Vroeger werd je geleerd als je iets bij de kerstboom had gelegd (een mooie tekening bijvoorbeeld) er de volgende ochtend cadeautjes onder de kerstboom voor je lagen. Vroeger was het ook zo als je wakker werd en je ging naar beneden er opeens een kerstboom stond die helemaal versierd was. In de kerstboom zag je dan vaak cadeautjes hangen die voor de kinderen bestemd waren. Je ouders probeerden je vroeger wijs te maken dat dit allemaal gedaan werd door de kerstman. Nu je ouder bent weet je dat de kerstman niet bestaat. Je vraagt je af waarom deze tradities er zijn. Is kerstmis wel de geboortedag van Christus, zoals de katholieken beweren?
Ga je in de encyclopedie opzoeken wat het woord kerstmis betekent dan staat daar in de boeken dat kerstmis betekent mis van Christus. Je kunt wel zeggen dat kerstmis het grote feest van Christus is volgens de katholieke kerk. Als je de bijbel leest dan kom je nergens iets tegen over het grote feest van de katholieke kerk, dit zag je pas een paar eeuwen later ontstaan. Je kunt in de encyclopedieën ook lezen dat er na de dood van Christus op veel plaatsen een geheime dienst werd gehouden, deze diensten werden missen genoemd. In het jaar 336 had je een Romeinse keizer die 25 december uitriep tot officiële geboortedag van Jezus Christus, op deze dag werd een mis gehouden die Christes Masse werd genoemd, vandaar de naam kerstmis.
Als je de bijbel kent dan weet je dat Jezus Christus niet is geboren op 25 december. Je zou eerder zeggen dat hij is geboren op 6 januari, in sommige Oosterse kerken wordt op 6 januari kerstmis gevierd. Officiële documenten hierover kun je nergens vinden, alle twee de datums zijn feestdagen die gevierd worden lang voor de geboorte van Christus. Je kunt in een encyclopedie ook lezen dat de datum 25 december niet overeenkomt met de geboorte van Christus maar met het feest van de Natalis Solis Invicti, dit is het Romeinse zonnefeest.
Je zult jezelf wel af gaan vragen wanneer Jezus dan wel is geboren, hier blijven de meningen over verdeeld. Je hebt geleerde mensen die zeggen dat Jezus is geboren en dat kerstmis gevierd moet worden in de Joodse maand genaamd Tisri, dit zou dan moeten zijn in september of oktober. De Joodse gemeenschap viert in deze maanden het Loofhuttenfeest.
Zoals je kunt lezen zijn de meningen over kerstmis nogal verdeeld, maar wat wel zeker is, is dat kerstmis gebruikt wordt door de Rooms Katholieken. Met kerstmis zie je dat de Christenen de geboorte van Jezus vieren. Je kunt in het evangelie van Lucas en Mattheüs lezen over de geboorte van Christus. In de westerse wereld en in de kerken van het Oosterse Christendom zie je dat kerstmis op 25 december wordt gevierd. Bij de meeste Rooms Katholieken is het zo dat je de avond voor kerstmis naar een nachtmis gaat. Woon je in het Westen van Europa dan is 25 december de eerste kerstdag en 26 december de tweede kerstdag.
Wat je ook wel een traditie kunt noemen is dat er met kerstmis meestal wel een staatshoofd een kersttoespraak zal houden. Waar je zeker van kunt zijn is dat de Paus bij de Sint-Pietersbasiliek een kersttoespraak zal houden met kerstmis, de Paus geeft dan zijn zegen en wenst dan iedereen een zalig kerstfeest. Als typische kerstwens bij de katholieken hoor je vaak zeggen een zalig kerstfeest gewenst.
Op 24 december begint kerstavond, het eigenlijk kerstfeest. Het is het begin van de kerstnacht. Deze nacht herdenken we het feit dat Jezus in de kerstnacht is geboren, meer dan 2.000 jaar geleden. Het is ook de nacht van de bezinning. In huis hebben mensen vaak gedempt licht, kaarsen aan, genieten van de stilte van de nacht en er wordt gekeken naar de sterren en het kerstgevoel wordt opgeroepen. Veel kerken openen dan de deuren en iedereen kan dan een avond- of nachtmis bijwonen.
Bij kerst hoort ook kerstversiering, daarin zijn er verschillende mogelijkheden: