kerstmis

Waar komt kerstmis vandaan?

kerstmisKerstmis, een feest dat ieder jaar door veel mensen gevierd wordt met familie en vaak ook met vrienden. Mensen komen bij elkaar om samen te eten en een gezellige dag/avond te hebben. Geniet daarom ook van deze mooie dagen en ontdek nu de leukste tradities die bij kerstmis horen.

Kerstmis

Vroeger werd je geleerd als je iets bij de kerstboom had gelegd (een mooie tekening bijvoorbeeld) er de volgende ochtend cadeautjes onder de kerstboom voor je lagen. Vroeger was het ook zo als je wakker werd en je ging naar beneden er opeens een kerstboom stond die helemaal versierd was. In de kerstboom zag je dan vaak cadeautjes hangen die voor de kinderen bestemd waren. Je ouders probeerden je vroeger wijs te maken dat dit allemaal gedaan werd door de kerstman. Nu je ouder  bent weet je dat de kerstman niet bestaat. Je vraagt je af waarom deze tradities er zijn. Is kerstmis wel de geboortedag van Christus, zoals de katholieken beweren?

Betekenis kerstmis

Ga je in de encyclopedie opzoeken wat het woord kerstmis betekent dan staat daar in de boeken dat kerstmis betekent mis van Christus. Je kunt wel zeggen dat kerstmis het grote feest van Christus is volgens de katholieke kerk. Als je de bijbel leest dan kom je nergens iets tegen over het grote feest van de katholieke kerk, dit zag je pas een paar eeuwen later ontstaan. Je kunt in de encyclopedieën ook lezen dat er na de dood van Christus op veel plaatsen een geheime dienst werd gehouden, deze diensten werden missen genoemd. In het jaar 336 had je een Romeinse keizer die 25 december uitriep tot officiële geboortedag van Jezus Christus, op deze dag werd een mis gehouden die Christes Masse werd genoemd, vandaar de naam kerstmis.

Kerstmis en de bijbel

Als je de bijbel kent dan weet je dat Jezus Christus niet is geboren op 25 december. Je zou eerder zeggen dat hij is geboren op 6 januari, in sommige Oosterse kerken wordt op 6 januari kerstmis gevierd. Officiële documenten hierover kun je nergens vinden, alle twee de datums zijn feestdagen die gevierd worden lang voor de geboorte van Christus. Je kunt in een encyclopedie ook lezen dat de datum 25 december niet overeenkomt met de geboorte van Christus maar met het feest van de Natalis Solis Invicti, dit is het Romeinse zonnefeest.

Geboorte Jezus

Je zult jezelf wel af gaan vragen wanneer Jezus dan wel is geboren, hier blijven de meningen over verdeeld. Je hebt geleerde mensen die zeggen dat Jezus is geboren en dat kerstmis gevierd moet worden in de Joodse maand genaamd Tisri, dit zou dan moeten zijn in september of oktober. De Joodse gemeenschap viert in deze maanden het Loofhuttenfeest.

Meningen kerstmis

Zoals je kunt lezen zijn de meningen over kerstmis nogal verdeeld, maar wat wel zeker is, is dat kerstmis gebruikt wordt door de Rooms Katholieken. Met kerstmis zie je dat de Christenen de geboorte van Jezus vieren. Je kunt in het evangelie van Lucas en Mattheüs lezen over de geboorte van Christus. In de westerse wereld en in de kerken van het Oosterse Christendom zie je dat kerstmis op 25 december wordt gevierd. Bij de meeste Rooms Katholieken is het zo dat je de avond voor kerstmis naar een nachtmis gaat. Woon je in het Westen van Europa dan is 25 december de eerste kerstdag en 26 december de tweede kerstdag.Tradities met kerstmis

Wat je ook wel een traditie kunt noemen is dat er met kerstmis meestal wel een staatshoofd een kersttoespraak zal houden. Waar je zeker van kunt zijn is dat de Paus bij de Sint-Pietersbasiliek een kersttoespraak zal houden met kerstmis, de Paus geeft dan zijn zegen en wenst dan iedereen een zalig kerstfeest. Als typische kerstwens bij de katholieken hoor je vaak zeggen een zalig kerstfeest gewenst.

Kerstavond

Op 24 december begint kerstavond, het eigenlijk kerstfeest. Het is het begin van de kerstnacht. Deze nacht herdenken we het feit dat Jezus in de kerstnacht is geboren, meer dan 2.000 jaar geleden. Het is ook de nacht van de bezinning. In huis hebben mensen vaak gedempt licht, kaarsen aan, genieten van de stilte van de nacht en er wordt gekeken naar de sterren en het kerstgevoel wordt opgeroepen. Veel kerken openen dan de deuren en iedereen kan dan een avond- of nachtmis bijwonen.

Kerstversiering

Bij kerst hoort ook kerstversiering, daarin zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Kaarsen worden veel gebruikt, het geeft een warme en gezellige sfeer aan de kamer.
  • Kerstklokken worden ook vaak gebruikt. Voor de Christenen luiden de kerstklokken de geboorte van Jezus in. Ze zien het dan ook als het symbool voor kerstmis.
  • Een kerstkrans, het is een geliefde raamversiering tijdens kerstmis, maar wordt ook vaak als deurversiering gebruikt.
  • Adventskrans, de belangrijkste krans tijdens de kerstdagen.
  • Hulst, het is de kerstplant. Het is de enige eeuwig groene loofboom in Nederland en België. De hulsttakken worden veelal gebruikt als kerstdecoratie, mede omdat ze zo mooi glanzend zijn en ook door de mooie helder rode besjes.
  • Kerststal, een stal met beelden, kan onder de kerstboom geplaatst worden, maar er kan ook gekozen worden voor een levende kerststal meestal op het stadsplein of in het dorp bij de kerk met echte schapen. In de kerk wordt de kerststal tijdens de nachtmis soms bewoond door een echte baby, een Jozef en Maria, de dieren en de Drie Koningen. Het kindje Jezus (de baby) ligt in een bakje stro, Jozef en Maria, de os en de ezel, de schaapjes en de herders zorgen voor een levende kerststal. Ook de Drie Koningen mogen niet vergeten worden. Er zijn verschillende plaatsen verspreid over het land waar ieder jaar een levende kerststal te vinden is. Deze wordt veel bezocht. Vrijwilligers maken de kerststal. Vaak staat er een bus, waarin geld gestopt kan worden voor de onkosten of voor een goed doel.
  • De kerstboom mag niet vergeten worden en is echt de traditie met kerst. Sommige mensen kiezen ieder jaar voor een echte boom, waarbij de naalden na een tijdje af kunnen vallen. Bij een kerstboom zonder kluit gebeurt dat eerder dan wanneer je een kerstboom met kluit in je kamer plaatst. Een kerstboom met kluit kun je na de feestdagen in de tuin planten. Je kunt de boom zelf versieren met ballen en lampjes. Er zijn ook mensen die een kunstboom kiezen, een die ze of ieder jaar versieren, of zo “kant en klaar” weer naar de zolder verplaatsen en het volgende jaar weer naar beneden halen. De creatieve mensen maken elk jaar zelf hun kerstversiering, elke jaar in een andere stijl en/of kleur. Zij zijn daar geruime tijd voor kerstmis al mee begonnen. De kerstboom staat in meer huizen dan de kerststal.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 7431x
Toegevoegd: 08-02-2016 05:04
Gewijzigd: 23-03-2016 16:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!