vuurwerk

Veiligheid met vuurwerk, tips

vuurwerkBij vuurwerk is het altijd belangrijk aan je eigen veiligheid en aan de veiligheid van je omgeving te denken, maar waar moet je dan op letten?

Vuurwerk algemeen

Vuurwerk is te danken aan de uitvinding van het buskruit. Dit gebeurde in het begin van de 13e eeuw in China. In China is het gebruik ervan begonnen. Dit land gebruikte vuurwerk bijvoorbeeld om boze geesten te verjagen. Er werden veel proeven met buskruit gedaan en daaruit is het vuurwerk ontstaan.

  • Wanneer jij jezelf de vraag stelt welk vuurwerk er 100% veilig is, dan is het antwoord dat er geen veilig vuurwerk bestaat. De mate waarin het vuurwerk het meest veilig of onveilig is, is wel heel verschillend.
  • Vuurwerk kun je verdelen in 4 categorieën: categorie 1 mag afgestoken worden vanaf de leeftijd van 12 jaar. Dit vuurwerk is bij normaal gebruik het meest veilige vuurwerk en geeft geen gehoorschade. Het mag zelfs binnenshuis worden afgestoken.
  • Categorie 2 is tevens consumentenvuurwerk en mag afgestoken worden door jongeren vanaf 16 jaar. Ook dit vuurwerk is behoorlijk veilig bij normaal gebruik, maar mag NIET binnenshuis worden gebruikt. Het geeft geen gehoorschade.
  • Vuurwerk in de categorie 3 mag door personen vanaf 18 jaar worden afgestoken. Dit vuurwerk geeft geen letsel als het gebruikt wordt zoals het hoort. Het mag NIET binnenshuis worden afgestoken, maar op een ruime open plek buiten. Toeschouwers en dieren dienen op afstand te blijven, maar dat geldt eigenlijk bij al het vuurwerk. Ook vuurwerk uit de categorie 3 geeft geen gehoorschade.
  • Vuurwerk uit de categorie 4 is alleen voor professioneel gebruik en mag niet door particulieren worden afgestoken. Als je gepakt wordt met vuurwerk uit de categorie 4 en door deze regel te overtreden krijg je een flinke boete en wellicht ook een strafblad, afhankelijk van de zwaarte van het vuurwerk. Vuurwerk bevat vaak buskruit. Vuurwerk bestaat uit karton, papier, plastic, metaal gemengd met ontplofbare en brandbare chemische stoffen.
  • Maak vuurwerk nooit open, dat is echt heel gevaarlijk. Kijk op de verpakking of je te maken hebt met legaal vuurwerk dat door consumenten mag worden afgestoken. Op de verpakking staat vermeld "geschikt voor particulier gebruik".
  • Koop vuurwerk bij een erkend verkooppunt, herkenbaar aan het bord "Verkoop vuurwerk, roken en open vuur verboden". Koop vuurwerk op 29, 30 of 31 december en sla het op, op een veilige plaats (niet onder je bed). Koop niet meer vuurwerk dan je afsteekt, door vuurwerk te bewaren loop je onnodig risico en je omgeving ook.
  • Volg de instructies op wat betreft veiligheid, draag niet brandbare kleding, draag een veiligheidsbril (ook al is dat niet stoer, je ogen kun je niet missen), ook toeschouwers moeten veiligheid in acht nemen door op veilige afstand te blijven van de plek waar het vuurwerk wordt afgestoken.
  • Laat jonge kinderen en dieren niet zonder toezicht!

Veilig vuurwerk kopen, opslaan en afsteken

  • Veilig kopen van vuurwerk doe je bij een erkend verkooppunt, waar alleen maar legaal vuurwerk wordt verkocht op 29, 30 en 31 december, bij een afhaalpunt waar jij je moet legitimeren. Je dient vuurwerk te kopen dat aan de Nederlandse regels voldoet.
  • Het opslaan van vuurwerk dien je zo kort mogelijk te doen, er is altijd een risico voor jou en de omgeving. Als je vuurwerk opstaat, doe dat dan in de originele verpakking en op een veilige plek, dus niet onder je bed of in een keukenkastje. Zorg dat medebewoners weten waar jij het vuurwerk opslaat en rook niet op die plek en zorg ervoor dat daar nooit open vuur is.  
  • Het afsteken van vuurwerk doe je op een veilige open plek, waar toeschouwers op afstand staan, niet in de buurt van een kinderboerderij bijvoorbeeld en alleen op de tijden dat het is toegestaan, 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Zorg ook voor je eigen veiligheid door een veiligheidsbril te dragen, het vuurwerk op een stevige basis, een vlakke ondergrond te plaatsen, niet terug te lopen naar het vuurwerk als het niet of niet snel genoeg afgaat. Steek het (oude) vuurwerk nooit opnieuw aan. Kies voor een ruime en open plek. Laat kinderen en dieren nooit alleen met vuurwerk. Koop goedgekeurd vuurwerk en ga zelf NOOIT vuurwerk maken. Steek vuurwerk aan de lont aan. Stop vuurwerk nooit in een jaszak of broekzak. Draag geen brandbare kleding en draag geen capuchon. Steek telkens 1 stuk vuurwerk tegelijkertijd af. Houd rekening met de windrichting en windkracht. Steek vuurwerk nooit af vanuit je hand. Houd afstand, 6 meter!

Vuurwerk de soorten

Er zijn diverse soorten vuurwerk op de markt: fopvuurwerk, klein vuurwerk, groot vuurwerk, ernst vuurwerk en elektronisch vuurwerk. Je kunt meer onderscheidingen in vuurwerk maken, namelijk vuurwerk in de categorie 1 tot en met 4 wat betreft veiligheid en leeftijd waarop je het mag afsteken en in legaal en illegaal vuurwerk (normen en regels die in Nederland gelden). De verdeling in gevarenklassen (naar internationale regelgeving) bij het vuurwerk dat meestal uit China komt, werkt juist andersom klasse 1 hierbij is het meest gevaarlijk en klasse 4 het minst: klasse 1 heeft het risico op massa explosie, klasse 2 op rondvliegende scherven, klasse 3 op brand en klasse 4 op gevaar van ontploffing van de verpakking.

  • Fopvuurwerk: bij dit soort vuurwerk (sterretjes) loop je heel weinig risico op schade of letsel. Het mag zelfs binnenshuis worden gebruikt en geeft geen geluidsoverlast. Het is legaal en mag het hele jaar door verkocht en gebruikt worden.
  • Klein vuurwerk: dit vuurwerk kun je onderscheiden in siervuurwerk (bijvoorbeeld vuurpijlen) en knalvuurwerk (bijvoorbeeld rotjes). Het is consumentenvuurwerk en moet voldoen aan de regels en normen voor veiligheid die in het land gelden waar het wordt verkocht en afgestoken.
  • Groot vuurwerk: is GEEN consumentenvuurwerk. Het is vuurwerk dat wordt gebruikt bij evenementen om een feestelijke gebeurtenis af te sluiten bijvoorbeeld. Dit groot vuurwerk wordt door professionals afgestoken, vaak via een elektronische ontsteking op afstand.
  • Ernst vuurwerk: de naam geeft eigenlijk al aan dat het niet om een feestelijke gebeurtenis gaat bij ernst vuurwerk. Ernst vuurwerk wordt gebruikt om noodsignalen af te geven denk aan een schip in nood. Er wordt gebruik gemaakt van fakkels, vuurpijlen, rookpotten, parachutes. Ook het leger gebruikt dit soort vuurwerk bijvoorbeeld om een rookgordijn aan te leggen.
  • Elektronisch vuurwerk is vuurwerk zonder chemische stoffen. Dit vuurwerk wordt met behulp van elektriciteit afgestoken. Er wordt hierbij hoge spanning opgebouwd die plotseling ontlaadt. Te gebruiken bij grote evenementen door professionals.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3223x
Toegevoegd: 12-12-2016 08:59
Gewijzigd: 22-12-2016 18:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!