man spuit deodorant op

Veel verzorgingsproducten zijn schadelijk

man spuit deodorant opZalf, shampoos, zeep, mondwater, haarverf, scheerschuim, lipbalsem, zonnebrandcrèmes, bodylotions, Zwitsal zalf voor baby's..... Iedereen heeft weer een aantal verzorgingsproducten in zijn of haar badkamer staan maar hoe gezond of slecht zijn deze eigenlijk?

Hormoonverstorend

In nogal veel verzorgingsproducten blijken hormoonverstorende en chemische stoffen te zitten. Het zou teveel ruimte kosten om de mogelijke schadelijke effecten op je gezondheid van alle soorten verzorgingsproducten in dit artikel te benoemen. Vandaar dan ook dat we ons beperken tot een aantal veelgebruikte, populaire verzorgingsproducten.

De bijwerkingen van veel synthetische ingrediënten

Veel synthetische ingrediënten die in de reguliere verzorgingsproducten gebruikt worden veroorzaken bijwerkingen. En van veel bijwerkingen word je niet bepaald vrolijk. Van sommige bijwerkingen heb je geen benul dat ze door het gebruik van bepaalde verzorgingsproducten veroorzaakt worden. Denk aan bijwerkingen zoals de aantasting van je immuunsysteem, groei van schimmels, bepaalde allergieën, misselijkheid, problemen met de ademhaling (ook astma), contacteczeem, buikklachten en daarnaast zijn veel van deze ingrediënten belastend voor het milieu.

Gezichtscrèmes

Je huid is misschien wel het belangrijkste orgaan vanwege zijn grootte. Verzorg je huid dus goed. Maar wist je dat je huid een zelfreinigend vermogen heeft en het dus overbodig is om je gezicht in te smeren met gezichtscrèmes omdat deze zogenaamd gezond zijn voor je huid? Het tegendeel is (meestal) waar. Want ook gezichtscrèmes zitten tjokvol met schadelijke ingrediënten en die maken je huid er niet bepaald sterker op. Een aantal van de volgende stoffen zitten in vrijwel elke crème en daarvan is inmiddels al wel duidelijk dat ze voor irritaties kunnen zorgen als er een gevoeligheid voor bestaat:

  • Kamfer
  • Ylang ylang
  • Cinnamic Acid
  • Stoffen bestaande uit mint
  • Oxybenzone
  • PABA
  • Propyleen glycol
  • Parfum(s)
  • Alcohol
  • Balsam
  • Bergamot
  • Stoffen bestaande uit citrus
  • Lavendel
  • Geranium
  • Methylisothiazolinone
  • Tea tree olie
  • Witch hazel
  • Eucalyptus
  • Sodium Lauryl Sulfaat
  • Methyl Nicotinate
  • Synthetische kleurstoffen
  • Aceton
  • Parabenen (zorgen voor de houdbaarheid)

Vaseline en lippenbalsem

Vaseline wordt puur gebruikt als verzorgingsmiddel maar ook in veel cosmeticaproducten gebruikt als zachtmaker. Zo wordt vaseline ook aan de meeste lippenbalsems toegevoegd. Vaseline heeft een nare eigenschap en dat is dat het je huid afsluit van de buitenwereld. Zo verliest je huid zijn vochtregulerende eigenschappen.

Tandpasta

Fluoride in tandpasta kunnen zeer schadelijk zijn voor je gezondheid, ondanks dat tandartsen maar ook de overheid pretendeert dat deze stof juist ten gunste is voor een gezond gebit. Onderzoeken tonen inmiddels al wel aan dat fluoride met afwijkingen en beschadigingen in verband kunnen worden gebracht. Denk hierbij aan botstoornissen, beschadigingen aan de hersenen, aangeboren afwijkingen, stoornissen op het mentale vlak en zelfs een verstoord immuunsysteem reflux klachten, schildklier problemen en grotere kans op het ontstaan van bepaalde tumoren.



Er zijn tandpasta's op de markt zonder fluoride maar in de plaats daarvan met een natuurlijke bron van fluorine dat van nature in voedingsmiddelen voorkomt. Fluoride is een chemische afgeleide daarvan en zeer giftig, ook in kleine hoeveelheden. Geen wonder dat in kindertandpasta's nooit fluoride zit! Neem tandpasta's met alleen natuurlijke ingrediënten zoals Himalaya Dental Cream.

Deodorant

Over deodorant bestaat nogal wat onenigheid over de schadelijkheid voor de gezondheid. Dat het bijvoorbeeld borstkanker zou kunnen veroorzaken is niet aangetoond maar ook niet ondenkbaar. Want de okselhuid is zeer kwetsbaar. Zo treden er vaak irritaties op als deodorants gebruikt worden na het scheren van de oksels. En het spreekt voor zich dat bij het ontstaan van wondjes, na een scheerbeurt, je die kwetsbare huid juist moet beschermen en maar beter niet kan insmeren met deodorant.

In vrijwel alle soorten deodorants zitten namelijk ingrediënten die kunnen zorgen voor irritaties zoals parfum en geurstoffen, alcohol, silica, zouten, PEG-8 distearaat en diverse structuurmiddelen die ervoor moeten zorgen dat alle ingrediënten goed bij elkaar blijven. Sowieso is het verstandig om te kiezen voor een goede deo. Het beste zijn nog altijd de deo's die speciaal voor de gevoelige huid zijn gemaakt. De producten met aluminiumchloride zorgen voor de meeste irritaties. Kies daarom voor deo's zonder aluminiumchloride maar met aluminiumhydrochloride daarvoor in de plaats of kies voor 100% puur en veilig en gebruik kokosolie als natuurlijk deodorant.

Zonnebrandcrème

Gebruik je in de zomer vaak een zonnebrandcrème? Het is nog maar de vraag of dat verstandig is. Want bieden deze crèmes voldoende bescherming en zo ja, heffen de neveneffecten dit misschien niet op?
Zonnebrandcrèmes bevatten diverse stoffen die schadelijk zijn waaronder de stofjes die je huid moeten beschermen tegen UV-straling. De huid neemt deze stofjes op en daarmee komen er vrije radicalen terecht in het lichaam. Dat moet je niet willen want juist de vrije radicalen veroorzaken bepaalde kankersoorten. Het allerbeste is daarom om je huid niet met zonnebrandcrèmes en andere smeersels in te smeren.

In plaats daarvan zorg je ervoor dat je niet te lang achtereen in de zon zit, de sterke zon te vermijden of door kleding te gebruiken waardoor je huid tegen zonnebrand wordt beschermd. Zoek op het internet maar eens naar de ingrediënten die fabrikanten in zonnebrandcrèmes stoppen en wat die stoffen met je huid en lichaam doen. Onthoud wel dat dagelijks een beetje zon juist gezond is. Je huid maakt dan namelijk vitamine D aan wat een noodzakelijke vitamine is voor onze weerstand.

Cosmetica

Voor het gemak plaatsen we de cosmetica even in de groep verzorgingsproducten. Al is het alleen maar om vrouwen te waarschuwen voor de gevaren van de meeste cosmeticaproducten. Zembla maakte onlangs nog een documentaire over de gevaren die op de loer liggen bij het veelvuldig gebruik van cosmetica. De link met borstkanker werd door artsen in deze documentaire gelegd. Ook in het boek 'giftige schoonheid' van Samuel Epstein (een Amerikaanse arts) werd de link gemaakt tussen kanker- en hormoonverstorende stoffen die in veel verzorgingsproducten zitten en borstkanker en onvruchtbaarheid. Dagelijks komt de gemiddelde vrouw in aanraking met honderden chemicaliën.

Zeep en shampoo

Ook de meeste zeep en shampoos ontkomen niet aan een negatief gebruiksadvies van onze kant. Er zijn namelijk nogal wat onderzoekers die adviseren om geen reguliere vloeibare handzepen, shampoos, face-wash, scheerschuim, bubbelbad zeep en doucheschuim te gebruiken. Over het algemeen geldt dat de meeste van deze reguliere producten Sodium Lauryl Sulfate (SLS) of Sodium Laureth Sulfate (SLES) bevatten. Lees de etiketten er maar eens op na. Of de afgeleide stoffen daarvan worden gebruikt. Dat zijn onder andere Ammonium Lauryl Sulfate en Sodium Myreth Sulfate. Fabrikanten gebruiken deze chemicaliën ook voor reinigingsmiddelen.....

Deze stofjes zijn namelijk erg goedkoop. Neem bijvoorbeeld Lauryl Sulfate (SLS), dit wordt gebruikt om vloeren mee te reinigen en zelfs om onderdelen van motoren mee te ontvetten. Het " College of Toxiology" geeft aan dat al deze stoffen kankerverwekkend kunnen zijn als ze met regelmaat worden gebruikt. De stoffen worden gemakkelijk door de huid opgenomen en komen via de bloedbaan uiteindelijk in al onze organen terecht waar het zich ophoopt.

Gebruik verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten

Waarom gebruik jij nog verzorgingsproducten? Je huid heeft een zelfreinigend vermogen en het gebruik van bijvoorbeeld zeep is daarom eigenlijk overbodig. Het beste is het om daarom zo min mogelijk verzorgingsproducten te gebruiken en je huid het werk te laten doen. Vind je het toch een prettig idee om verzorgingsproducten te gebruiken? Gebruik dan producten die uitsluitend met natuurlijke ingrediënten zijn geproduceerd.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 3131x
Toegevoegd: 30-06-2016 20:39
Gewijzigd: 24-07-2016 01:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!