kerst

10 tips om de feestdagen door te komen

kerstVraag je je af hoe je dit jaar de feestdagen door gaat komen? Met deze tips gaat het vast en zeker lukken!

Feestdagen

De een verheugt zich op de feestdagen: Kerst, Oudjaar en Nieuwjaar, de ander hoopt dat het snel 2 januari is. Dat laatste kun je voorkomen, door ervoor te zorgen dat je goed in je vel zit voordat de feestdagen beginnen. Ook jij kunt dan genieten van de feestdagen.

Vrije dagen

Veel mensen kijken uit naar de vrije dagen rondom de feestdagen, maar er zijn zoveel verplichtingen, dat er van een vrije dag geen sprake is. Weer anderen zijn bang om in gewicht aan te komen tijdens de feestdagen, juist nu ze enkele kilo's kwijt zijn geraakt. Wat te doen met de druk die jij ervaart van familieleden die alleen zijn met kerst als jij ze niet uitnodigt? De feestdagen brengen nogal wat zorgen met zich mee, schuldgevoel over je gewicht, schuldgevoel wat betreft familie, schuldgevoel over geld, schuldgevoel over gezondheid enz. Hoe ga je dat dit jaar voorkomen? Hier volgen 10 tips om de feestdagen door te komen zonder schuldgevoel en zonder teveel gedoe.

10 tips om de feestdagen zonder schuldgevoel en teveel gedoe door te komen

  • De eerste tip betreft het aankomen in gewicht. Geniet van het eten, eet langzaam, drink veel water, beperk de extraatjes tot de feestdagen en plak er geen 3e kerstdag aan vast om alle restje op te eten, eet kleine porties, eet fruit, gezonde salades, soep en ga tussen het eten door naar buiten om te bewegen.
  • De tweede tip betreft het voorkomen van stress. Krijg je tijdens de feestdagen gasten, begin dan op tijd met de voorbereidingen. Wat je vooraf kunt doen stel dat niet uit. Zorg dat je zelf lekker in je vel zit en niet te moe bent om een diner te verzorgen, neem een paar dagen extra vrij. Zorg dat je de kleding ruim van te voren in orde hebt gemaakt als jij wilt dat iedereen met kerst nieuwe kleding draagt. Vraag je echter ook af, waarom nieuwe kleding nodig is tijdens een kerstdiner. Zeker bij kinderen kan dat verkeerd uitpakken als ze knoeien en dan zeer verdrietig worden, omdat hun kleding vies is geworden. Het wordt er aan tafel dan niet gezelliger op. Neem kleding die goed uitwasbaar is! Nodig mensen uit waarmee jij graag aan tafel zit en niet omdat het zo hoort. Een ontspannen sfeer is belangrijker dan dat alles op rolletjes moet lopen.
  • De derde tip betreft schuldgevoel ten aanzien van anderen. Wil jij een keer alleen met je eigen gezin kerst vieren dan is dat jouw goed recht. Vraag een broer of zus om je ouders uit te nodigen als jij dat normaal gesproken elk jaar doet. Doe dit wel op tijd! Word jij uitgenodigd bij anderen voor het kerstdiner, high tea, brunch of gourmetten enz. voel dit niet als een verplichting om daar ja tegen te zeggen als je liever thuis blijft. Durf nee te zeggen en weet dat je geen uitleg verschuldigd bent.
  • De vierde tip betreft goedkoop de feestdagen doorkomen. Vind jij dat je teveel aan boodschappen hebt uitgegeven voor het kerstfeest, maak dan meteen een plan hoe je dat de eerste week van januari "goed gaat maken" door minder uit te geven. Beter is het om te voorkomen dat je teveel uitgeeft. Maak voor jezelf een lijstje wat je nodig hebt met de prijzen en kijk naar het totaal. Is het boven je budget? Wat kan er minder? Haal houdbare boodschappen tijdens aanbiedingen. Wat kun je zelf maken met verse producten? Eet je met veel gasten, dan is het niet raar om voor te stellen dat iedereen een gerecht maakt voor het kerstdiner.
  • De vijfde tip betreft gezond de feestdagen doorkomen. Probeer voldoende weerstand te hebben voordat december begint. Durf nee te zeggen als er teveel van je gevraagd wordt. Beperk het gebruik van alcohol, drink veel water. Eet vers fruit, groente en noten. Ga naar buiten tussen de eetmomenten door, een kwartier is prima, langer mag uiteraard ook.
  • De zesde tip betreft om sportief de feestdagen door te komen. Veel mensen vinden de feestdagen saai, omdat ze binnen op de bank blijven zitten of aan tafel. Hoe fijn is het om tussendoor een heerlijke wandeling te maken, door de kou, wellicht door de sneeuw. Je komt als herboren terug en dan smaakt alles weer heerlijk. Je voelt je ook minder schuldig als je nog wat eet of snoept omdat je in beweging bent geweest. 2e Kerstdag zijn er diverse activiteiten ook op sportief gebied, wat houdt je tegen om mee te doen?
  • De zevende tip betreft de manier om minstens enkele uren vrij te houden voor jezelf. "De vrije dagen zijn voorbij voordat ik er van heb kunnen genieten", dat hoor je mensen vaak zeggen. Jammer, neem dat momentje voor jezelf, plan wat uurtjes tijd voor jezelf. Voordat de drukte begint is het belangrijk dat je wat ontspant om zo de drukte beter te verdragen, maar ook daarna is het heerlijk om enkele uren vrij te zijn en terug te kunnen kijken op een geslaagd kerstdiner.
  • De achtste tip betreft buitenshuis de feestdagen vieren. Wil jij een keer helemaal zonder zorgen de feestdagen vieren met je gezin, of partner, boek een gezellig kerstarrangement en je weet niet wat je overkomt, zoveel sfeer en gezelligheid!
  • De negende tip betreft de taken verdelen tijdens de feestdagen. Ga je thuis de feestdagen vieren met familie, vrienden en/of kennissen verdeel de taken, zodat niet één persoon dagen in de keuken hoeft te staan (recepten proberen, voorbereiden kerstdiner en op de dag zelf het bereiden van het diner of een andere maaltijd), boodschappen moet doen, producten op tijd moet bestellen enz. Ieder een taak en vervolgens samen eten, zodat niemand op de dag van het feest te moe is om te genieten.
  • De tiende tip betreft lekker in je vel zitten voordat de drukte van de feestdagen begint. Het klinkt misschien niet zo vanzelfsprekend maar toch is het belangrijk dat je goed uitgerust en fit de feestdagen in gaat, dus dat je als het enigszins mogelijk is voor kerst al een of meer dagen vrij neemt. Je kunt ook begin december vrij nemen en de voorbereidingen treffen die niet tijd gebonden zijn. Fit zijn is uiteraard een vereiste en dat heb je niet helemaal zelf in de hand. Toch kun je proberen voldoende weerstand te hebben, door gezond te eten, goed te slapen en nee te zeggen tegen dingen die je teveel belasten. Als jij goed in je vel zit, kun je de wereld en het kerstdiner zonder stress aan! Een kerst om van te genieten voor iedereen, de feestdagen doorkomen op een heel fijne manier, dat is waarvoor deze dagen bedoeld zijn.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2651x
Toegevoegd: 07-12-2016 18:14
Gewijzigd: 19-12-2016 22:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!