Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen: Waar moet je op letten?

VeiligheidsschoenenJe wilt graag een nieuw paar veiligheidsschoenen kopen, maar je weet niet waar je op moet letten. Welk materiaal is het beste, welke veiligheidsnormering moet ik hebben, wat zijn de belangrijkste verschillen? Veel mensen zitten met deze vragen en daarom geven wij je tips waar jij op moet letten bij het kopen van nieuwe veiligheidsschoenen.

De juiste veiligheidsnormering

Vanuit de Europese commissie zijn veiligheidsnormering opgesteld voor veiligheidsschoenen, maar voor veel mensen is het onduidelijk wat een specifieke veiligheidsnormering nou precies inhoud. Wat houdt het bijvoorbeeld in als een veiligheidsschoen een S3 normering heeft? Om het je makkelijker te maken hebben wij onderstaande tabel voor je opgesteld:

 

Zie hieronder de eigenschappen per veiligheidsnormering: 

SB

Veiligheidsneus met indeuk resistentie tot tenminste 200 Joule en schokabsorptie in de hak.

S1

Veiligheidsneus met indeuk resistentie tot tenminste 200 Joule, schokabsorptie in de hak, gesloten hiel en antistatische eigenschappen.

S1P

Hetzelfde als de S1 normering maar met een penetratie bestendige tussenzool die jouw voeten beschermt tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen, zoals bijvoorbeeld spijkers.

S2

Zelfde als de S1 normering, maar een S2 schoen is bestand tegen het binnendringen van water. Hij zou je voeten droog moeten houden voor tenminste 60 minuten. Let op! Deze normering heeft geen penetratie bestendige tussenzool.

S3

S3 veiligheidsschoenen zijn het meest compleet en het meest verkocht. De S3 normering heeft een veiligheidsneus, schokabsorptie in de hak, gesloten hiel, antistatische eigenschappen, penetratie bestendige tussenzool en een verhoogde weerstand tegen water.  

S4

Je zou denken dat een S4 een betere normering is dan S4 maar dit is niet het geval. Deze normering zie je voornamelijk bij werklaarzen. Een schoen of laars met een S4 normering voldoet aan dezelfde eisen als S1, maar is waterdicht. Let op: S4 heeft geen penetratie bestendige tussenzool.

S5

S5 voldoet aan dezelfde eisen als S3, maar is waterdicht.





Aanvullende eisen

Om het nog iets lastiger te maken zijn er naast veiligheidsnormeringen aanvullende aanvullende eisen waar een veiligheidsschoen of werklaars aan kan voldoen, namelijk:

C
: Elektrische weerstand

CI:Isolatie tegen kou

HI: Hittebestendige zool (150 C, 30 minuten)

HRO: Kortstondig hittebestendige zool (300C)

WR:Bovendeel is waterdicht en waterafstotend

ESD: Electro Static Discharge, voorkomt statische (ont)ladingen.

Nagenoeg alle veiligheidsschoenen hebben antislip. Er zijn verschillende normeringen voor antislip waar je rekening mee moet houden, namelijk:


SRA:
   Antislip op keramische tegelvloeren die bedekt zijn met natriumlaurylsulfaat (water en zeep). 

SRB:  Antislip op metalen ondergronden die bedekt zijn met glycerol.

SRC:  SRA + SRB = SRC. SRC heeft antislip op beide ondergronden en is het meest voorkomend.

 

Welke eigenschappen jouw veiligheidsschoenen moeten hebben is afhankelijk van het werk dat je doet. Werk je bijvoorbeeld op de bouw dan zijn S3 veiligheidsschoenen een goede keuze, werk in de agrarische sector dan kunnen S4 of S5 schoenen of werklaarzen de betere keuze zijn. 

Hoog of laag model?

Veel mensen weten niet of ze moeten kiezen voor een hoog of laag model veiligheidsschoenen moeten kopen. Beide modellen hebben zijn voor- en nadelen maar het grootste voordeel dat je hebt met lage werkschoenen is de bewegingsvrijheid. Lage werkschoenen geven meer bewegingsvrijheid. Als je veel op een ladder staat kan dit comfortabeler en prettiger zijn, maar het biedt minder bescherming voor je hiel en enkels.

Instappers, met veters of klompen?

Heb jij een beroep waar je je veiligheidsschoenen veel aan en uit moet doen? Dan zou je kunnen kiezen voor instappers of werkklompen? Het scheelt tijd en is makkelijker. Doe jij werkzaamheden waarbij je je veiligheidsschoenen nagenoeg de hele dag aan hebt? Dan kunnen veterschoenen de betere keuze zijn omdat deze over het algemeen steviger en robuuster zijn.

Staal of kevlar?

Veiligheids tussenzool beschermen jouw voeten tegen scherpe voorwerpen van onderaf. Deze tussenzolen zijn veelal gemaakt van staal of kevlar. Stalen tussenzolen zijn iets zwaarder en beschermen beter, maar bij koude omstandigheden is staal minder comfortabel. Kevlar is iets minder sterk, maar veel lichter en soepeler en comfortabeler onder koude omstandigheden. Bepaal voor jezelf of je in koude omstandigheden werkt en welk materiaal het beste aansluit bij jouw werk.

De juiste voering kiezen

Het materiaal aan de binnenkant van een schoen wordt ook wel de binnenvoering genoemd. De binnenvoering is erg bepalend voor het comfort van de schoen. Het kiezen van de juiste voering is dus erg belangrijk. De meest voorkomende voeringen bij veiligheidsschoenen:

  • Lederen binnenvoering

  • Cambrelle binnenvoering

  • Wollen binnenvoering

Lederen binnenvoering

Leer is een ademend materiaal en houdt een schoen fris. Op een warme dag krijgen je voeten voldoende lucht en blijven je voeten fris. Ook op koude dagen is een lederen binnenvoering een goede keuze want het houdt je voeten warm. Een lederen voering is geschikt voor het gehele jaar.

Cambrelle binnenvoering

Dit is het meest gebruikte materiaal voor binnenvoeringen van veiligheidsschoenen. Het is een synthetisch textiel van hoge kwaliteit. Het is vochtabsorberend, ademend, geurvretend en antibacteriaal. In vergelijking met leer droog het iets sneller en houdt jouw voeten fris en droog. Het materiaal is geschikt voor kou en warmte waardoor je het gehele jaar door kan dragen.  

Wollen binnenvoering

Een wollen binnenvoering wordt voornamelijk gebruikt bij werklaarzen, maar komt ook voor bij veiligheidsschoenen. Een wollen binnenvoering is heerlijk warm en zacht waardoor het comfortabel zit. Het is uitermate geschikt voor de winter maar niet erg prettig in de zomer. Wol is geen ademend materiaal waardoor vocht en zweet minder goed worden afgevoerd met als gevolg klamme voeten.

 

Naast bovenstaande voeringen zijn er nog veel meer voeringen verkrijgbaar, zoals Gore-tex, Sympatex, rubber en andere synthetische stoffen. Verdiep je goed in het materiaal en de eigenschappen zodat je een voering hebt met eigenschappen die past bij jouw wensen. 

Gewicht

Gewicht en veiligheid zijn twee factoren die goed samen gaan, toch zit er veel verschil in het gewicht van veiligheidsschoenen. Het comfort van de schoen wordt deels bepaald door het gewicht ervan en als je veel loopt tijdens je werk is het prettiger om niet al te zware schoenen te hebben. Een gewicht van rond de 1500 gram is vrij normaal, maar je kunt ook licht gewicht veiligheidsschoenen krijgen van rond de 1000 gram.

Een mooi uiterlijk

Tot slot wil je dat je veiligheidsschoenen er mooi uitzien! Veel mensen denken bij veiligheidsschoenen meteen aan lompe en grote schoenen maar tegenwoordig hoeft dat helemaal niet meer het geval te zijn. Zo zijn er gave sneaker werkschoenen die lijken op sneakers maar voldoen aan alle veiligheidseisen. Sommige veiligheidsschoenen lijken zelfs op hardloopschoenen.


Je weet nu alles wat je moet weten om een goede keuze te kunnen maken voor jouw nieuwe veiligheidsschoenen. Veel succes met je zoektocht!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: wouthegeman
Aantal keer gelezen: 2231x
Toegevoegd: 05-06-2018 07:46
Gewijzigd: 09-06-2018 15:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!