huilende wolf

Wolven, over het dier

huilende wolfWil je graag meer weten over wolven? In dit artikel wordt informatie gegeven over de wolf, de wolf in Nederland en het ecosysteem van de wolf. Lees maar snel verder om meer over het dier te weten te komen.

Wolf

De wetenschappelijke naam voor een wolf is canis lupus. De wolf is een zoogdier. De leider heet alfareu (mannetje) en alfateef (vrouwtje). De jongen heten welpen. Samen vormen ze een roedel. De wolf is een roofdier, hij jaagt op zijn prooi en komt overal ter wereld voor. Er zijn verschillende soorten wolven. Er zijn echter al enkele soorten uitgestorven.

  • We kennen de wolven die we in de dierentuin zien, gelukkig steeds meer in hun nagebouwde natuurlijke omgeving. We kennen de wolven uit de sprookjes: "De wolf en de zeven geitjes" en "Roodkapje en de wolf". Hierin is de wolf de slechterik. Is de wolf echt zo gemeen en eet hij mensen op? Nee, de wolf is mensenschuw. Dat wil zeggen dat de wolf mensen niet zal benaderen, niet zal aanvallen, maar er eerder voor weg zal lopen, of zich helemaal niet zal laten zien.
  • Een onaangelijnde hond loopt wel het risico door een wolf te worden gedood, omdat de hond door de wolf als indringer of als prooi wordt beschouwd. De mens is echter geen prooi voor de wolf. Toch is het heel spannend als je weet dat er in de buurt een wolf aanwezig is. Je wilt hem of haar erg graag zien, toch zal dat niet snel gebeuren, door de schuwheid van het dier.
  • De wolf behoort tot de hondachtige. Hij is de voorouder van ons huisdier, de hond. Er zijn hondenrassen die veel op de wolf lijken. Daarom denken mensen soms een wolf gezien te hebben, maar blijkt het om bijvoorbeeld een herdershond te gaan. Het verschil is moeilijk te zien. Zekerheid krijg je door het DNA te analyseren, bijvoorbeeld van de haren die je bij toeval ontdekt aan het prikkeldraad, in een struik enz. Let er ook op of je wellicht keutels (ontlasting van de wolf) vindt, ook daarmee valt het DNA vast te stellen. De keutels bevatten haren, kalk en botresten van de prooi.
  • De wolf leeft in een groep, een roedel. Het is een roedeldier. Het is een sociaal dier met een strenge rangorde in de roedel. De wolf eet: ree, big, wild zwijn, maar ook een loslopende hond kan als prooi worden gezien. De wolf eet per dag 4 tot 5 kg vlees.

De wolf in Nederland

Je zult in Nederland zelden of nooit een wolf tegenkomen.

  • Wolven leven in een roedel van 2 tot 10 dieren. Hun leefgebied in Europa is ongeveer 250 vierkante kilometer.
  • Wolven hebben een prima schutkleur en ze zijn zeer schuw waardoor, als er wolven aanwezig zouden zijn, jij ze niet snel zult zien.
  • De kleur van een wolf is beige tot roodbruin. Bovenop de rug is de vacht grijs met een donker zadel. Rondom de bek is de wolf wit van kleur.
  • Zijn poten zijn stevig en lang. Hij heeft een rechte staart, die dicht behaard is en recht naar beneden hangt.
  • Hij heeft rechtopstaande oren.
  • Zijn kop straalt kracht uit en is breed. Door die brede kop staan de oren verder uit elkaar dan bij de hond. Hij heeft een rechte rug.
  • De wolf kan onderweg veel barrières overwinnen, hij is een goede loper en een prima zwemmer.
  • Hij zal mensen ontwijken, maar maakt gerust gebruik van bruggen en wegen om zijn weg te vervolgen. Hij zal dit veelal 's nachts doen, maar ook overdag loopt hij lange afstanden.
  • De roedelleider is de alfareu, het vrouwtje de alfateef.
  • Wolven leven ook in Europa en vroeger waren wolven in Nederland de gewoonste zaak van de wereld. Er is echter veel op de wolven gejaagd. Nu lijken ze terug te komen. Het is groot nieuws als een wolf op Nederlands grondgebied wordt gesignaleerd.
  • In Duitsland zijn wolven en zullen deze de grens naar Nederland oversteken? Wellicht is dat al verschillende keren gebeurd. De wolf is nu beschermd in Europa. Er mag niet op het dier worden gejaagd, er is een jachtverbod op de wolf!
  • Kom je een wolf tegen, probeer het vast te leggen door een foto te maken. Geef een zo duidelijk en uitgebreid mogelijke beschrijving wat je ziet, zoek afdrukken van zijn poten en kijk of je haren en ontlasting (dit zijn keutels) vindt in de buurt. Is het een wolf of een hond?
  • Op afstand is het moeilijk te zien. De wolf zal jou eerder zien dan dat jij de wolf ziet. Hij is zeer schuw dus gaat een confrontatie niet aan en zal op een beschutte plek blijven. Ook door zijn natuurlijke kleuren is hij moeilijk te zien. Dit maakt het extra spannend om op wolven speurtocht te gaan. Je hebt niets te vrezen, maar toch…..Boeren zullen er iets minder enthousiast op reageren, hun dieren kunnen namelijk ten prooi vallen aan de wolven. Ook daarover wordt door deskundigen en liefhebbers gesproken en er worden oplossingen aangedragen, zodat mens en verschillende diersoorten naast elkaar kunnen leven.

Wat is een roedel?

Een roedel is een groep dieren die (een poosje) bij elkaar leeft. De wolven leven in een roedel, maar ook honden en herten enz. Als je meer dan 1 hond in huis hebt, ontstaat er een bepaalde rolverdeling wie eet eerst bijvoorbeeld, jij als hondenbezitter bent de roedelleider, ten minste dat zou zo moeten zijn om het voor de hond duidelijk te maken. In een roedel is een rolverdeling die de plaats van het dier in de groep bepaalt. De leider eet als eerste! Een roedel wolven is een wolvenfamilie. Deze wolvenroedel bestaat uit een mannetje en een vrouwtje, een wolvenpaar en hun kinderen. De kinderen van een wolf heten welpen. In de roedel zitten de jongste welpen en de jongen van een jaar daarvoor. Deze laatste gaan het tweede levensjaar uit de roedel om vervolgens zelf een eigen territorium te stichten.

Wolven en het ecosysteem

Wolven hebben veel invloed op het ecosysteem. Wolven moeten eten en jagen daarom op hun prooi. Op die manier reduceren zij de prooidieren, maar zeer opmerkelijk is dat doordat zij angst veroorzaken bij de prooidieren door hun aanwezigheid, er minder prooidieren komen. De prooidieren zullen de plekken waar wolven huizen gaan vermijden. De natuur krijgt een nieuwe kans, een kans om te vernieuwen en om te verjongen. Een Russisch gezegde spreekt boekdelen: "Waar de wolf leeft, groeit het bos", meer uitleg is niet nodig!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 4348x
Toegevoegd: 18-06-2016 09:28
Gewijzigd: 02-07-2016 23:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!