordt. Zelf ruik je het misschien niet, maar wanneer anderen met je meerijden is de kans groot dat zij het ruiken dat je regelmatig een hond in de auto hebt. Je kunt ook een luchtverfrisser in de auto hangen als je echt last hebt van de hondengeur. Voor jezelf, voor anderen en voor de hond is het fijn als de auto schoon is!

 









                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 7089x
Toegevoegd: 04-06-2015 06:30
Gewijzigd: 22-08-2015 12:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!