Alles over de Leeuwen

Alles over de Leeuwen

Alles over de LeeuwenLeeuwen worden ook wel de koning van de jungle genoemd. Groote harige beesten die best wel gevaarlijk zijn, maar hoe zit het eigenlijk met de leeuwen? In deze tekst leer je alles over de Leeuw.

1. Wat is een leeuw

Ten eerste moeten we weten wat de leeuw eigenlijk is. Een leeuw is een grote kat die sinds al eeuwen lang geëvolueerd is. In de wereld die wij nu kennen komen zij merendeels in het gebied van Afrika en zelfs India. De leeuwen houden ervan om in gebieden te blijven met veel gras, ook vinden ze het klimaat in Afrika maar ook in India fijn, het zijn tropische dieren dus vinden ze de warmte prima. Ook willen leeuwen liever in gebieden zitten met rivieren om makkelijk water te kunnen drinken. Tegenwoordig zijn er helaas veel minder leeuwen dan in het verleden, in het verleden zaten leeuwen overal in Afrika, India en zelfs in Griekenland en het Anatolische gebied. Dit komt omdat er tegenwoordig veel gejaagd wordt naar Afrikaanse dieren zoals olifanten, zebra's en dus ook leeuwen. Daardoor bestaan er amper leeuwen in bepaalde gebieden in Afrika en een heel klein beetje nog in India.

2. De bouw van een leeuw

De leeuw heeft een breed en gespierd lichaam, dat is ook waarom zij zo sterk zijn. Het is wel zo dat de enige dieren dat tegenop de leeuwen kunnen zijn de tijgers, dit komt omdat het allebei kattensoorten zijn en zij heel erg op elkaar lijken. Voor de rest hebben ze ronde oren en haar op het eind van de staart van een Leeuw. Vergeleken met de vrouwen zijn de vrouwen kleiner dan de mannen en hebben ook geen bos haar rond het hoofd, ook hebben leeuwen grotere hoofden dan de leeuwinnen. De baby leeuwen hebben ook vlekjes overal op hun vacht, dit veranderd wanneer de leeuwtjes ouder worden.

3. Leeuwengroepen

De maan is met andere woorden het haar van de leeuw dat rond om het hoofd zit. Het begint met groeien na dat een baby leeuw een jaar is geworden. De kleur wordt bepaald wanneer de leeuw ouder wordt, dan wordt de kleur van het haar donkerder. Als het haar donkerder is betekend ook dat de leeuw langer kan leven en meestal ook betere genen heeft, ook hebben de leeuwinnen voorkeur op dit soort leeuwen. Ook is er onderzoek gedaan waar het ook er aan ligt in het bepaalde gebied waar de leeuw is. De lengte van het haar laat ook zien dat je een leeuw bent die veel gevechten gewonnen heeft tegen andere leeuwen. Helaas is het wel zodat in dierentuinen de leeuwen minder grote manen hebben dan in het wild. Dit komt omdat in dierentuinen dieren worden gecastreerd na een bepaalde tijd en dit kan gevolgen hebben waardoor de leeuwen in dierentuinen amper haar hebben. Naast dat leeuwen veel haar groeien hebben leeuwen ook groepen waarbij zij blijven. Deze groepen zijn eigenlijk gewoon leeuwenfamilies. Dit is het geval als een leeuw meerdere leeuwinnen in de familie heeft waarbij zij baby's maken. Het kan ook zo zijn dat als bijvoorbeeld deze mannen baby's opgroeien en ook nog in de groep zitten, dat de leeuwenfamilie dan een leeuwencoalitie genoemd kan worden. Een leeuwencoalitie is nog steeds een groep leeuwen maar dan met meer mannen in de groep. Met de vrouwen erbij is de familie compleet en tolereren zij eigenlijk geen andere nieuwe buitenstaanders. Het is alleen toegestaan als er iemand uit de leeuwenfamilie komt te overleiden en de plek vervangen kan worden. Een familie bestaat normaal uit 15 leeuwen, hiervan bestaat de groep merendeels uit leeuwinnen. Dit is alleen niet het geval bij de Tsavo leeuwen, dit is een sub soort leeuw waarin er alleen maar een mannen leeuw mag zijn in een leeuwenfamilie. Grote families kunnen zelfs bestaan uit 30 leeuwen.

4. Hoe migreren de leeuwen

Leeuwen blijven nooit op een plek, normaal migreren zij altijd naar nieuwe gebieden. Ze blijven wel in een bepaalde radius binnen in een gebied, het is niet zo dat zij zo maar overal kunnen gaan. Hiermee hebben leeuwen een soort van grenzen tussen andere groepen. De reden dat leeuwen migreren is omdat het op een gegeven moment het voedsel in een gebied op raakt en zij daardoor naar andere gebieden moeten gaan om daar te kijken of er meer eten is. Meestal zijn dit minimaal met een paartje (een leeuw met een leeuwin), maar soms is een leeuw alleen. Een van de redenen hiervan is dat het soms normaal is dat de moeder van een paar baby leeuwen alleen opgevoed moeten worden voor een bepaalde tijd. Zo kan de leeuw goed er aan wennen dat hij kinderen heeft, normaal is het zo dat met dieren de mannen meestal het niet zien zitten om hun kinderen al jong te zien. Ook omdat leeuwen gevaarlijk kunnen zijn als zij boos zijn is het soms handiger dat zij alleen opgevoed worden waardoor de moeder alleen moet jagen.

5. Het leeuwendieet

Wat de leeuwen dan ook meestal eten is echt alleen vlees. Zij jagen op zebra's, buffels, gemsbokken en giraffen om te eten. Zoals benoemd is dit meestal de taak van de leeuwinnen maar soms jaagt de mannen leeuw ook mee. De jong leeuwen jagen pas echt mee als zij een of twee jaar oud zijn. Toch is het zo dat leeuwen niet bekend staan om hun snelheid of dat hun een goede conditie hebben. Daarom jagen zij ook pas als het prooi dicht genoeg staan voor de leeuwen om snel te reageren. Ook kunnen zij hierdoor goed en effectief het prooi in bedwang houden en doden.

6. Tot slot

Leeuwen zijn mooie en trotse dieren, zorgen voor hun groep en vechten voor hun leven om de groep te beschermen. Leeuwen hebben hierdoor veel verantwoordelijkheid, maar ze hoeven niet zo veel te doen. De rest van de dag slapen de leeuwen alleen maar, niet omdat ze moe zijn maar om energie te besparen. Meestal jagen leeuwen niet eens, dit doen de vrouwen van de leeuwen, vandaar dat er vaak veel leeuwinnen in een groep zit. De leeuw jaagt ook wel eens, maar de hoofdtaak van de leeuw is eigenlijk om alleen maar de groep te beschermen of met andere leeuwen te vechten die aandacht zoeken vanuit een andere groep. Ook al zijn zij een bedreigde diersoort, toch gaan deze dieren sterk vooruit.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AliOrhan2503
Aantal keer gelezen: 1160x
Toegevoegd: 15-11-2022 11:46
Gewijzigd: 16-11-2022 10:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!