oud en nieuw

Veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar

oud en nieuwMet Oud en Nieuwjaar steken veel mensen vuurwerk af. Daarbij is de veiligheid van mens en dier erg belangrijk. In dit artikel lees je hier meer over.

Veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar voor de huisdieren

Elk jaar weer dezelfde procedure tijdens de jaarwisseling: let goed op je huisdieren. Houd honden aangelijnd en haal de kat op tijd binnen. Zet het konijnenhok op een veilige plaats, zodat er geen vuurwerk in terecht kan komen. Je kunt er ook voor zorgen dat zowel konijnen als kippen op tijd in het binnenhok zitten als er overdag al wordt geknald. Let ook goed op pony's en paarden, ezels en alle andere dieren en tref maatregelen als je kunt en als dat bij jou in de buurt nodig is. Op sommige plaatsen geeft het vuurwerk veel overlast, op andere plaatsen blijft het rustig. Als je huisdieren hebt of de verantwoording over een kinderboerderij zorg dan dat je in de buurt bent en regelmatig kunt kijken of alles nog in orde is. Kun je niet thuis blijven zorg dan dat de buren het telefoonnummer hebben waarop jij bereikbaar bent. Veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar voor de huisdieren, ze zijn het meer dan waard dat jij er extra op let!

Veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar voor kinderen

Naast de zorg voor de dieren hebben we uiteraard allemaal de zorg dat voor alle kinderen veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar voorop staat.

  • Kinderen kunnen zomaar slachtoffer worden van vuurwerk, legaal of illegaal vuurwerk. Daarvoor hoeven ze niet zelf vuurwerk af te steken, ook als toeschouwer kun je letsel oplopen door vuurwerk. Er wordt dan ook geadviseerd om kinderen een veiligheidsbril op te zetten.
  • Oogletsel komt namelijk vaak voor tijdens de jaarwisseling en kan een kind levenslang problemen geven, zelfs blindheid. De wat oudere kinderen die zelf vuurwerk af mogen steken van hun ouders, zullen deze veiligheidsbril ook dragen, ten minste dat is wel aan te raden. Ouders dienen in de buurt te zijn en de kinderen te wijzen op de gevaren, zonder het plezier weg te nemen dat vuurwerk ook met zich meebrengt.
  • De pubers gaan zelf met een tas vol vuurwerk de straat op, ouders hebben in dat geval weinig invloed en zicht op de activiteiten van deze jeugd. Uiteraard dienen ouders ook hun pubers te wijzen op de gevaren en de overlast die de jongeren kunnen veroorzaken. Vertel waar ze wel en waar ze geen vuurwerk moeten afsteken (niet bij bejaardenhuizen, niet bij dieren, niet naar het verkeer gooien).
  • De pubers moeten van huis hebben meegekregen hoe het hoort en weten wanneer ze overlast veroorzaken. Maak duidelijke afspraken met je pubers en zorg dat er consequenties aan vast zitten als zij zich niet aan de afspraken houden, dat geldt voor vuurwerk, roken en alcohol! Naast oogletsel is letsel aan de handen ook een veelvoorkomend probleem met name bij kinderen en jongeren.
  • Wees goed voorbereid en tref maatregelen om het feest van Oudjaar en Nieuwjaar niet te laten verpesten door vuurwerkongelukken.
  • Vergeet de vuurwerkongelukken voordat het 31 december is niet! Er zijn veel jongeren en ook hun ouders die het vuurwerk in het buitenland halen, omdat het fraaier en goedkoper zou zijn. Ze vervoeren het vuurwerk en dat is illegaal, ze slaan de gekochte voorraad op in hun woning, vaak zelfs onder hun bed.
  • Het behoeft geen uitleg dat dit geen veilige manier is van vuurwerk opslaan, ook al is het goed verpakt neem dit risico niet! Het is trouwens verboden om vuurwerk in te voeren uit het buitenland, want in Nederland gelden andere regels voor vuurwerk dan in het buitenland.
  • Alleen onder bepaalde voorwaarden en als je het aangeeft mag je in het buitenland vuurwerk kopen. Vuurwerkpakketten kunnen online besteld worden, maar deze worden niet thuis afgeleverd. Er wordt een dealer genoemd, waar jij je pakket kunt afhalen. Veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar, ouders geef het juiste voorbeeld en stel grenzen.

Veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar op straat

Tijdens de jaarwisseling zijn er meer mensen op straat dan in een andere nacht. Veel van hen zijn toeschouwers bij het vuurwerk op het dorps- of stadsplein en staan op veilige afstand te genieten van dit prachtige schouwspel. Bij veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar denken we in eerste instantie aan het gevaar en de overlast die vuurwerk met zich meebrengt. Jammer, want siervuurwerk hoeft geen overlast te geven. Zeker niet als het wordt afgestoken op voor iedereen en alle dieren veilige plaatsen.

Helaas voor de vrije vogels in de natuur is er nooit een goede plek voor vuurwerk! Nu is vuurwerk is niet het enige gevaar, ook het teveel drinken van alcohol kan gevaar opleveren voor de dronken persoon zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving als hij of zij toch aan het verkeer deelneemt (en dat doe je zelfs als voetganger). Verloopt de jaarwisseling ijskoud, dan is onderkoeling bij alcoholmisbruik een probleem waar vaak geen rekening mee wordt gehouden. Het comazuipen van jongeren zorgt voor drukte in de ziekenhuizen. Als iedereen een beetje op elkaar let, kan veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar op straat wellicht binnenkort iets vanzelfsprekends zijn.  

Veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar in huis 

Voor veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar in huis moet je zelf zorgen. Sommige zaken spreken voor zich en toch gebeuren er tijdens de jaarwisseling in huis ook veel ongelukken door brand bijvoorbeeld. Steek jij graag kaarsen aan tijdens de feestdagen, dat is heel sfeervol maar blijf er bij. Zet de kaarsen op een stevige ondergrond en leg er geen frutsels bij om de boel te versieren, deze zijn vaak zeer brandbaar. Laat ook kinderen niet alleen bij brandende kaarsen, zelfs niet als je even naar het toilet moet. Kleine kinderen worden vaak aangetrokken door die mooie brandende kaars en zij kijken met hun handjes, ze branden hun vingers en laten de kaars vallen.

Ook huisdieren laat je niet alleen in de kamer bij brandende kaarsen, een enthousiaste staart zwaait eenvoudig de kaars om. Even niet opletten en je kamer staat in brand. Kijk maar eens goed rond hoeveel brandbare spullen er in je woning staan. Zet de frituurpan niet aan als je "nog even weg moet", dat even kan weleens te lang duren. Zet de frituurpan ook niet aan als je moe bent en op de bank gaat liggen, je valt in slaap en…….Houd ook rekening met inbraak als de hele buurt op een bepaalde plek in de wijk met elkaar proost op het nieuwe jaar. Door tv spotjes wordt iedere burger gewaarschuwd. Veiligheid met Oudjaar en Nieuwjaar in huis hoeft de gezelligheid gelukkig niet in de weg te staan.    






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 5217x
Toegevoegd: 12-12-2016 09:09
Gewijzigd: 24-12-2016 22:09

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!