vuurwerk

Consumentenvuurwerk of een vuurwerkshow?

vuurwerkAls je de keuze kon maken tussen consumentenvuurwerk of een vuurwerkshow, welke keuze zou jij dan maken? In dit artikel lees je er meer over.

Vuurwerk, overlast, ergernis of plezier

De Zwarte Pietendiscussie is voorbij na 5 december, of staat op een laag pitje om straks weer volop op te laaien in november van het nieuwe jaar. Zo is dat ook het geval met de vraag of het geen tijd wordt om vuurwerk op een centrale plek af te steken en consumentenvuurwerk te gaan verbieden. Elk jaar opnieuw worden de voordelen en nadelen genoemd. Elk jaar opnieuw komen de tegenstanders en voorstanders van vuurwerk aan het woord om hun mening hierover te geven. Er verandert nog niets, ten minste nog niet…..Iedereen dient zijn verantwoording hierin te nemen, iedereen mag plezier beleven aan vuurwerk, maar niet ten koste van anderen. Als dat besef er is en er naar wordt gehandeld heeft straks iedereen een fijne jaarwisseling, zowel de mensen als ook de dieren.

Vuurwerk zorgt voor overlast

Dat vuurwerk voor overlast kan zorgen, daar zal iedereen het over eens zijn. Niet zozeer het vuurwerk dat wordt afgestoken tijdens de jaarwisseling, dat is traditie, maar de overlast die al veel vroeger in het jaar begint. Deze overlast kost de maatschappij veel geld. Er moeten mensen (politie) worden ingezet, die de overlast aanpakken en die moeten worden betaald van het geld dat de belastingbetaler bij elkaar brengt. De overlast kost nog meer, materiële schade aan brievenbussen bijvoorbeeld, aan auto's, aan ruiten van winkels, bushokjes, openbare vuilnisbakken die het moeten ontgelden. Jammer, vuurwerk is er om plezier aan te beleven om je te verwonderen over prachtige kleuren, rooksignalen en mooie figuren in de lucht.

Vuurwerk zorgt voor ergernis

Naast materiële schade zorgt vuurwerk ook voor mentale schade bij mensen.

  • Mensen kunnen enorm schrikken van het knalvuurwerk, dat niets meer te maken heeft met mooi vuurwerk. Van de enorme harde geluiden schrikken mensen wakker, kinderen en huisdieren worden erg bang. Ruiten trillen in het kozijn! Er zijn eigenaren van huisdieren die bij de dierenarts een kalmerend middel halen. Zeker in een tijd waar je elke dag in het nieuws wordt geconfronteerd met aanslagen heeft knalvuurwerk een zeer negatief effect.
  • Het is helaas onmogelijk dit vaak illegale vuurwerk uit te bannen.
  • Er zijn zelfs ouders die het vuurwerk voor hun pubers in het buitenland gaan halen!! Kun jij je de ergernis van mensen voorstellen die als voorbijganger worden bestookt met vuurwerk en geraakt worden door vuurwerk en in het ziekenhuis belanden? Wat kost het ons allemaal als een illegale of legale vuurwerkstoker een oog of hand kwijtraakt?
  • Genoeg redenen om consumentenvuurwerk in de ban te doen, ook legaal vuurwerk, want bij verkeerd gebruik, een windrichting waarmee geen rekening is gehouden, een vuurwerkpakket dat te vroeg in huis afgaat is de schade en overlast niet te overzien, zowel materiële als ook persoonlijke schade
  •  Dat wil echter niet zeggen dat de jaarwisseling zonder vuurwerk moet verlopen, een vuurwerkshow in elk dorp en in elke stad zou een prachtige oplossing zijn en veel leed en ergernis voorkomen.

Vuurwerk is een traditie en zorgt voor veel kijkplezier

Consumentenvuurwerk verbieden en een vuurwerkshow organiseren voor de inwoners van dorp of stad is een mogelijkheid. Degenen die echter graag zelf vuurwerk afsteken zullen het daar helemaal niet mee eens zijn. Is er een tussenweg mogelijk? Ja, misschien wel!

  • Er wordt al gesproken over vuurwerkvrije zones en op sommige plaatsen zijn deze er al. Zou dat de oplossing zijn voor de tegenstanders van vuurwerk? En waar moeten die vuurwerkvrije zones dan komen? De vuurwerkvrije zones moeten worden ingesteld rondom inrichtingen waar kwetsbare groepen verblijven, maar ook rondom dierenverblijven.
  • Uit onderzoek is gebleken dat tweederde van de Nederlanders voor vuurwerk op één centrale plaats is, een vuurwerkshow in plaats van particulier vuurwerk.
  • Driekwart van de Nederlanders is voorstander van uitbreiding van de vuurwerkvrije zones. Dat valt te rijmen met het aantal mensen dat helemaal geen vuurwerk meer afsteekt, dat zou namelijk 69% zijn. Maar hoe zal een verbod op vuurwerk op bepaalde plaatsen, op de vuurwerkvrije zones, te handhaven zijn? Bijna of zelfs helemaal onmogelijk!
  • Op sommige plaatsen worden borden geplaatst dat de vuurwerkvrije zone aangeeft, waarop staat dat je een boete riskeert als je in het betreffende gebied toch vuurwerk afsteekt, dat bord zou een alternatief kunnen zijn voor de surveillant, maar ook dat dient gecontroleerd te worden. Ook de luchtkwaliteit wordt in de strijd tegen vuurwerk geworpen.
  • Tijdens de jaarwisseling (en nog eens extra bij mist tijdens de jaarwisseling) neemt deze kwaliteit flink af. Wanneer er echter meer siervuurwerk dan explosieven worden gebruikt is de belasting minder erg.
  • Elk jaar wordt de jaarwisseling in januari door diverse gemeenten geëvalueerd. Wat was de overlast, wat zijn de kosten van de vernielingen? Dit alles zal ertoe bijdragen dat het besef groeit dat vuurwerk alleen voor plezier moet zorgen en uit de negativiteit door vandalisme en verkeerd gebruik gehaald moet worden. Het is een mooie traditie tijdens de jaarwisseling als het afsteken op de juiste manier en met het juiste vuurwerk plaatsvindt. Maak elk jaar opnieuw de balans op.
  • Overlast melden heeft dus wel degelijk zin. Misschien het volgend jaar een vuurwerkshow op het dorpsplein of op de stadsmarkt? Er kan dan genoten worden van het spektakel van prachtige kleuren en figuren.
  • Er hoeft slechts op één plek geveegd te worden om de restanten van het vuurwerk te verwijderen. Nu zien de straten er smerig uit na de jaarwisseling en ook die rommel komt in het milieu terecht.
  • Gelukkig zijn er ook veel mensen die hun eigen rommel keurig opvegen, nadat ze hebben genoten van het spel van geluid, de overweldigende kleuren en de magnifieke rooksignalen!
  • Elke gemeente maakt zijn eigen vuurwerkafspraken binnen de normen en regels die in Nederland gelden. Dit verklaart waarom in de ene stad of in het ene dorp wel een vuurwerkvrije zone is en dat in de andere stad of het andere dorp niet het geval is. Ook de samenstelling van de bevolking in de stad of het dorp speelt een rol of vuurwerk als positief of negatief wordt ervaren.
  • Het is positief dat telkens weer zowel de positieve kanten als ook de negatieve kanten van vuurwerk worden belicht. Dat zal er in de toekomst voor zorgen dat iedereen een prettige jaarwisseling kan vieren.       





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3613x
Toegevoegd: 12-12-2016 09:07
Gewijzigd: 22-12-2016 19:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3862 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!