vuurwerk oud en nieuw

Oud- en Nieuwjaar tradities

vuurwerk oud en nieuwBen je benieuwd welke verschillende tradities er zijn met oud en nieuw? Het is interessant om daar meer van te weten te komen. Je kunt namelijk erg veel leuke dingen doen met Oud- en Nieuwjaar. We geven je daarom graag tips waar je zelf ook wat mee kunt doen.

Nieuwjaar vieren

Woon je in een van de Westerse landen dan is Nieuwjaar de dag waarop het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. De nacht van Oudjaar kun je wel een van de meest lawaaierige nachten noemen van het jaar. Een van de tradities is wel het afsteken van vuurwerk en de daarmee gepaard gaande feestelijke stemming, muziek, dans en drank. Je kunt wel zeggen dat er in deze nacht voor miljoenen euro’s aan vuurwerk af wordt gestoken. Je kunt je afvragen waarom er eigenlijk op deze avond vuurwerk afgestoken wordt. Om hier een antwoord op te krijgen moet je terug de geschiedenis in.

  • De Germanen zijn begonnen met het afsteken van vuurwerk. De Germanen waren erg bijgelovig en dachten met het maken van lawaai de kwade geesten te verjagen en het nieuwe jaar te verwelkomen.
  • Om nog meer herrie te maken kon je ook de kerkklokken horen luiden, dit alles waren de tradities van vroeger.
  • Nadat er bekend was geworden dat er in China het buskruit was uitgevonden kun je wel zeggen dat er op traditionele wijze flink wordt geknald met Nieuwjaar.
  • Het is nog niet zolang geleden dat je overal het siervuurwerk kon kopen, begin jaren 60 kwam het siervuurwerk in Nederland in opkomst.
  • Siervuurwerk afsteken is een mooie traditie, die in de nacht van Oudjaar naar Nieuwjaar altijd een lust voor het oog is. Veel mensen vinden siervuurwerk mooier en maken dan ook de keuze voor deze soort, in plaats van voor knalvuurwerk. Kinderen mogen vaak mee kijken naar het mooie vuurwerk.

Tradities oud en nieuw

Wat je ook tradities zou kunnen noemen zijn de goede voornemens die altijd genomen worden met oud en nieuw.

  • Ieder jaar hoor je weer ik ga stoppen met roken, ik ga van af nu meer sporten en ik ga zorgen voor een beter gewicht. De goede voornemens horen er echt bij als traditie voor het nieuwe jaar. Veel mensen vragen elkaar op deze dagen ook naar de goede voornemens. Sommige mensen maken geen goede voornemens, ze bekijken wel wat het nieuwe jaar hen gaat brengen. Maar de meeste mensen willen wel dingen gaan veranderen, anders en/of beter gaan doen. Allemaal goede voornemens, waar je na een jaar dan naar terug kunt kijken en dan kunt bekijken of jouw voornemens ook werkelijk zijn behaald. Welke voornemens heb jij? Bespreek ze met anderen en wie weet behaal jij ze dit jaar.
  • Een andere traditie is dat we iedereen het beste wensen voor het volgende jaar en we krijgen vaak de beste wensen terug. Soms bellen mensen elkaar, tegenwoordig wordt er ook vaak een mail gestuurd of een kaart. Maar er zijn ook mensen die begin januari bij elkaar komen om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Ook op het werk wordt er in het nieuwe jaar vaak een bijeenkomst georganiseerd, waarbij iedereen bij elkaar komt om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Binnen bedrijven wordt er dan ook geproost op een succesvol nieuw jaar. 
  • Wat je ook wel een traditie kunt noemen zijn de kerst- en nieuwjaarskaarten, die er elk jaar worden verzonden met daarop gezellige feestdagen en de beste wensen voor het nieuwe jaar. Deze worden vaak al voor 24 december verzonden, zodat mensen de kaart met de kerstdagen binnen hebben. Er zijn verschillende soorten kaarten. Sommige mensen maken de kaarten zelf en schrijven er een persoonlijke boodschap op, er zijn ook mensen die een setje kaarten in de winkel kopen en alleen zijn of haar naam op de kaart zet. Je kunt het zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Sinds de komst van internet versturen veel mensen in plaats van kaarten een e-mail of een e-card, om mensen fijne feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar te wensen.
  • Het eten van oliebollen en appelflappen is ook een traditie, dit zie je alleen maar in Nederland. Sommige mensen bakken alles zelf, anderen gaan op deze dag nog even naar de winkel of naar een gebakkraam om oliebollen te halen.
  • In Nederland heb je ook de zo genaamde Nieuwjaarsverenigingen, die elk jaar weer voor een stunt zorgen door bijvoorbeeld iets te laten verdwijnen, dit kan een beeld zijn maar ook iets anders. In 2012 had je een Oudejaarsvereniging die de straaljager van vliegveld Delen mee hadden genomen.
  • Woon je in het noorden of het oosten van Nederland dan zie je steeds meer het traditionele carbid schieten weer terug komen, je hoort dan harde knallen, die uit melkbussen komen. Er zijn veel mensen die hier gebruik van maken en ook dit keert jaarlijks terug. Ook wordt het soms met de hele familie gedaan, als familietraditie. Misschien ook leuk om eens te ontdekken als je oud en nieuw in het noorden gaat vieren.
  • Dan heb je ook nog de traditionele jaarlijkse Nieuwjaarsduik, die ieder jaar door duizenden mensen op 1 januari wordt gedaan. De traditionele Nieuwjaarsduik is begonnen in Zandvoort in 1960. Tegenwoordig kun je op meerdere plaatsen terecht om aan de Nieuwjaarsduik deel te nemen. Veel mensen doen hier aan mee en het lijkt steeds populairder te worden.



Nieuwsjaardag

Op Nieuwjaarsdag zie je veel families volgens traditie bij elkaar op visite gaan om dan samen lekker wat te eten, op deze manier wordt dan het nieuwe jaar met de familie gevierd. Ook bedrijven hebben ieder jaar de traditie om bijvoorbeeld een mooi kerstpakket te geven aan het personeel als dank voor de goede inzet van het afgelopen jaar. Ook is er nog steeds de traditie van de oudejaarsconferentie die je op de tv of radio kunt zien of horen. Als het nieuwe jaar wordt ingeluid dan doe je dat niet alleen met vuurwerk je mag de champagne volgens traditie zeker niet vergeten. Oudejaarsavond zit men gezellig bij elkaar en men telt af tot middernacht. Kinderen mogen langer opblijven. De jeugd gaat vaak om elf uur op stap om met elkaar het nieuwe jaar in te luiden met muziek en een drankje. Ze feesten de hele nacht door.

Nieuw jaar buiten het christendom

Er wordt niet in ieder land op 1 januari een nieuw jaar gevierd. Er gelden ook andere data:

  • Het Bengaalse Nieuwjaar begint op 14-15 april.
  • Het Russisch Orthodoxe Nieuwjaar begint op 13-14 januari.
  • Het Berberse Nieuwjaar begint op 14 januari.
  • Het Ethiopische Nieuwjaar begint op 11-12 september.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 7733x
Toegevoegd: 02-02-2016 06:52
Gewijzigd: 24-06-2016 15:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!