vuurwerk

Vuurwerk bestellen, waar let je op?

vuurwerkMet oud en nieuw kiezen veel mensen er voor om vuurwerk af te steken. Maar waar ga jij je vuurwerk bestellen en waar let je op bij het bestellen? In dit artikel meer informatie.

Vuurwerk bestellen

Het is nu bijna kerst, zijn jouw voorbereidingen al in gang gezet? Is kerst achter de rug dan heb je niet veel tijd meer om Oudjaar en Nieuwjaar voor te bereiden. De meesten, die vuurwerk willen afsteken tijdens de jaarwisseling, zullen dus naast de voorbereidingen voor kerst ook druk bezig zijn met het bekijken van het aanbod van vuurwerk. De folders worden huis aan huis bezorgd en ook online kun jij het aanbod bekijken. Waar let je op, als je vuurwerk bestelt? Er zijn een aantal punten heel belangrijk om in de gaten te houden bij vuurwerk bestellen. Onderstaand worden enkele punten genoemd:

 • De prijs van het vuurwerk. Hoeveel geld kun je besteden aan vuurwerk? In folders en online staan de prijzen van het vuurwerk vermeld. Vergelijk de prijzen van de diverse aanbieders. Er is nu nog tijd genoeg om je bestelling te plaatsen, dus zoek uit waar kun jij het goedkoopste veilig vuurwerk kunt kopen?
 • De aanbiedingen. Het aanbod is nu groot. Ook vind je nu volop interessante aanbiedingen in de voorverkoop. Wil jij euro's besparen of meer vuurwerk krijgen voor je geld, houd dan de aanbiedingen in de huis aan huis folders en online in de gaten.
 • Het maximum van 25 kilo. Houd je aan de regels. Per persoon mag je 25 kilo aan vuurwerk kopen.
 • Is het legaal of illegaal vuurwerk, voldoet het aangeboden vuurwerk aan de Nederlandse regels? De Nederlandse regels zijn: er dient een Nederlandse gebruiksaanwijzing in het vuurwerkpakket te zitten. Het vuurwerk is op 29, 30 en 31 december te koop. Het vuurwerk is geschikt voor particulier gebruik en dat moet op de verpakking staan. Tevens moet er een beschrijving of een afbeelding op de verpakking staan van de effecten die je kunt verwachten als je het vuurwerk afsteekt. De naam van de fabrikant moet vermeld zijn met het artikelnummer en het productiejaar. Nieuw vuurwerk moet een CE keurmerk hebben. Dat wil zeggen dat het vuurwerk aan de Europese richtlijnen moet voldoen. Dit zijn nu nog richtlijnen en worden straks regels.
 • Voor welke leeftijd is het vuurwerk? Je gezonde verstand gebruiken is belangrijk als je kinderen vuurwerk geeft. Het vuurwerk wordt ingedeeld in categorieën. De categorie geeft het risico, het gevaar van het vuurwerk aan. Categorie 1 is het minst gevaarlijk en vuurwerk uit de categorie 4 is gevaarlijk voor onbevoegden, dit vuurwerk mag alleen afgestoken worden door professionals. Vanaf 12 jaar mag je vuurwerk afsteken dat in de categorie 1 valt, weinig geluid, weinig gevaar. Categorie 1 vuurwerk mag in besloten ruimtes, zelfs binnenshuis worden afgestoken. Vanaf 16 jaar mag je vuurwerk afsteken dat in de categorie 2 valt. Dit vuurwerk geeft weinig geluid en weinig gevaar en moet buitenshuis worden afgestoken. Vanaf 18 jaar mag je categorie 3 vuurwerk afsteken, meer gevaar, meer geluid maar het geluid is niet schadelijk. Moet buiten, op een grote open plaats worden afgestoken. Vuurwerk in de categorie 4 is niet voor consumenten. Dit vuurwerk geeft veel gevaar bij gebruik door onbevoegden. Het geluid is niet schadelijk.
 • Welk vuurwerk afhaalpunt is er bij jou in de buurt? Is de afhaalplek een erkend verkooppunt? Als je vuurwerk online bestelt dan zal de bestelling nooit aan huis worden afgeleverd. Je moet een verkooppunt bij je in de buurt opgeven, waar jij op een bepaalde tijd en dag (29, 30 of 31 december) jouw bestelling kunt ophalen. Je moet je kunnen identificeren. Neem ook de order/het betaalbewijs mee.
 • Betreft het aangeboden vuurwerk goedgekeurd consumentenvuurwerk? Het is niet eenvoudig of helemaal niet te zien of vuurwerk legaal of illegaal is. Ga er van uit dat vuurwerk dat op afwijkende tijden wordt verkocht (anders dan 29, 30 en 31 december) en niet in de legale handel wordt verkocht, illegaal vuurwerk is. Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn: strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen, cobra's. De big Five, lawinepijlen, bangers, shells (mortierbommen), batterijen (flowerbed, cake), Romeinse kaars zijn ook illegaal.  Sommige van deze soorten vuurwerk mogen met minder lading wel als consumenten vuurwerk worden verkocht. Let er op dat op de verpakking staat: geschikt voor particulier gebruik.    
 • Betreft het een vuurwerk erkend verkooppunt? Je kunt een erkend verkooppunt van vuurwerk vaak herkennen aan het opschrift: "Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden". Je vindt hier alleen legaal en goedgekeurd vuurwerk.

Vuurwerk en veiligheid

Bij het bestellen van vuurwerk zul jij je afvragen welk vuurwerk veilig is. Je let speciaal op de veiligheid ervan. Van vuurwerk kun je nooit garanderen dat het voor 100% veilig is. Je kunt er wel alles aan doen om het risico zo klein mogelijk te maken. Dit bereik je door de volgend punten op te volgen:

 • Koop alleen legaal vuurwerk
 • Koop goedgekeurd consumentenvuurwerk, vuurwerk geschikt voor particuliere verkoop
 • Koop vuurwerk bij een erkend verkooppunt
 • Lees vooraf de gebruiksaanwijzing en volg de veiligheidsvoorschriften ook daadwerkelijk op
 • Draag beschermende middelen bijvoorbeeld een veiligheidsbril
 • Steek vuurwerk af op plaatsen waar het geen gevaar vormt, alleen vuurwerk in categorie 1 mag je binnenshuis afsteken, categorie 2 en 3 moet je buiten afsteken en categorie 4 mag je NIET afsteken.

Online vuurwerk bestellen

Online is een groot aanbod te vinden van vuurwerk, zowel legaal als ook illegaal. Uiteraard ga je alleen in zee met bedrijven die legaal vuurwerk verkopen. De voorverkoop is in volle gang en daarbij kun je veel euro's besparen bij online vuurwerk bestellen. Het vuurwerk bestellen gaat eenvoudig. Ken vooraf je budget, want het aanbod is reuze aantrekkelijk en je gaat snel over je budget heen als je niet uitkijkt. Sorteer het vuurwerk op prijs, of kijk naar de vuurwerk top 10, waar jij zeker het mooiste vuurwerk zult zien. Schrijf in op de nieuwsbrief en profiteer van nog eens wat extra korting op je vuurwerk bestelling. Wil je weten welke verkooppunten/winkels voldoen aan de veiligheidseisen en het geven van de juiste informatie en voorlichting over het gebruik van het vuurwerk door een vakbekwame verkoper, doe dan de VuurwerkCheck van erkende verkooppunten. Je kunt op provincie zoeken. Door je postcode in te toetsen vind je de namen van de beste vuurwerk afhaalpunten in jouw regio. Verantwoord online vuurwerk bestellen doe je door genoemde adviezen op te volgen om straks te genieten van spetterend en mooi vuurwerk, om knallend het Nieuwjaar in te gaan.    


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2887x
Toegevoegd: 12-12-2016 08:56
Gewijzigd: 22-12-2016 18:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!