sinterklaas

Sinterklaas

sinterklaasSinterklaas is een Nederlandse traditie dat elk jaar om 5 december Nederland bezoekt om kinderen cadeautjes te geven en te verwennen. Sinterklaas komt zijn zwarte pieten als hulp en zorgt ervoor dat elk kind in huis een cadeau krijgt. De laatste jaren zijn er veel mening verschillen, omdat buitenlanders denken dat het racistisch is. Dit komt omdat ze zwart getint zijn vanwege het roet in de schoorsteen.

Sinterklaas algemeen

Sinterklaas, wie kent hem niet? De oude man met een witte baard, rode mijter, mantel en staf. Elke 5 december komt hij weer in ons land om de kinderen cadeautjes te geven met hulp van zijn knechten de zwarte pieten en de schimmel waar hij op rijdt. Dan is er ook nog de sinterklaas optocht waarbij sinterklaas met zijn knechten de zwarte pieten op de boot aankomen. De zwarte pieten dragen ieder een jutte zak met pepernoten erin en geven die aan de kinderen en sinterklaas rijdt op zijn paard de witte schimmel door de menigte heen. Een paar dagen voor de pakjesavond zetten kinderen hun schoentje voor de schoorsteen met een wortel of tekening in voor de sinterklaas in afwachting voor dat er een cadeau in hun schoentje komt te zitten in de volgende ochtend. Vaak kregen ze naast speelgoed ook veel snoepgoed zoals pepernoten en een chocolade letter in hun schoentje. Op pakjesavond zit het hele gezin in de woonkamer en komt in de avond sinterklaas met zijn knechten de zwarte pieten met jute zakken met daarin veel cadeaus. Sinterklaas gaat op de stoel zitten en opent het grote boek waarin de foute en slechte kinderen in staan. Daarvan uit zou sinterklaas beslissen of ze wel of niet braaf geweest zouden zijn. Wanneer je niet braaf zou zijn geweest zou je in de jutte zak mee naar Spanje terug moeten. Een traditie die elk jaar gevierd wordt.

Sinterklaas oorsprong 

De sinterklaas die we allemaal kennen komt oorspronkelijk niet uit Spanje, maar uit een havenstad in Zuidwest-Turkije. Over zijn leven is echter vrij weinig bekend. Hij stierf volgens de overlevering op 6 december 343. Na zijn dood gingen er verhalen rond over wonderen die hij zou hebben verricht en daardoor werd hij als heilig verklaard. Sinterklaas komt aan zijn naam door de bisschop Sint-Nicolaas en hij werd de beschermheilige van kinderen, handelsreizigers, zeelieden en pandjesbazen. Er is ook een kerk voor hem gebouwd waar zijn graf ligt waardoor het een bedevaartsoord werd voor duizenden reizigers. Sinterklaas had vroeger ook nog geen baard.

Zwarte piet 

Zwarte piet is de hulp van sinterklaas. De zwarte piet klimt door de schoorsteen van de huizen wanneer mensen liggen te slapen en leveren zo de cadeautjes door de schoorsteen in de schoentjes. Door het roet zijn ze zwart geworden en daardoor komen ze aan hun naam. Zwarte pieten zijn ook echte kindervrienden. De zwarte piet kan je herkennen aan zijn/haar vuur rode lippen, gouden oorringen en een muts met een kleurrijke veer erop en natuurlijk hun zwarte huid door de schoorsteen. Tegenwoordig is de zwarte piet ook als racisme gezien omdat ze blijkbaar geassocieerd worden met neger slaven terwijl dat niet logisch klinkt want de zwarte piet is geen slaaf en is zwart door het roet van de schoorsteen. Zwarte piet is een racistische stereotype van de zwarte mens.

Sinterklaas cadeaus

Tegenwoordig maken grote bedrijven zoals Coolblue en Bol.com veel winst doordat veel ouders cadeaus kopen voor pakjesavond. Er wordt daarom ook vaak rond december reclame gemaakt voor aanbiedingen. Op verschillende websites kun je ook diverse soorten aanbiedingen zien.Sinterklaasliedje

Een van de bekendste sinterklaasliedjes is sinterklaas kapoentje. Hieronder wordt de songtekst van het liedje weergegeven.
Sinterklaas kapoentje
gooi wat in mijn schoentje
gooi wat in mijn laarsje dank u sinterklaasje
Sinterklaasje, bonne, bonne, bonne,
gooit wat in mijn lege lege tonne,
gooi wat in de huizen, dan grabbelen we als muizen.

Discussie zwarte piet argumenten

Het is een traditie dus dat spreekt voor zicht.

Tegenargument: 
Je kan niet zeggen dat omdat het een traditie is het moet blijven bestaan want sommige tradities waren niet goed en gelukkig zijn die er ook niet meer zoals onder dat vrouwen minderwaardig werden behandeld, kinderen slaan in de opvoeding, het gebruik van slaven en nog veel meer.
Tegen-tegenargument: 
Dat mag dan wel zo zijn, maar tradities hebben over het algemeen een bepaalde waarde voor de samenleving omdat het met elkaar verbindt en het geeft samenhang. Het Sinterklaas feest is al jarenlang een echt kinderfeest en dat moet je juist koesteren omdat het zo uniek is.
Het is een kinderfeest dat gericht is op kinderen, tijdens het feest denkt men niet eens aan slavernij en het is geen feest waar racistische mensen zo nodig hun ideeën gaan uitwisselen.
Tegenargument:
Dus omdat het een kinderfeest moet iedereen het gewoon maar accepteren? Beter gezegd, je kan het eerder omdraaien in: juist omdat het gericht is op kinderen moet je heel terughoudend zijn. Indirect maak je namelijk aan kinderen reeds duidelijk dat er een bepaald onderscheid is.
Tegen-tegenargument:
Het is totaal onbewezen dat de kinderen die tijdens het Sinterklaas feest naar de optocht gaan en de zwarte pieten zien eerder racistisch zullen zijn.
Er wordt niemand kwaad gedaan. Al zou het ooit te maken hebben gehad met een racistisch idee, dan wordt er nu nog niemand kwaad gedaan. Tijdens het feest zelf worden de donkere mensen niet eens gediscrimineerd. Beter gezegd, donkere mensen kunnen en mogen Sinterklaas spelen net zoals blanke mensen Zwarte Piet kunnen en mogen spelen. Dat kinderen geen kwaad wordt gedaan is al eerder gezegd.

Conclusie

In het geheel met alle argumenten vindt het merendeel het nergens op slaan dat de zwarte piet racistisch zou zijn voor de donkere mensen. Een vrouw uit Amerika begon ermee terwijl er in Amerika geen eens het Sinterklaas feest wordt gehouden. Die vrouw ziet dat dan uit een heel ander perspectief want zelf heeft ze geen eens zo'n feest meegemaakt en het slaat nergens op dat er dan ook echt naar geluisterd wordt. Het sinterklaasfeest is een traditie voor de kinderen en er komt geen enkele racistische gedachte bij spelen want bij de kinderen wordt het aangeleerd dat de zwarte piet zwart wordt door de schoorsteen en dat heeft niets te maken met de donkere huidskleur van de echte donkere mensen. Anders zou er ook een opstand moeten komen voor de rendieren die voor de kar van de kerstman zijn aangespannen met als conclusie dat het dierenmishandeling zou zijn. De mensen die tegen de zwarte piet zijn moeten naar mijn mening zich er gewoon bij neerleggen dat ze ongelijk hebben over de gedachte die er speelt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: coen85
Aantal keer gelezen: 2692x
Toegevoegd: 20-10-2016 10:29
Gewijzigd: 21-10-2016 00:14

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!