kerst

Kerst zonder poespas

kerstHeb je zin een leuke kerst zonder al teveel poespas? Lees dan deze tips door en je hebt een zorgeloze kerst!

Kerstdiner zonder gedoe

Een kerstdiner zonder gedoe is misschien waar je naar op zoek bent als je niet al je vrije tijd aan de voorbereidingen wil besteden. Je kijkt uit naar de feestdagen en de vrije tijd, maar wat blijft er van de vrije tijd over als je voor je gezin of een ander gezelschap een kerstdiner moet maken? Niet veel natuurlijk! Maar je vindt de kerstdagen wel gezellig en wil daar best aandacht aan besteden. Dat kan echter ook op een eenvoudige manier, waardoor je niet dagen in de keuken hoeft te staan en van te voren veel tijd kwijt bent in de rij aan de kassa van de supermarkt, de bakker, de groenteboer en de slager. Hoe pak je een kerstdiner zonder gedoe aan? Je wil uiteraard wel dat het gezellig wordt aan tafel en dat het eten lekker is.

Kerst tips

Onderstaand enkele tips en manieren om een kerstdiner zonder gedoe te serveren, dat toch heerlijk is.

  • Weet voor hoeveel personen, volwassenen en kinderen, je een kerstdiner moet samenstellen.
  • Mogen de gasten alles eten, of moet je met een allergie of dieet rekening houden?
  • Maak een menu, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, misschien leuk als de kinderen je daarbij helpen. De grotere kinderen kunnen het menukaartje maken en de kleinste kinderen kunnen het kaartje kleuren. Een menukaartje gemaakt door kinderen is uniek en daar hoef jij niets aan te veranderen, het is goed zoals het is. Geen zin om zelf een menu te bedenken? De grote supermarkten doen hun uiterste best er ook dit jaar weer een groot feest van te maken en helpen je daarbij.
  • Aan de hand van het menu maak jij je boodschappenlijstje en aan de hand daarvan doe jij de boodschappen, je laat de boodschappen thuis bezorgen of je stuurt je partner weg om boodschappen te doen. Doe dit ruim voor de kerstdrukte.
  • Voorgerecht, kook een lekkere verse groentesoep. Dat kan een dag voor kerst. Om het feestelijk te maken serveer je er knapperbolletjes bij. Neem gesneden soepvlees en gesneden soepgroenten, denk er aan om ook de bouillonblokjes en vermicelli op je boodschappenlijstje te zetten. Dit kan allemaal ruim voor kerst in huis worden gehaald. Te veel werk, dan neem je een pak of blik soep en serveer de soep met een soepstengel of stokbrood. Zet de pan soep op tafel en geef de gasten een soepkom. Ieder schept zelf naar behoefte op. Een pasteitje met ragout is ook een heel eenvoudig voorgerecht.
  • Hoofdgerecht, kies vlees en bestel het bij de slager, invriezen kan ook als je niet in de kerstdrukte boodschappen wil doen. Vlees kun je ook de dag voor het kerstdiner braden. Kies voor 3 soorten groenten en haal kant en klaar bakken gemengde groenten, salades en potten groenten, bijvoorbeeld haricot verts bonen (dit zijn lange, dunne sperziebonen), worteltjes en erwten, maïs. Dien de groenten op in een mooie schaal en ieder schept voor zichzelf op. Op die manier hoef jij geen "mooie bordjes eten" te maken. Zet kleine porties verspreid over de tafel. De aardappelbolletjes, schijfjes en of frietjes bak/frituur je vers. Sausjes en salades zet je op tafel. De lekkerste salades zijn ook kant en klaar te koop. Doe de sausjes niet in een schaaltje, want dan moet je vaak veel weggooien. Ieder kan zelf uit het flesje of de flacon het sausje op zijn bord doen.
  • Nagerecht, het toetje. Dit kun je heel feestelijk zelf maken of ook weer kant en klaar kopen. Er is een groot aanbod aan de lekkerste nagerechten. Je kunt de gasten zelf hun toetje laten maken. Koop grote verpakkingen en geen eenpersoons porties, dan ben je een stuk voordeliger uit. Koop grote bakken ijs, bijvoorbeeld roomijs en chocolade ijs, koop vers fruit, bananen, mandarijnen, koop een pot kersen, enkele bakjes met gemengd vers fruit,  slagroom (zelf kloppen is wel erg lekker!) en enkele bakken pudding bijvoorbeeld chipolatapudding, chocoladesaus (lekker over een banaan) en aardbeiensaus voor de liefhebbers. Voor de kleinsten koop je ijswafels (waaiers) en een zak gekleurde snoepjes om het toetje te versieren. Zeker weten dat de volwassenen hier ook van genieten. Op deze manier heeft iedereen aan tafel ook wat te doen, zijn of haar eigen toetje maken, heel belangrijk voor kinderen. Het is voor de kinderen niet gemakkelijk om lang stil te zitten.
  • Een kop koffie na met heerlijke koffieboontjes, thee of frisdrank kan natuurlijk ook.  
  • Tijdens het kerstdiner schenk je wijn, water of een sapje voor de kinderen. Zet zoveel mogelijk alles op tafel en je kunt zelf ook genieten van de gasten en het eten. Laat de kinderen van tafel gaan als de volwassenen gezellig napraten, zij hebben lang genoeg stil gezeten en dat voorkomt ruzie aan tafel.

Kerstontbijt

Wil jij deze kerst weleens genieten van je vrije tijd, tijd besteden aan je partner en kinderen? Kies voor een uitgebreid kerstontbijt en plan de rest van de dag vrij. Een heerlijk en goed kerstontbijt is een mooi begin van de dag. Iedereen geniet van een mooi gedekte tafel, die je de avond tevoren al kunt dekken. Gezellig servies, groene en rode servetten, wat kaarsjes en groene hulsttakjes zorgen meteen voor de kerstsfeer. De ochtend van kerst zet je de tafel vol met veel verschillende soorten brood, sapjes, scones met jam en kaas, kerststol, croissants, amandelstaaf, brownies, broodrolletjes met cranberrycompote, warme schijfjes appel met kaneel, een kerstboom gemaakt van slagroomsoesjes, kerstkransjes van koek en chocolade, een kerstmannetje van roomboter, feestbrood, krentenbollen, pannenkoekjes met chocoladesaus en schijfjes banaan  enz. Het fraaie van een kerstontbijt is de ruime keuze uit de vele soorten eten en snoep. Dat wordt lekker buffelen.

Combineer het eten met het uitpakken van de cadeautjes en niemand vindt dat het eten te lang duurt, ook de kleintjes niet. Je kunt onder het bordje van de kinderen een nummer leggen dat combineert met het nummer van het pakje dat zij uit mogen pakken. Heb jij ook dit jaar van je werkgever een kerstpakket ontvangen? Ook dat cadeau kun je onder de boom leggen en samen met de kinderen uitpakken. De rest van de dag geniet je van elkaar, ga je heerlijk naar buiten en wat later in de middag leg je de worstenbroodjes in de oven. Heeft er al iemand trek? Tip: het hele gezin tijdens het ontbijt heerlijk in een huispak, zo relaxed was kerst nog nooit.        


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3851x
Toegevoegd: 15-12-2016 15:03
Gewijzigd: 29-12-2016 22:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!