Elk jaar weer dezelfde procedure tijdens de jaarwisseling: let goed op je huisdieren. Houd honden aangelijnd en haal de kat op tijd binnen. Zet het konijnenhok op een veilige plaats, zodat er geen vuurwerk in terecht kan komen. Je kunt er ook voor zorgen dat zowel konijnen als kippen op tijd in het binnenhok zitten als er overdag al wordt geknald. Let ook goed op pony's en paarden, ezels en alle andere dieren en tref maatregelen als je kunt en als dat bij jou in de buurt nodig is. Op sommige plaatsen geeft het vuurwerk veel overlast, op andere plaatsen blijft het rustig. Als je huisdieren hebt of de verantwoording over een kinderboerderij zorg dan dat je in de buurt bent en regelmatig kunt kijken of alles nog in orde is. Kun je niet thuis blijven zorg dan dat de buren het telefoonnummer hebben waarop jij bereikbaar bent. Veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar voor de huisdieren, ze zijn het meer dan waard dat jij er extra op let!
Naast de zorg voor de dieren hebben we uiteraard allemaal de zorg dat voor alle kinderen veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar voorop staat.
Tijdens de jaarwisseling zijn er meer mensen op straat dan in een andere nacht. Veel van hen zijn toeschouwers bij het vuurwerk op het dorps- of stadsplein en staan op veilige afstand te genieten van dit prachtige schouwspel. Bij veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar denken we in eerste instantie aan het gevaar en de overlast die vuurwerk met zich meebrengt. Jammer, want siervuurwerk hoeft geen overlast te geven. Zeker niet als het wordt afgestoken op voor iedereen en alle dieren veilige plaatsen.
Helaas voor de vrije vogels in de natuur is er nooit een goede plek voor vuurwerk! Nu is vuurwerk is niet het enige gevaar, ook het teveel drinken van alcohol kan gevaar opleveren voor de dronken persoon zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving als hij of zij toch aan het verkeer deelneemt (en dat doe je zelfs als voetganger). Verloopt de jaarwisseling ijskoud, dan is onderkoeling bij alcoholmisbruik een probleem waar vaak geen rekening mee wordt gehouden. Het comazuipen van jongeren zorgt voor drukte in de ziekenhuizen. Als iedereen een beetje op elkaar let, kan veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar op straat wellicht binnenkort iets vanzelfsprekends zijn.
Voor veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar in huis moet je zelf zorgen. Sommige zaken spreken voor zich en toch gebeuren er tijdens de jaarwisseling in huis ook veel ongelukken door brand bijvoorbeeld. Steek jij graag kaarsen aan tijdens de feestdagen, dat is heel sfeervol maar blijf er bij. Zet de kaarsen op een stevige ondergrond en leg er geen frutsels bij om de boel te versieren, deze zijn vaak zeer brandbaar. Laat ook kinderen niet alleen bij brandende kaarsen, zelfs niet als je even naar het toilet moet. Kleine kinderen worden vaak aangetrokken door die mooie brandende kaars en zij kijken met hun handjes, ze branden hun vingers en laten de kaars vallen.
Ook huisdieren laat je niet alleen in de kamer bij brandende kaarsen, een enthousiaste staart zwaait eenvoudig de kaars om. Even niet opletten en je kamer staat in brand. Kijk maar eens goed rond hoeveel brandbare spullen er in je woning staan. Zet de frituurpan niet aan als je "nog even weg moet", dat even kan weleens te lang duren. Zet de frituurpan ook niet aan als je moe bent en op de bank gaat liggen, je valt in slaap en…….Houd ook rekening met inbraak als de hele buurt op een bepaalde plek in de wijk met elkaar proost op het nieuwe jaar. Door tv spotjes wordt iedere burger gewaarschuwd. Veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar in huis hoeft de gezelligheid gelukkig niet in de weg te staan.