vuurwerk

Vuurwerk, welke soorten zijn er?

vuurwerkEr bestaan verschillende soorten vuurwerk. Welke soorten ken jij? In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten vuurwerk.

Vuurwerk algemeen

Je kunt je er aan ergeren, je kunt er ook van genieten. De discussie wel of geen vuurwerk op Oudjaar en in de Nieuwjaarsnacht laait elk jaar weer op. Veel mensen zijn de vernielingen die vuurwerk met zich mee kan brengen meer dan beu. En wat te denken van het oogletsel, dat ondanks alle waarschuwingen, toch weer wordt opgelopen, soms ook door toeschouwers. Samen wordt er door de mensen veel geld de lucht in geschoten, kan dat niet beter worden besteed? Vergeet ook de angst van de dieren niet en dat zijn niet alleen de honden en katten die bang zijn, soms weglopen en in het asiel worden opgevangen met een beetje geluk. Maar vuurwerk heeft ook een andere en mooie kant. Velen genieten van het siervuurwerk op het stadsplein of op de markt van het dorp. Het is traditie, waarbij je met elkaar geniet van iets moois.

Vuurwerk, de soorten

Er zijn veel soorten vuurwerk te koop. Je kunt vuurwerk onderscheiden in illegaal vuurwerk en legaal vuurwerk, maar ook in knalvuurwerk en siervuurwerk.

Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk is vuurwerk dat verboden is omdat het niet voldoet aan de regels die in Nederland gelden.

 • Illegaal vuurwerk is ook het vuurwerk dat illegaal is ingevoerd. Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn: strijkers, vlinders, nitraten, cobra's, lawinepijlen en babypijlen. Illegaal vuurwerk is risicovol voor de gebruiker, de omstanders en de omgeving.
 • Er wordt elk jaar veel illegaal vuurwerk gevonden door de politie ruim voor de feestdagen. Vaak spreekt men van een wonder dat er nog geen ongelukken mee zijn gebeurd, omdat het vuurwerk zelfs in woningen, waarin de mensen zelf wonen, opgeslagen ligt. Online kun je de afbeeldingen bekijken van illegaal vuurwerk, een gigantisch aanbod.
 • Bij illegaal vuurwerk geldt een verbod op aankoop en verkoop, bezit ervan is verboden, opslag is verboden, vervoeren van het vuurwerk is verboden en uiteraard is het afsteken ervan verboden. Dus waarom zou je dit risico nemen, als je wordt gecontroleerd ben jij je geld dat je hebt betaald voor het illegale vuurwerk en het vuurwerk kwijt plus je betaalt een fikse boete.
 • Je loopt ook nog kans op een strafblad, afhankelijk van het soort illegaal vuurwerk en de hoeveelheid.

Legaal vuurwerk

Legaal vuurwerk is goedgekeurd vuurwerk, vuurwerk dat aan de gestelde eisen voldoet. Legaal vuurwerk moet in elk geval een Nederlandse handleiding bevatten. Verder moet er op de verpakking het volgende vermeld staan: de woorden "voor particulier gebruik", de naam van de fabrikant, het artikeljaar en productiejaar, beschrijving of afbeelding van de effecten na het afsteken van het vuurwerk. Als je deze gegevens op de verpakking kunt terug vinden dan heb je te maken met legaal vuurwerk. Online kun je afbeeldingen vinden van legaal vuurwerk.

Siervuurwerk

Siervuurwerk wordt door veel mensen gewaardeerd, omdat het toch wel erg mooi is om naar te kijken, een mooie traditie.

 • Er is een steeds kleiner wordende groep die voor knalvuurwerk kiest. Het aanbod van siervuurwerk online is groot, maar ook de fysieke winkels sturen veel reclamemateriaal rond met bestellijsten om op tijd je vuurwerk te bestellen. Siervuurwerk kun je weer verdelen in grondvuurwerk en luchtvuurwerk. Denk bij grond- siervuurwerk (fontein, grondbloem, draaibloem) aan zwermpotten, vuurpijlen.
 • Bekijk het reuze aanbod aan siervuurwerk online. Grond- siervuurwerk heeft haar effect meteen boven de grond, luchtvuurwerk speelt zich af op ten minste 3 meter hoogte, maar meestal veel hoger.
 • Bij grond- siervuurwerk zie je vlammen, vonken, gekleurde rook, glinsterend vuur vlak boven de grond. Dit kan gepaard gaan met geknetter, geknal, gesis, een zoemend geluid en of een fluitend geluid.
 • Voorbeelden van luchtvuurwerk zijn online te vinden, maar ook de fysieke winkels maken volop reclame door het sturen van folders en bestellijsten. Je kunt maar beter je vuurwerk op tijd bestellen om zeker te zijn dat jouw favorieten op voorraad zijn.
 • Het kopen van vuurwerk mag op 29, 30 en 31 december. Het afsteken is beperkt namelijk vanaf 18.00 uur op 31 december tot 2.00 uur op 1 januari.
 • Er gelden strikte regels voor vuurwerk. Je moet bijvoorbeeld 16 jaar zijn om vuurwerk te mogen kopen, legitimatie is verplicht. Per persoon mag je 25 kilo vuurwerk maximaal kopen.

Vuurwerk met veel overlast 

Bij elk soort vuurwerk is sprake van kruit dat explodeert. Het ene vuurwerk wordt gekocht omdat het prachtige effecten geeft in de lucht, rook, kleur, figuren.

 • Een ander soort vuurwerk zorgt voor knallen, sissen, knetteren soms ook met het geluid alsof er een bom afgaat. Dit laatste soort vuurwerk geeft veel overlast vooral bij ouderen, dieren en kinderen die er enorm van schrikken.
 • Wanneer vuurwerk op een verkeerde manier wordt gebruikt, in brievenbussen wordt gegooid of naar dieren in een kinderboerderij dan kun je zelf wel bedenken wat de gevolgen daarvan zijn. Ook het gooien naar van vuurwerk naar voorbijkomende fietsers of toeschouwers kan voor veel leed zorgen.
 • Oogletsel is daar een goed voorbeeld van. Er wordt veel actie gevoerd om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Er wordt geadviseerd dieren binnen te houden, er wordt geadviseerd geen vuurwerk thuis op te slaan, er wordt geadviseerd om een veiligheidsbril te dragen als je vuurwerk afsteekt (het kan altijd fout gaan, ook al ben je zelf voorzichtig).
 • Uiteraard laat je kinderen niet zelf vuurwerk afsteken. Brievenbussen worden aangepast (de gleuf wordt kleiner gemaakt), zodat er niet zo gemakkelijk vuurwerk in gegooid kan worden en zo zijn er tal van maatregelen om de kosten tijdens de jaarwisseling te beperken. Jammer dat het nodig is, maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Vuurwerk bestellen

Je kunt vuurwerk online bestellen, maar ook in de fysieke winkel. Kies je voor online bestellen dan geef je op de site de naam van de dealer door waar jij het vuurwerk wilt ophalen met de datum en het tijdstip. Maak een keuze uit het aanbod. Persoonlijke gegevens geef je door en je betaalt bijvoorbeeld met iDeal. Je krijgt een order/betalingsbevestiging in je mail, die print je uit en neem je mee naar de winkel als je de bestelling (29, 30 of 31 december) ophaalt. Je kunt ook een bestelformulier invullen van een verkooppunt van vuurwerk bij je in de buurt, dat deze reclamefolders met acties heeft rond gestuurd. Je bent dan verzekerd van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.        


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 5850x
Toegevoegd: 12-12-2016 09:02
Gewijzigd: 22-12-2016 18:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!